Tai didžiausia klaida, kurią darote sportuodami

Sportuojant, kūnui reikia kasdien suteikti šiek tiek šoko – kai jis nežino, kam ruoštis, ruošiasi viskam, todėl labai greitai stiprėja. Taip LRT RADIJUI sako bėgikas Paulius Anciukevičius. Anot jo, norint sustiprėti, reikia maišyti komponentus ir nesustoti ties viena veikla – patariama vieną dieną eiti, kitą bėgti ar daryti pritūpimus, trečią – minti dviratį.

Norint sustiprėti, reikia maišyti komponentus ir nesustoti ties viena veikla – patariama vieną dieną eiti, kitą bėgti ar daryti pritūpimus, trečią – minti dviratį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Norint sustiprėti, reikia maišyti komponentus ir nesustoti ties viena veikla – patariama vieną dieną eiti, kitą bėgti ar daryti pritūpimus, trečią – minti dviratį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juta Liutkevičiūtė, LRT RADIJO laida „Sveikata“, LRT.lt

Mar 8, 2017, 7:17 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:37 AM

– Kaip sportuojant pasiekti greitą rezultatą?

– Nebūna greito rezultato. Žmonės ateina ir sako, kad jau trejus metus turi antsvorio ir nori jo atsikratyti per dvi savaites. Siekdami greito rezultato, žmonės dažniausiai patiria traumas arba išsenka, nes organizmas nėra pasiruošęs dideliam krūviui.

– 10 kilogramų per dvi savaites nenumesi?

– Teisingai. Jei numetėte labai daug priaugto svorio, reikia žiūrėti ne į rezultatą, kad jo numetėte, o suprasti, kodėl jo priaugote.

Numetus svorio, rezultatas tarsi bus puikus, bet iš tikrųjų kūnas, gavęs signalą, kad neteko daug svorio, patiria stresą. Jis sako – nežinau, kas vyksta, nes gyvenau gerą gyvenimą, o dabar iš manęs atimamas svoris. Tada imama kaupti.

– Sakoma, kad žmogus daro klaidą sportuodamas be jokio tikslo.

– Sportuoti nėra tikslas. Svarbu žinoti, ko aš tikrai noriu iš sporto, pavyzdžiui, numesti penkis kilogramus. [...] Priklausomai nuo amžiaus grupių, matome skirtingus tikslus. Vienas įdomesnis tikslas – noriu pamatyti savo anūkus.

– Jei žmogus niekada nesportavo profesionaliai arba su trenerio pagalba, ar nepakenks sau pradėjęs bėgioti?

– Bėgimas – labai gera fizinė veikla, žmogus tarsi sukurtas bėgti. Pradėti bėgioti reikėtų atsargiai. Jei pradėjote bėgti ir dūstate, jei sakote „nekenčiu bėgimo“, vadinasi, jūs per greitai bėgate, per daug iš savęs reikalaujate. Iš pradžių kelis šimtus metrų bėkite, tada kelis šimtus eikite ir vėl bėkite.

Pabėkite, paeikite, pažiūrėkite, kas yra aplink, kokie pastatų stogai, pažiūrėkite į dangų. Yra dalykų, kuriuos galima daryti sportuojant.

– Jei žmogus kažkiek metrų bėga, kažkiek eina, jis ne taip suprakaituos, kaip vien tik bėgdamas, o prakaitas neretai yra sėkmės rodiklis. Ar tai tiesa?

– Ne, tai atėję iš lengvojo kultūrizmo treniruočių, kai skatinamas prakaitavimas per kardiotreniruotes arba aktyvinant kraujagyslių ir kvėpavimo sistemas. Jei sistema orientuota į kardiotreniruotes, raumuo yra alinamas, o ne stiprinamas. Tam, kad stiprintume savo kūną, turime maišyti komponentus. Šiandien bėgti, rytoj eiti, padaryti atsispaudimų ir pritūpimų, trečią dieną galite minti dviratį. Niekada nesustokite ties vienu komponentu „jei prakaituoju – gerai“.

– Bet tai nereiškia, kad padarei viską, ką gali?

– Būtent. Kasdien suteikite kūnui šiek tiek šoko. Neperkraukite jo tiek, kad nugriūtumėte ant žemės ir nežinotumėte, kur esate. Reikalingas netikėtumas – kai kūnas nežino, kam ruoštis, ruošiasi viskam, todėl labai greitai stiprėja.

– Ar užtenka pusvalandį pasivaikščioti parke, pabėgioti ar pasivažinėti dviračiu?

– Čia svarbus vienas dalykas – netikėkite netikrais pranašais. Neįmanoma per 10 savaičių padaryti iš žmogaus titano. Siekdamos numesti svorio, po 18 val. merginos nevalgo, praleidžia 2–3 valandas per dieną sporto salėje, reikalauja iš kūno labai daug. Atsitraukite ir pagalvokite, labai svarbu sportuoti pastoviai, du tris kartus per savaitę.

Sportas keturis penkis kartus per savaitę reikalauja daug energijos. Jei jūsų draugas į salę eina penkis kartus ir sako, kad jaučiasi puikai, tada jūs pradedate daryti tą patį, bet po dviejų savaičių važiuodami į darbą nelabai suprantate, kokia šviesoforo šviesa dega, kava nebedžiugina, gal net šeimoje kyla nesusipratimų – jūs pradedate jaustis išsekę. Būkite aktyvūs, bet būkite atsargūs, paįvairinkite sportines veikas – plaukite, bėkite, važiuokite dviračiu, žaiskite slėpynes parke su vaikais, kas irgi gana intensyvu.

– Sportuojant nesvarbu pusvalandis ar valanda, svarbu tinkama mityba.

– Žmogui reikia maisto. Tam, kad normaliai funkcionuotume, valgyti reikia kas tris valandas. Merginos, kurios ateina mesti svorio ir sako, kad nevalgys, elgiasi neteisingai. Kai žmogus ima badauti ar valgo per mažai, organizmas ima kaupti atsargas.

Labai svarbu valgyti. Tačiau ką? Mažinkite per dieną suvartojamo cukraus kiekį, jo turėtų būti 30–40 gramų. Maisto pramonė, siekdama sumažinti produkto riebumą, didina cukraus kiekį. Ir atvirkščiai – sumažinusi cukraus kiekį, padidina riebumą. Tai daroma, kad būtų skanu, bet sūrelis, kuriame daug cukraus, per pusryčius nėra geriausias pasirinkimas.

Nepamirškite gerti vandens. Tik nereikia dviejų litrų per dieną – gerkite tada, kada ištrokšite, po truputį.

Atsargiai žiūrėkite vaizdo medžiagą. Jei rodomas sudėtingas pratimas, geriau kol kas jo nedarykite, paruoškite organizmą baziniais pratimais. Jei žmogus 15 metų užsiima sportu, taip, jis gali ant skersinio daryti sudėtingus pratimus. Bėgiodami „bendraukite“ su savo kūnu – jei sunku, bėkite lėčiau, jei smagu – greičiau. Svarbiausia jausti malonumą, nes kančios gyvenime ir taip daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.