Virškinamajame trakte slypi svarbesnis dalykas, nei galvojote

Virškinamojo trakto mikrobiomas, dar žinomas kaip flora, bei bakterijos, esančios jame, atlieka svarbią funkciją maisto virškinimo metu. Tačiau mokslininkai vis dažniau prabyla apie galimą ryšį tarp šiame procese dalyvaujančių bakterijų ir žmogaus kognityvinių gebėjimų, rašė iflscience.com.

 Virškinamojo trakto bakterijos gali veikti emocijas ir atsaką į emocinius dirgiklius. <br> 123rf.com
 Virškinamojo trakto bakterijos gali veikti emocijas ir atsaką į emocinius dirgiklius. <br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2017, 5:34 PM

Naujame Kalifornijos universiteto mokslininkų tyrime pristatyti įrodymai šiam teiginiui. Tyrėjai atskleidė, jog tam tikri virškinamojo trakto mikrobai turi poveikį smegenų dalims, atsakingoms už nuotaiką ir elgesį. 

Tai pirmas tokio tipo tyrimas, atliktas su žmonėmis. Ankstesni tyrimai, atlikti su graužikais, parodė, jog emocinės reakcijos, ypač tos, kurios yra susijusios su nerimu bei depresija, gali kisti priklausomai nuo virškinamojo trakto mikrobiomo. Dabar įrodyta, jog toks pat reiškinys vyksta ir žmogaus organizme.

Kalifornijos universiteto mokslininkai surinko bei ištyrė 40 skirtingų moterų išmatų mėginius. Po to šioms moterims buvo rodomos įvairios nuotraukos, skirtos išprovokuoti emocinį atsaką. Viso proceso metu jų smegenys buvo tiriamos magnetinio rezonanso metodu.

Žurnale Psychosomatic Medicine aiškinama, jog tyrėjai identifikavo dvi pagrindines bakterijų grupes, kurios daro įtaką smegenų struktūrai.

Pirmosios grupės bakterijų, vadinamų Prevotella, daugiausia buvo rasta septynių moterų išmatų mėginiuose. Šių tyrimo dalyvių smegenys parodė esant stipresnį ryšį tarp dalių, atsakingų už emocijas, dėmesį ir pojūčius. Taip pat jų hipokampas, smegenų dalis, atsakinga už emocijų reguliavimą, sąmoningumą bei atmintį, buvo mažesnė.

Likusių tyrimo dalyvių virškinamajame trakte buvo rasta daugiau antrosios grupės bakterijų, vadinamų Bakteroidais. Šių dalyvių smegenys išsiskyrė tuo, jog dalyse, atsakingose už problemų sprendimus ir informacijos apdorojimą, buvo rasta daugiau pilkosios masės. Jų hipokampas buvo didesnis ir aktyvesnis.

Tokie smegenų struktūros skirtumai lėmė tai, kad moterys, kurių virškinamojo trakto floroje rasta daugiau pirmosios grupės bakterijų, negatyvias emocijas išgyveno stipriau, nei kitos tyrimo dayvės.

Šis tyrimas atskleidė, jog tarp virškinamojo trakto mikrobiomo sudėties ir žmogaus kognityvinių sugebėjimų egzistuoja stipri sąveika. Tačiau vis dar neaišku, kokia yra šios sąveikos priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.