Apsaugosite širdį, sulieknėsite ir išvalysite toksinus, jei dažniau vartosite vieną dalyką

Ridikėliai – įprastas ingredientas daugelio lietuvių salotose vasarą. O štai draxe.com tikina, kad tai ne tik skani, bet ir be galo sveikatai naudinga daržovė.

Pirmiausia ridikėliai puikiai tinka organizmo pH balansui išlaikyti ir turi nedaug kalorijų.<br>123rf.com nuotr.
Pirmiausia ridikėliai puikiai tinka organizmo pH balansui išlaikyti ir turi nedaug kalorijų.<br>123rf.com nuotr.
Detoksikacijai tinka ir juodieji ridikai ar jaunų ridikėlių lapai.<br>123rf.com nuotr.
Detoksikacijai tinka ir juodieji ridikai ar jaunų ridikėlių lapai.<br>123rf.com nuotr.
Panašiai kaip raudonuosiuose kopūstuose, taip ir ridikėliuose gausu flavanoidų – antocianinų.<br>123rf.com nuotr.
Panašiai kaip raudonuosiuose kopūstuose, taip ir ridikėliuose gausu flavanoidų – antocianinų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Apr 12, 2017, 2:15 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:41 AM

Pirmiausia ridikėliai puikiai tinka organizmo pH balansui išlaikyti ir turi nedaug kalorijų. Puodelyje arba maždaug 116 gramų smulkintų ridikėlių yra tik 19 kalorijų, 4 gramai angliavandenių, 0,8 gramų baltymų, 0,1 gramo riebalų, 1,9 gramo skaidulų, 17,2 miligramų vitamino C (tai beveik trečdalis dienos normos), 270 miligramų kalio, 0,1 miligramų vitamino B6 ir 0,1 miligramų mangano.

O štai dar keli ridikėlių privalumai sveikatai.

1. Gelbsti nuo geltos ir detoksikuoja organizmą

Gelsva oda, nagai, ar akių obuoliai gali bylot apie organizme padidėjusį bilirubino kiekį, tai ne visuomet reiškia rimtą susirgimą, tačiau apleisti to nevertėtų. Ridikėlių detoksikacinės savybės leidžia pravalyti kraują nuo perteklinio blirubino kiekio. Detoksikacijai tinka ir juodieji ridikai ar jaunų ridikėlių lapai. Tiesa, be medikų rekomendacijų nevertėtų eksperimentuoti su mažų vaikų sveikata.

2. Gelbsti nuo osteoartrito

Vitaminas C yra svarbus gaminant kolageną, o šis svarbus mūsų kremzlėms. Ridikėliuose slypintis vitaminas C – stiprus antioksidantas, kuris gali padėti užkirsti kelią kremzlių pažeidimams.

3. Padeda suvaldyti svorio svyravimus

Neretai mūsų mityboje stinga skaidulų, kurios yra tikra žarnyno šluota. Ridikėliuose jų gausu, todėl dažniau ridikėlių įtraukę į savo racioną išspręsite vidurių užkietėjimo, hemorojaus problemas. Be to, skaidulos leidžia ilgiau jausti sotumo jausmą ir išvengti persivalgymo.

4. Apsaugo širdį

Panašiai kaip raudonuosiuose kopūstuose, taip ir ridikėliuose gausu flavanoidų – antocianinų. Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad pastarieji padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei jų padarinių riziką, pavyzdžiui, užkirsti kelią periferinių arterijų ligoms, širdies nepakankamumui ar inkstų susirgimams.

Antocianinų poveikis padeda sumažinti ir oksidacinį stresą bei uždegimą.

5. Sveikai odai

Ridikėliuose gausu B grupės vitaminų, cinko, fosforo ir vitamino C. Visi jie itin reikalingi odos sveikatai. Be to, ridikėliuose gausu vandens. Tad dėl savo antibakterinių ir kitų savybių ridikėliai vertingi dėl odos drėkinimo ir infekcijų prevencijos.

Tiesa, nepamirškite kontraindikacijų! Ridikėliai daugeliui asmenų yra saugūs, tačiau jei pastebite bėrimų, kitų alerginių reakcijų, valgyti jų nevertėtų. Taip pat ridikėlių reikėtų vengti tiems, kurie turi problemų dėl virškinamojo trakto, tulžies akmenų.

Dr. Josh Axe yra sertifikuotas JAV natūralios medicinos gydytojas ir klinikinis dietologas, siekiantis padėti žmonėms būti sveikesniems, naudojant maistą kaip vaistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.