Kontaktiniai lęšiai ir šaltasis metų laikas: ką būtina žinoti?

Atšalo orai, trumpėja dienos, rečiau lepina saulės šiluma – žiema neišvengiamai artėja. Laikas traukti šiltus drabužius, batus, keisti mašinos padangas, pasiruošti šildymo sezonui. O ar susimastėte apie savo akis šaltuoju metu laiku? Jomis taip pat reikia labiau pasirūpinti žiemą, ypač kontaktinių lęšių nešiotojams.

Akių ašaros daug greičiau išgaruoja esant šaltam orui<br>123rf nuotr.
Akių ašaros daug greičiau išgaruoja esant šaltam orui<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-29 13:31, atnaujinta 2017-10-07 02:02

Šaltumoje metų laiku nešiojant kontaktinius lęšius padidėja akių diskomforto pojūtis – sausos akys . Akių ašaros daug greičiau išgaruoja esant šaltam orui, būtent tai ir nulemia tą nemalonų pojūtį – akių dirglumą, sausumą.

Organizmas kompensuodamas išgaravusias ašaras, paspartina jų gamybą (turbūt pastebėjote, kad žiemą akys labiau ašaroja), tačiau tokios „skystos“ ašaros negelbėja kontaktinius lęšius nešiojantiems žmonėms, jos tik trumpam sudrėkina akis, akimirksniu išgaruoja ir akys vėl tampa sausos ir dehidratuotos.

Bet tai dar nereiškia, kad šaltuoju metu laiku turite atsisakyti kontaktinių lęšių, tiesiog reikia žinoti, kaip tinkamai pagelbėti savo akims ir pasiekti maksimalų komfortą.

Kontaktiniai lęšiai ir jų keitimas

Ašaros mūsų akyse valo akių paviršių bei saugo jas nuo infekcijų. Šaltuoju metu laiku, kai akys būna sausos, tikimybė užsikrėsti akių infekcija padidėja, todėl kontaktinių lęšių priežiūra turi būti ypač gera.

Būtina laikytis tinkamos higienos įsidedant ir išsiimant kontaktinius lęšius (prieš liečiant kontaktinį lęšį būtina nusiplauti rankas, kas kart dedant lęšį i konteinerį – keisti tirpalą, laiku įsidėt naujus kontaktinius lęšius, jų nepernešioti).

Taip pat labai svarbu pasirinkti geros kokybės lęšius akims, kurie sudaryti iš didesnio vandens kiekio bei praleidžia daugiau deguonies. Būtent jums tinkamų kontaktinių lęšių parinkimas gali užtrukti ne vieną mėnesį, turite atrasti lęšius, su kuriais nejausite akių sausumo, dirginimo, diskomforto.

Akių lašai

Jei nešiojant kontaktinius lęšius, jaučiate akių sausumą, www.superlesiai.lt kontaktinių lęšių akims parduotuvės atstovė pataria visada su savimi turėti ir reguliariai naudoti akių lašus, jie padės sudrėkinti akis, panaikinti sausumo pojūtį. Taip pat labai svarbu, kad akių lašai būtų tinkami naudoti nešiojantiems kontaktinius lęšius.

Sumažinkite savo kontaktinių lęšių nusidėvėjimą

Šaltas oras džiovina akis, o nešiojant kontaktinius lęšius, sausumas jaučiamas dar labiau. Stenkitės lęšius šaltuoju metų laiku nešioti tik kur nors einant ar esant būtinybei, namie leiskite akims pailsėti – nešiokite akinius. Taip pat labai svarbu leisti akims pailsėti miego metu, būtinai nakčiai išsiimkite lęšius ir dezinfekuokite juos tam skirtame tirpale per naktį.

Omega-3

Tyrimai parodė, akių sausumo pojūtis gali būti susieta su Omega-3 trūkumu. Omega-3 yra labai svarbios riebalų rūgštys, kurios padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių, imuninės ir nervų sistemas. Omega-3 taip pat yra svarbus tinkamam regėjimo vystymuisi ir tinklainės funkcijai palaikyti.

Geriausi Omega-3 pasisavinti iš natūralių produktų – riebios žuvies (lašiša, tunas, skumbrė), linų, kanapių sėklų ir t.t. Taip pat galima nusipirkti maisto papildų, turinčių didelį Omega-3 kiekį.

Mirksėjimas

Tai skamba gan paprastai, tačiau mes net nesuvokiame, kad dirbant telefonu, kompiuteriu, žiūrint televizorių, mes mirksime mažiau, žvilgsnis būna sukoncentruotas į vieną tašką. Akių specialistai pataria dirbant daryti pertraukas – kuo dažniau pažiūrėti į tolį pro langą, sąmoningai daugiau mirksėti.

Oro drėkintuvai

Darbe ir namie šaltuoju metu laiku yra dažnai naudojami šildytuvai, oro kondicionieriai pučiantys šiltą orą, patalpos yra nuolat šildomos. Deja, bet tai tikrai nepadeda mūsų akims, akys dar labiau sausėja. Vienintelis išsigelbėjimas tokiose situacijose yra oro drėkintuvai patalpose, juos galima naudoti biure ir namuose.

Hidratacija

Taip pat labai svarbu gerti pakankamai daug vandens, kad organizmas pasisavintų tiek vandens, kiek jam reikia. Vandens kiekis organizme taip pat nulemia natūralių ašarų gamybą, jei vandens trūks – organizmas jį tausos, todėl ašarų gamybą bus minimali, akys dar labiau bus išsausėjusios

Akiniai nuo saulės

Kad ir kaip atrodytų keistai, tačiau akinių nuo saulės patartina neatsisakyti ir šaltuoju metu laiku. Saugokit akis nuo UV spinduliu akinių pagalba, tuo pačių jie apsaugos nuo šalto vėjo, smėlio, dulkių patekimo į akis.

Miegas

Turbūt pažįstamas jausmas, kai naktį mažai miegojus akys būna paraudusios, sausesnės. Po bemiegės nakties kontaktinių lęšių nešiot nepatartina, nes taip dar labiau žalojame savo akis. Dėl energijos trūkumo – organizmas būna išsekęs, akys nespėja pailsėti, žmogaus reakcija sulėtėja, esame pavargę.

Saugokite savo akis ir organizmą, stenkitės išsimiegoti, pailsėti kiek įmanoma geriau pradedant naują dieną ir nešiojant kontaktinius lęšius.

Jei laikysitės visų šių patarimų, kontaktinių lęšių nešiojimas taps patogus, komfortiškas, nejausite akių dirglumo, sausumo, perštėjimo. Tačiau jei ir toliau jaučiate akių diskomfortą nešiojant kontaktinius lęšius – pasitarkite su akių daktaru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.