Merginos nepalaužė ir trauma: meilę sportui vainikavo čempionės titulas

Aistė Kanapeckaitė, 21 m., kukli, Girbutkių kaime (Pakruojo raj.) augusi mergina, meilę sportui pajautusi dar 12–oje klasėje. Šiuo metu studijuoja Kauno Lietuvos sporto universitete ir yra daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė.

 Aistė Kanapeckaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Aistė Kanapeckaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė kartu su antrąja puse Albertu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė kartu su antrąja puse Albertu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė kartu su antrąja puse Albertu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė kartu su antrąja puse Albertu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugkartinė Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempionė bei asmeninė trenerė Aistė Kanapeckaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Aistė su šeima.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Aistė su šeima.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-14 22:40

Aistės nesustabdė ir ne viena patirta trauma. Nors viskas prasidėjo nuo bėgimo, dėl sveikatos problemų ji nusprendė pakeisti šią sporto šaką į kitą. Tokiu būdu ji išliko aktyvi ir toliau tęsė mylimą veiklą.

Šiandien sportininkė save realizuoja jėgos trikovės varžybose bei noriai dalinasi patarimais, kaip išvengti traumų ir sulieknėti.

Sportas – aistra nuo paauglystės

Aistė pasakoja sportu pradėjusi domėtis dar ankstyvoje paauglystėje. Tada ji turėjo didelį antsvorį, dėl kurio gydytojas endokrinologas patarė būtinai imtis veiksmų. Kitaip jai būtų grėsęs diabetas.

„Už palaikymą labiausiai esu dėkinga savo šeimai. Jie padėjo laikytis mitybos režimo, pradėti aktyvų gyvenimo būdą.

Be to, mano tėtis užsiėmė bėgiojimu, tad ir aš ėmiausi šios veiklos. Tiesą pasakius, pradėjusi bėgioti iš pradžių visai nejaučiau malonumo. Tačiau pradėjusi siekti norimo rezultato, atradau ir meilę šiam sportui.

Taip pat ėmiau ruoštis ir varžyboms. Visa mano veikla tęsiasi 4–erius metus“, – pasakojo Aistė.

Neišgąsdino ir trauma

Mergina pripažįsta, kad būtų ėmusis naujos veiklos, tačiau koją pakišo netikėta trauma. Dar daugiau sunkumų kėlė ir nuolatinės problemos su nugara.

„Kai panorau imtis kitokios sportinės veiklos, atsirado problemų su pėda. Lyg iš niekur iškilo guzai ir giluminės karpos, dėl kurių niekaip negalėjau padėti kojos ant žemės net keletą mėnesių.

Greičiausiai kažkur užsikrėčiau, jos po truputį plito, o gydytis reikėjo gana ilgai, mat paprasti vaistai nepadėjo. Pamenu, važiavome su šeima į Palangą, o einant per tiltą dėl patiriamo skausmo ašaros tiesiog riedėjo skruostais.

Dar rimtesnė problema iškilo patyrus kirkšnies traumą. Ji buvo kompleksinė, susijusi su stuburo išlinkimu, mat sergu skolioze ir lordoze (atitinkamai stuburo išlinkimas į šoną ties mentimis bei į priekį ties juosmeniu). 

Ėjau pas kineziterapeutus, lankiau masažus, bet manau, kad pasveikti man padėjo universitete įgytos žinios. Svarbu buvo  suvokti, kad kirkšnies trauma – mano nugaros problemų pasekmė.

Mano tarpslanksteliniai diskai yra taip susispaudę, kad buvo užspaustas ir kirkšnies nervas. Daugelis klausia, kodėl vis dar tęsiu sportinę veiklą, tačiau žinau, ką reikia daryti, kad labiau sau nepakenkčiau.

Po kiekvienos treniruotės darant tempimo pratimus, tvirtinant pilvo raumenis pagerėjo ir nugaros skausmai bei bendra jos būklė“, – aiškino Aistė.

