Aurelijus Veryga paskelbė verdiktą dėl sviesto likimo darželiuose ir mokyklose

Praeitą savaitę išaiškėjęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ketinimas sviestą pakeisti margarinu sulaukė itin priešiškos reakcijos. Žmonės nesuprato, kodėl vaikai bus maitinami įvairių priedų turinčiu margarinu, o ne produktu, kurį nuo seno valgo daugelis kartų ir sveikata nesiskundžia.

 Aurelijus Veryga paskelbė verdiktą dėl sviesto.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr.
 Aurelijus Veryga paskelbė verdiktą dėl sviesto.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr.
Vaikai pietauja darželyje.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Vaikai pietauja darželyje.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Sviestas<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Sviestas<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 11:57 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 3:37 PM

Tačiau penktadienį ministerijos pozicija pasikeitė.

SAM sušvelnino sprendimą

Portalui lrytas.lt susisiekus su SAM, paaiškėjo, kad nors rekomendacijos pieno riebalus keisti augaliniais išliks, jos bus nebe tokios griežtos.

„Nepaisant to, kad užsienio ekspertai rekomenduoja, matome, jog mūsų žmonėms reikia daugiau laiko pasiruošti, įprasti ir apsiprasti su pokyčiais, nes nusistovėję mitybos įpročiai yra kitokie. Ir tai normalu, žmogiška bei suprantama.

Tad ministras Aurelijus Veryga priėmė sprendimą, kad bus atsisakyta konkrečios rekomendacijos sviestą keisti margarinu. Tad ruošiamas ministro įsakymo pakeitimas, kuriame bus rekomenduojama gyvulinės kilmės riebalus keisti aliejumi ar kitais augalinės kilmės riebalais“, – teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Nuo rugsėjo 1-osios turėjusiame įsigalioti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintas „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitime buvo siūloma riboti gyvulinės kilmės riebalus, o pieno riebalus iš viso uždrausti.

Pakeitimo apraše buvo nurodyta sviestą pakeisti aliejumi ar margarinu. Pastarojo sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių galėtų būti ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio. Ribojamas buvo ir pieno riebumas – vaikams nurodyta tiekti tik pasterizuotą, ne didesnio nei 2,5 proc. riebumo pieną.

Sulaukė pasipiktinimo

Į portalo lrytas.lt redakciją taip pat kreipėsi ir anonime panorusi likti vieno iš sostinės darželių direktoriaus pavaduotoja ugdymui, kuri teigė, kad tokie pokyčiai atrodo įtartinai bei kelia daugiau problemų nei tik meniu pakeitimas.

„Nors reikia keisti ir patį vaikams tiekiamą meniu, tai tikrai nėra pagrindinė problema. Visų pirma, tai atrodo keista, juk mokslininkai ne vieną kartą įrodė, kad sviestas yra daug sveikesnis už margariną.

Juk tai natūralus produktas, be jokių nereikalingų priedų. Taip, jis riebokas, tačiau vartojant saikingai tikrai nesukelia žalos sveikatai.

Tačiau susidūrėme ir su kita problema. Į patiekalus dedant margariną, vaikai pradės atsisakyti maisto. Jie ir taip išrankūs, o alkanas vaikas – tai tikrai nėra sveikas vaikas. Juk jie žaidžia, mokosi. Mažiesiems reikia daug energijos tam, kad sėkmingai galėtų atlikti visas užduotis.

O tai neįmanoma, jeigu jie masiškai atsisakinėja patiekalų“, – svarstė pedagogė.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.