Kokias raukšles turite? Štai kaip jas galima įveikti

Galime drąsiai teigti, kad laikas, paliekantis žymes veide, yra bene didžiausias visų moterų grožio priešas. Iki šių dienų su raukšlėmis moterys kovoja kaip išmanydamos: iš kartos į kartą perduodamais liaudiškais metodais ar klausydamos iš lūpų į lūpas keliaujančių patarimų. Tačiau kaip tarp jų nepasimesti ir pagal ką atsirinkti efektyviausią raukšlių gydymo metodą, padėsiantį sustabdyti laiką, pataria gydytojos dermatologės.

Galime drąsiai teigti, kad laikas, paliekantis žymes veide, yra bene didžiausias visų moterų grožio priešas.<br>123rf nuotr.
Galime drąsiai teigti, kad laikas, paliekantis žymes veide, yra bene didžiausias visų moterų grožio priešas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2016, 7:54 AM, atnaujinta May 9, 2017, 8:05 PM

„Savaime suprantama, kad siekiant kiek įmanoma ilgiau išlaikyti sveiką, skaisčią ir lygią odą, pirmiausia reikia nuolat ir tinkamai ją prižiūrėti: palaikyti higieną bei naudoti priemones, tinkamiausias konkrečiam odos tipui. Niekam ne paslaptis ir tai, kad didelę įtaką odos sveikatai daro gyvenimo būdas, mityba, vitaminų balansas organizme ir kone svarbiausia – odos drėgmės palaikymas. Tačiau didžiausias moterų grožio priešas, laikas, vienaip ar kitaip paliečia mus visas, nes bėgant metams odos gebėjimas atsinaujinti nuosekliai mažėja ir dėl to formuojasi raukšlės“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Gydymo metodai pagal raukšlių tipus

Gydytoja dermatologė Ramunė Petrosian teigia, kad konkrečios amžiaus ribos, nuo kada patartina pradėti naudoti priemones nuo raukšlių, nėra. Dažniausiai pirmosios raukšlės susiformuoja 25-28 metų amžiaus, bet tai priklauso nuo genetikos, aplinkos poveikio, gyvenimo būdo, tad ir gydymo priemonės kiekvienam pacientui pritaikomos priklausomai nuo raukšlių pobūdžio.

Mimikos raukšlės. Anot R.Petrosian, tinkamiausia priemonė šalinant mimikos raukšles kaktos srityje, „žąsų kojelių“ raukšles aplink akis ar pykčio raukšles yra botulino toksino injekcijos. Suleistas į raumenį nedidelis botulino toksino kiekis sukelia jo paralyžių, taigi raumuo atsipalaiduoja, o nemimikuojant raukšlės pasilygina arba net visai išnyksta. Ši priemonė itin tinkama vos pradėjus formuotis raukšlėms ir jų prevencijai tiems žmonėms, kurie yra itin išraiškingi ir emocijas reiškiantys, atrodytų, visais savo veido raumenimis, tad atliekant procedūrą jaunesniame amžiuje, žmonės apskritai gali atprasti raukytis. Vienos botulino toksino injekcijos poveikis trunka 4-6 mėnesius.

Gilios raukšlės. Gilioms, per eilę metų susiformavusioms raukšlėms užpildyti arba išlyginti naudojamos hialiurono rūgšties injekcijos. „Hialurono rūgštis užpildo raukšles iš vidaus ir jos pastebimai išsilygina. Oda taip pat yra intensyviai drėkinama, kartu joje stimuliuojama ir kolageno, atsakingo už elastingumą, sintezė, skatinama nuosavo hialiurono gamyba. Po šios procedūros efektas pastebimas iš karto, o jo trukmė apima nuo 6 mėnesių iki pusantrų metų“, – aiškina R. Petrosian.

Visų tipų raukšlės. Visiems odos tipams, priklausomai nuo amžiaus, raukšlių gylio ir priežasties, gali būti atliekamos lazerio procedūros. Kai kurios iš jų suteikia greitesnį efektą ir labiau tinka atsiradus pirmiesiems senėjimo požymiams, smulkioms raukšlėms ar norint atgaivinti odos spalvą ir skaistumą. Tačiau lygiai taip pat lazeriu yra atliekamos procedūros ir vyresnio amžiaus pacientėms, siekiančioms sumažinti gilias, panaikinti smulkesnes veido raukšles, paryškinti veido kontūrą ir jį sustangrinti. Tiesa, maksimaliam efektui pasiekti prireiks kelių tokių atjauninimo procedūrų lazeriu, tačiau rezultatas bus ilgalaikis.

Nuovargio raukšlės. Kadangi veido oda ypatingai jautriai reaguoja į mūsų patiriamą stresą, įtemptą gyvenimo būdą, poilsio stygių ir dėl to praranda elastingumą, drėgmę ir sveiką spalvą, ją atgaivinti ypač tinka PRP gydymo procedūros, kuomet į odą suleidžiama trombocitais praturtinta plazma arba mezoterapijos procedūros, kai į odą suleidžiamos biologiškai aktyvių ir reikalingų medžiagų mikroinjekcijos. Šių procedūrų efektas apima regeneracinių procesų stimuliaciją odoje ir jos atjauninimą.

N. Jasaitienė teigia, kad procedūras kiekvienai pacientei parenka tik kartu tariantis, aiškinantis individualius poreikius, atsižvelgiant į pacientės amžių ir odos tipą. Žinoma, kad geriausią ir ilgiausiai išsilaikantį efektą užtikrina kelių procedūrų kompleksas.

„Visuomet pirmiausia pasodinu pacientę prieš veidrodį ir klausiu, kas jai asmeniškai labiausiai nepatinka jos veide. Po to išsakau savo nuomonę ir pasiūlymus. Galiausiai tariamės, kokį rezultatą, per kokį laikotarpį ir už kokią kainą galime pasiekti ir kartu sudarome gydymo planą. Tačiau visuomet itin džiaugiuosi moterimis, kurios nesigėdija pripažinti, kad joms patinka, kai kurios jų raukšlės“, – šypsosi N. Jasaitienė.

Padeda tai, kuo tikime

N. Jasaitienė pripažįsta, kad veido masažai, veido gimnastika ir kiti veido pratimai, kuriuos galima atlikti tiesiog namuose taip pat teigiamai veikia veido odos būklę, padeda palaikyti odos tonusą ir prisipažįsta pati juos atliekanti. Tačiau per savo ilgametę patirtį, abi gydytojos ne kartą susidūrė su pacientėmis, besilaikančiomis net pačių netikėčiausių prevencinių priemonių nuo raukšlių. Pavyzdžiui, teko susidurti su moterimis, kurios miega tik ant nugaros tam, kad veido oda nebūtų spaudžiama. Tačiau N. Jasaitienė neskuba teisti.

„Savaime suprantama, kad miegas odos grožiui turi didžiulę reikšmę. Tik miegant veidas visiškai atsipalaiduoja. Taip pat labai matosi, kai žmogus miega ant vienos ir tos pačios pusės, nes tuomet joje matyti daugiau raukšlelių. Tačiau buvo ir juokingų atvejų: viena pacientė ant kaktos nakčiai klijuodavo pleistrą ir teigė, kad taip išsilygina raukšlės. Kad ir kaip keistai tai gali skambėti, visada sakau, kad veikia tai, kuo tikime“, – pripažįsta N. Jasaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.