Nuo bėgiojimo iki štangos kilnojimo

Išsigydžiusi traumą Aistė užsirašė į Pakruojyje esantį sporto klubą. Pirmasis treneris nuramino, kad čia bėgioti nereikės. Jis paskatino ją pabandyti iškelti štangą. Netikėtai tas jai patiko.

„Treniruojuosi pasitelkdama ne tik savo kūno svorį, bet ir papildomus svarmenis. Beveik iš karto pradėjau siekti iškelti kuo didesnį svorį.

Žinoma, pati pradžia galbūt ir nebuvo labai lengva, bet jaučiau, kad myliu tai, ką darau. Esu tikra, kad būtent to man ir reikėjo“, – pabrėžė daugkartinė čempionė.

Per sportą rado ir meilę

Aistė pasakojo, kad sportas ją lydi nuo vaikystės. Todėl sprendimas studijuoti Lietuvos sporto universitete atėjo savaime. Ji taip pat norėjo įstoti į Karo akademiją, bet, deja, šis planas neišdegė.

„Jei nebūčiau turėjusi didelio antsvorio, turbūt nebūčiau atradusi ir į sportą atvedusio bėgimo, kurio dėka susipažinau su savo gyvenimo meile.

Tik užsispyrimo, antros pusės ir artimųjų palaikymo dėka tapau Lietuvos jėgos trikovės nacionalinės kategorijos teisėja, daugkartine Lietuvos ir Latvijos štangos spaudimo čempione, o kovo mėnesį dalyvavau Europos čempionate, kuris vyko Baltarusijoje“, – teigė Aistė.

Jėgos trikovę renkasi vis daugiau merginų

Iki tol buvusi lengvaatletė, bet dabar sunkiaatlete tapusi Aistė pabrėžė, kad anksčiau tuo užsiimančių merginų buvo maždaug 3 kartus mažiau nei yra dabar. Esą ši sporto šaka sparčiai plečiasi ir vieną dieną galėtų tapti olimpiniu sportu.

„Jėgos trikovę pasirinkau atsitiktinai, nes prieš įsitraukiant į šią veiklą net nežinojau, kas tai. Man patiko pritūpimai, štangos atkėlimas nuo žemės ir spaudimas. Tai ir yra trys pagrindiniai veiksmai, kurie sudaro jėgos trikovę.

Dabar merginų konkurencija tikrai didžiulė, o ir nepagrįsta baimė užsiauginti didelius raumenis išnyko“, – pabrėžė Aistė.

Mityba: nevengia ir pasmaližiauti

Sportininkė teigia, kad siekiant tikslų nebūtina alinti savęs dietomis.

„Tiesą sakant, mano mitybos įpročiai nėra kažkuo ypatingi. Tiesiog gaminu maistą namie ir, neslėpsiu, mėgstu pasmaližiauti. Tačiau prireikus prisilaikau griežtesnės mitybos.

Tai darau likus maždaug 2–3 sav. iki varžybų. Likus kelioms dienoms iki renginio sumažinu ir skysčių vartojimą. Ši gudrybė padeda numesti svorio prieš lipant ant svarstyklių. Taip patenku į lengvesnę kategoriją“, – paslaptimis pasidalino čempionė.

Patarė nebijoti svarmenų

Moters organizmas skiriasi nuo vyro, todėl svarmenų bijoti nederėtų.

„Tam, kad pasiektumėte tikslą, reikia visai nedaug. Užtenka gryno oro, 10 tūkst. žingsnių per dieną. Dar geriau jei turite panašų tikslą išsikėlusių draugų. Juk veikla kartu yra smagesnė.

Tereikia čiupti sportinius batelius, vandens buteliuką ir išeiti pasivaikščioti. Nepamirškite pažvelgti į dangų, sustoti, apsidairyti ir neskaičiuoti laiko.

Mylėkite save ir net nepastebėsite, kaip kūnas pats pradės daryti tai, ką reikia“, – pasidalino patarimais trikovininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų