Nuolat jaučiatės alkani? Sužinokite, ką tai reiškia

„Alkis yra fiziologinis kalorijų, skysčių, mineralinių medžiagų poreikis. Jis gali atsirasti ne tik todėl, kad kurį laiką nevalgėte, bet ir dėl sveikatos sutrikimų, streso, hormonų disbalanso“, – paaiškina Los Andželo dietologė Maggie Moon.

Alkį padidina skysčių trūkumas.<br>123rf nuotr.
Alkį padidina skysčių trūkumas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:07 PM

Moteris nurodo kelias priežastis, dėl kurių žmogus gali nuolatos jaustis alkanas.

1. Jums trūksta skysčių

Organizmo dehidrataciją neretai slepia alkio jausmas. Jums atrodo, kad norite valgyti, nors iš tiesų jums tereikia skysčių. Todėl specialistai pataria iš ryto pirmiausia išgerti stiklinę vandens ir tik tuomet suvalgyti pusryčius.

Dienos metu, kai pajusite alkį, išgerkite vandens ir palaukite 15 minučių. Alkio jausmas gali praeiti. Be abejo, tai nereiškia, kad turėtumėte susilaikyti nuo įprasto maisto, greičiau taip išvengsite užkandžiavimo, dėl kurio tik priaugate svorio.

2. Trūksta miego

Neišsimiegoję neretai pradeda jausti alkį. Taip yra todėl, kad miego trūkumas skatina hormonų, atsakingų už apetitą veiklą. Neretai pabudę po neramaus miego norite angliavandenių, ypač daug cukraus turinčių produktų, nors iš tiesų nesate alkanas.

3. Jaučiate stresą

Neretas žmogus jaučiantis stresą, susijaudinęs puola iš karto prie maisto. Kuomet jaučiate įtampą, organizmas gamina streso hormonus. Padidėjęs jų lygis apgauna organizmą taip, tarsi jam reikėtų daugiau energijos – tuo pačiu ir daugiau maisto. Specialistai pataria pirmiausia pabandyti nurimti – tam puikiai tinka jogos užsiėmimai arba raminanti muziką.

4. Vartojate per daug alkoholio

Alkoholinis kokteilis arba vyno taurė prieš vakarienę tik dar labiau sustiprina alkio jausmą. Leidinyje „Appetite“ neseniai išspausdinto tyrimo rezultatai rodo, jog žmogus, vartodamas alkoholį, yra linkęs valgyti labiau kaloringą maistą. Be to, alkoholis išplauna iš organizmo skysčius, kas, kaip jau rašėme, skatina didesnį apetitą.

5. Vartojate per mažai baltymų

Baltymai ne tik sukelia sotumo jausmą, bet ir slopina alkį. Turėtumėte valgyti bent 46 gramus baltymų per dieną. Vyrams baltymų reikėtų kiek daugiau – 56 gramų. Geriausias jų šaltiniai yra graikiškas jogurtas, kiaušiniai, liesa mėsa, kruopos.

6. Valgote per greitai

Suvalgę įprastą maisto porciją turėtumėte šiek tiek palaukti, kol pajusite sotumą. Taip yra todėl, kad smegenis informaciją apie sotumą gauna kiek vėliau, taigi įprastai žmonės valgo toliau, kol galiausiai pasijaučia persivalgę. Taip ištampomas skrandis, gali prasidėti pilvo skausmai, pūtimai. Valgykite lėtai, tuomet sotumą jausmą pajusite laiku ir nepersivalgysite.

7. Vartojate vaistus

Vaistai, kurie padeda jums nuo ligų, taip pat gali priversti vis eiti šaldytuvo link. Vieni tokių medikamentų – antidepresantai. Apetitą didina ir vaistai imunitetui stiprinti, nuo alergijos ar astmos. Jei sergate kuria nors iš šių ligų ir vartojate medikamentus, galite jausti nuolatinį alkį. Galite pasitarti su gydytoju, galbūt jis patars rintis kitus vaistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.