Nepaisant pastangų, niekaip nekrinta svoris? Greičiausiai darote šią klaidą

Mokslininkai atrado, kad per daug arba per mažai miego gali turėti tiesioginę įtaką žmogaus svoriui bei padidinti nutukimo riziką visiškai nepaisant mitybos įpročių. Pagrindinis tai lemiantis veiksnys yra paveldėtas polinkis į nutukimą. Tiems, kurie neturi tokio genetinio polinkio, jaudintis nėra dėl ko rašė bbc.com.

Nepaisant pastangų, niekaip nekrinta svoris? Greičiausiai darote šią klaidą.<br>P. Mantauto nuotr.
Nepaisant pastangų, niekaip nekrinta svoris? Greičiausiai darote šią klaidą.<br>P. Mantauto nuotr.
Ilgesnis arba trumpesnis nei 7-9 valandas trunkantis miegas daro įtaką genetiškai į nutukimą linkusio žmogaus svoriui.<br>123rf.com
Ilgesnis arba trumpesnis nei 7-9 valandas trunkantis miegas daro įtaką genetiškai į nutukimą linkusio žmogaus svoriui.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-03-07 09:59, atnaujinta 2017-04-08 11:40

Glazgo universiteto mokslininkai ištyrė trumpai ir ilgai miegančių žmonių savijautą ir tai, kaip jų miego įpročiai paveikia svorį. Pasirodo, tiek ilgai, tiek trumpai besiilsintys asmenys yra labiau linkę į nekontroliuojamą svorio augimą nei tie, kurie miegodavo tarp 7 ir 9 valandų per parą.

Vidutiniškai, tie, kurie miegodavo ilgiau, būdavo apie 4 kilogramus sunkesni, o tie, kurie miegodavo nepakankamai, sverdavo apie 2 kilogramais daugiau nei bendras vidurkis. Kiti veiksniai, tokie kaip socialinė grupė, įtakos individų svoriui neturėjo.

„Tyrimo rezultatai parodo, kad asmenys, turintys genetinį polinkį į nutukimą ir nesilaikantys pagrindinių miego trukmės principų, svėrė daugiau nei tokį patį polinkį turintys, tačiau 7–9 valandas per parą miegantys žmonės.

Tai tik įrodo, kad tokie individai turi labiau rūpintis ne tik mityba, bet ir savo įpročiais. Taigi, miegas taip pat turi būti kokybiškas tam, kad pacientui būtų lengviau sukontroliuoti svorį“, – išvadose rašė širdies ir kraujagyslių ligų centro gydytojas Jasonas Gillas.

Šis tyrimas, aiškinantis miego ir svorio augimo sąsają yra išspausdintas American Journal of Clinical Nutrition.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.