Senstanti oda: gydytojai paneigė populiarius mitus apie raukšles

Tikriausiai esate girdėję daugybę patarimų ir nuomonių apie tai, kaip geriausia išvengti raukšlių. Galbūt kai kuriuos girdėtus dalykus iš tikrųjų laikėte faktais, tačiau mokslas rodo, jog negalima pasitikėti viskuo, ką girdėjote, rašė prevention.com.

 Mitai ir faktai apie raukšles. Gydytojai ragina nepasitikėti populiariomis nuomonėmis.<br> 123rf.com
 Mitai ir faktai apie raukšles. Gydytojai ragina nepasitikėti populiariomis nuomonėmis.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2017, 9:21 AM

Štai 6 dažniausiai girdimi mitai apie odos senėjimą:

1. Riebios odos savininkai turi mažiau raukšlių

Jei kenčiate ar kentėjote nuo įkyrių spuogų, tikriausiai tikitės, jog bent su raukšlėmis kovoti nereiks, tačiau tai yra mitas. Jis prasidėjo nuo klaidingos nuomonės, jog riebi oda yra labiau sudrėkinta ir tai neleidžia formuotis raukšlėms. Visgi naujas tyrimas, publikuotas žurnale Clinical Anatomy, įrodė, jog odos riebumas neužkerta kelio raukšlėms formuotis aplink akis.

Tačiau gera žinia ta, jog riebios odos savininkai iš tiesų turi mažiau problemų dėl kaktos srities raukšlėjimosi. Taip yra dėl to, jog būtent kaktos srities riebalinės liaukos sustorina vidinį odos sluoksnį. Tai neleidžia atsirasti ypač gilioms raukšlėms.

2. Nesišypsokite ir neturėsite raukšlių

Na, teoriškai tai yra tiesa. Veido išraiškos, tarp jų ir šypsena, skatina kolageno irimą, todėl ant odos atsiranda linijos. Tačiau dermatologė Michele Green teigė, jog neverta tikėti populiariu mitu apie šypseną. Šypsotis ir daryti įvairias veido išraiškas yra normalu. Neverta savęs riboti, tai tikrai nieko nepakeis.

3. Užteks 8 stiklinių vandens per dieną ir raukšlės jums negresia

„Tiesa, jog nepakankamai vandens geriantys žmonės turi sausesnę odą. Tačiau ji tik atrodo senesnė ir jai nėra daroma ilgalaikė žala",— teigė gydytojas Edwin Williams.

Žinoma, kad reikia gerti daug vandens, tačiau jo reikia visam organizmui. Ilgalaikiam odos senėjimui didelės įtakos perdėtas vandens vartojimas neturi.

4. Liekni žmonės turi daugiau raukšlių

Kai kurie teigia, jog numetus svorio padaugėja raukšlių. Tačiau naujas tyrimas parodė, jog tai nėra tiesa. Atvirkščiai, daugiau sveriantys žmonės yra labiau linkę turėti raukšlėtą odą.

Tyrėjai mano, jog daugiau riebalų suvartojančiųjų oda yra jautresnė saulės daromai žalai. Visgi laikui bėgant, didesnis riebalinis sluoksnis gali paslėpti linijas ant odos. Išvada tokia, jog neverta tikėti įvairiais mitais. Nesvarbu, koks jūsų svoris — naudokite tinkamas priemones, nes tik tai gali užtikrinti odos sveikatą.

5. Brangūs senėjimą stabdantys produktai užkirs kelią raukšlėms

„Vienintelis dalykas, kuris gali padėti kovojant su raukšlėmis, yra geras drėkiklis",— teigė gydytojas Williams.

Pardavėja jus gundo išbandyti brangų, odos senėjimą lėtininatį kremą. Tačiau neverta pasiduoti taip lengvai. Užtenka išsirinkti kremą, kuris tinka jūsų odos tipui ir sudėtyje turi apsaugos nuo saulės faktorių (SPF). Nuo tikrai gilių raukšlių gali padėti tik dermatologinis gydymas.

6. Jei jūsų mama neturėjo raukšlių, tai neturėsite ir jūs

„Raukšlės atsiranda ne tik dėl genetinių faktorių, bet ir nuo aplinkos poveikio",— teigė gydytojas.

Didžiausi kaltininkai? Saulė, rūkymas, alkoholis. Visi šie dalykai skatina raukšlių atsiradimą. O geri kasdieniai įpročiai — apsauginis drėkinamasis kremas, mityba — padeda išlaikyti sveiką odos išvaizdą. Neverta pasikliauti vien genetika, nes didžiausią įtaką odos senėjimui darome patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.