Kaip su sveikatos problemomis kovojo Kristina Savickytė?

Sveika gyvensena ir subalansuota mityba paskutiniu metu tampa vis populiaresnė. Daugelį keisti mitybos įpročius paskatina noras sulieknėti. Tačiau aktorė ir renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė sako, jog tinkama mityba padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir jaustis energingai, žvaliai, sustiprinti sveikatą ir imunitetą.

Aktorė ir renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė sako, jog tinkama mityba padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir jaustis energingai, žvaliai, sustiprinti sveikatą ir imunitetą<br>T. Bauro nuotr.
Aktorė ir renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė sako, jog tinkama mityba padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir jaustis energingai, žvaliai, sustiprinti sveikatą ir imunitetą<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-21 10:49, atnaujinta 2017-05-28 04:28

„Noras kontroliuoti, prižiūrėti savo mitybą natūraliai atsiranda tada, kai turi vaikų: norisi jiems suteikti viską, kas geriausia. Todėl apie tai, ką valgome namuose, pirmą kartą susimąsčiau tuomet, kai gimė dukros, kurioms dabar – beveik 16 metų.

Tuomet kasdienį racioną stengiausi papildyti daržovėmis, vaisiais ir kitais sveikais produktais. Tačiau visai neseniai susidūriau su sveikatos problemomis, todėl vėl teko peržiūrėti savo mitybos įpročius ir atsisakyti tam tikrų produktų, tokių kaip cukrus ar miltiniai patiekalai“, – apie priežastis, pastūmėjusias pasirinkti sveiką mitybą, kalbėjo aktorė.

Jos teigimu, tinkama mityba padeda sustiprinti imunitetą, jaustis energingai ir išsaugoti gerą sveikatą. „Pakeitus mitybos įpročius pastebėjau didelius sveikatos pokyčius. Šią žiemą ir pavasarį nesirgau jokiomis peršalimo ligomis ar gripu, nors įprastai, tokiu metų laiku, kartais vieną, o kartais – net kelis kartus tekdavo kovoti su virusinėmis ligomis.

Atsisakius tam tikrų produktų pastebėjau, jog esu žvalesnė ir nevargina vidaus organų sutrikimai. Kasdien vartojami vaisiai, daržovės ir grūdinės kultūros padeda išsaugoti sveikas kepenis ir išvengti virškinimo trakto negalavimų. Svarbu paminėti ir tai, jog mėsos produktų neatsisakiau – tiesiog jie nėra kasdienis mano maistas“.

Nors Kristina Savickytė-Damanskienė mano, kad universalūs ir visiems tinkami patarimai neegzistuoja, tačiau pasidalina savo mėgstamų ir kasdien vartojamų produktų sąrašu.

„Spręsdama sveikatos problemas domėjausi, koks maistas yra man tinkamiausias. Manau, kad kiekvienas žmogus turėtų individualiai nuspręsti, kokie produktai jam reikalingi, o kokie – ne. Tačiau esu įsitikinusi, jog atsisakyti ar bent jau – sumažinti rafinuoto cukraus kiekį yra naudinga visiems.

Dažnai net nesusimąstome, kad cukraus šaltiniai yra ne tik saldumynai, bet tokie produktai kaip jogurtas ar pomidorų padažas. Todėl renkantis produktus vertėtų atkreipti dėmesį į juose esantį cukraus kiekį.

Kitas produktas, kurį vienareikšmiškai verta įtraukti į kasdienį racioną – vaisiai ir daržovės, kurie – vitaminų, mineralinių medžiagų, maistinių skaidulų šaltinis.

Kitas patarimas – vengti rafinuotų, stipriai apdirbtų kviečių ir rinktis pilno grūdo produktus. Tai pat siūlyčiau nepamiršti ir riešutų naudos. Riešutai – sveikas užkandis, turintis daug baltymų, todėl naudinga kasdien suvalgyti keletą ar nedidelę saujelę riešutų.

Na, ir paskutinis patarimas tiems, kurie planuoja pakeisti savo mitybos įpročius – pagalvokite ir apie vaišes, kurias nešitės į svečius. Mes esame įpratę, jog eidami į svečius nešamės pyrago ar kitų saldėsių, tačiau jau anksčiau minėti vaisiai ar riešutai gali būti puiki alternatyva“.

Nors sveikos mitybos nauda aktorė neabejoja, vis dėl to pripažįsta, kad kartais atsilaikyti skanėstams nebūna itin lengva.

„Mitybą kontroliuoti nėra labai lengva. Būna visokių dienų: kartais paslystu ir suvalgau pyragėlį, tačiau tai nutinka pakankamai retai.

Manau, svarbiausia, kad sveika mityba taptų įpročiu. Tuomet, žinodamas, kokių produktų reikia parduotuvėje, stengiesi aplenkti tuos skyrius, kuriuose yra nereikalingi produktai“, – patarė Kristina Savickytė-Damanskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.