Specialistė patarė, kaip greičiau atstatyti organizmą po švenčių

Po švenčių maratono atsiradę papildomi kilogramai ir sunkumo jausmas dėl persivalgymo kamuoja daugelį. Neklystume sakydami, kad taip nutinka kiekvienais metais. Na, o virškinimas tik dar labiau apsunkinamas, kai praėjus šventėms stengiamasi įveikti paskutiniuosius baltos mišrainės ar silkės likučius. Todėl pravartu žinoti, kaip padėti organizmui atsigauti ir kada metas kreiptis pagalbos į specialistus.

 Dėl užsitęsusių virškinimo sutrikimo simptomų, kurie atsirado dėl persivalgymo, reikia kreiptis į gydymo įstaigą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dėl užsitęsusių virškinimo sutrikimo simptomų, kurie atsirado dėl persivalgymo, reikia kreiptis į gydymo įstaigą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dėl užsitęsusių virškinimo sutrikimo simptomų, kurie atsirado dėl persivalgymo, reikia kreiptis į gydymo įstaigą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dėl užsitęsusių virškinimo sutrikimo simptomų, kurie atsirado dėl persivalgymo, reikia kreiptis į gydymo įstaigą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Judita Jasaitytė

2018-01-03 16:29

Iškrovos diena

Eglė Kliukaitė Sidorova, Vilniaus dietologijos centro vadovė ir gydytoja dietologė, pabrėžė, kad nereikėtų užsiimti savigyda ir griebtis vaistų, o atsiradus rimtiems negalavimams derėtų nedelsti ir kreiptis į gydytojus.

„Be abejonės persivalgius derėtų pasidaryti bent vieną iškrovos dieną ir savo mitybos racione palikti tik vienos rūšies maisto produktus, pavyzdžiui, kruopas.

Žinoma, turi padidėti ir skysčių vartojimas, todėl reikėtų per dieną išgerti apie 2 litrus vandens. Tiek skysčių reikia vartoti ne tik sutrikus virškinimui, bet ir paprastą dieną.

Norint atgaivinti organizmą reikėtų vengti ar visai tuo metu atsisakyti riebių patiekalų bei valgių, kurie gaminti riebaluose, pavyzdžiui, kepti“, – teigė gydytoja dietologė.

Anot specialistės, šiais būdais reikia stengtis palengva grįžti į kasdienybę, tačiau tik tuo atveju, jei prieš šventes valgėte subalansuotai. Na, o jeigu neturėjote subalansuotos mitybos, tada pats metas pradėti kreipti dėmesį į tai, ką valgote.

Organizmo valymas

„Jeigu sutrinka kurio nors organo funkcija, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad būtų atlikti tyrimai ir paskirtas reikiamas gydymas. Visgi pagrindinis dalykas yra tinkamas skysčių kiekio palaikymas, tad geriausia rinktis vandenį“, – sako E. Kliukaitė Sidorova.

Jos teigimu, sudėtingų priemonių nereikia griebtis, tereikia kelių litrų vandens per dieną. Skysčiai turi būti vartojami prieš valgį arba tarp jų, pvz., tarp pusryčių ir pietų bei tarp pietų ir vakarienės.

Kada reikia kreiptis į specialistus?

„Į specialistus pagalbos reikia kreiptis jeigu atsiranda užsitęsiantys simptomai: pilvo skausmai, sutrikęs virškinimas bei tuštinimasis, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas. Na, o jeigu šie požymiai trunka vieną dieną, išsigąsti nereikėtų“, – atkreipė dėmesį specialistė.

Virškinimo sutrikimas ar apsinuodijimas maistu

Apsinuodijimas maistu pasireiškia dėl užterštų produktų vartojimo. Jį sukelia įvairios bakterijos ir virusai, cheminės medžiagos ar toksinai, esantys valgyje.

„Dėl virškinimo sutrikimo gali būti jaučiamas nemalonumas skrandyje, nestiprus pykinimas, o jei tai yra apsinuodijimas, tuomet požymiai gali sustiprėti, pvz., atsiranda smarkesnis pykinimas, vėmimas, temperatūros padidėjimas, neįprasti skausmai ir tuštinimosi sutrikimai.

Kartais užtenka tik pagulėti, kad pagerėtų sveikatos būklė, bet užsitęsus tokiems simptomams reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą“, – tvirtino gydytoja dietologė.

Pasak E. Kliukaitės Sidorovos, padauginus alkoholio pagirias taip pat gali padėti palengvinti skysčių vartojimas, o atsiradus rimtesniems negalavimams nedelsti ir pasitarti su šeimos gydytoju. Žinoma, tiek su maistu, tiek su alkoholio vartojimu reikėtų jausti saiką, ar net iš vis pakeisti svaigiuosius gėrimus į gaiviuosius.

Na, o nepersivalgyti gali padėti tos pačios paprastos taisyklės: į lėkštę geriau įsidėti mažiau maisto, juo tik paskanauti, paragauti, valgyti reikia neskubant bei gerai sukramtant. Tada nesutriks virškinimas ir nebus sunkumo jausmo. Be to, sotumas pajaučiamas tik po kurio laiko, maždaug po 15-20 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.