Patarė, ką daryti, kad nakties miegas būtų itin saldus, o rytas žvalus

Darželyje, kai reikėdavo eiti pietų miego, verkdavome, kad tik galėtume daugiau pažaisti, o dabar tik ir laukiame, kada galėsime gerai išsimiegoti. Blogi miego įpročiai kenkia gyvenimo kokybei. Tai sukelia ligų vystymąsi, dieną sumažėja produktyvumas ir dėmesio sutelkimas.

 Laikykitės miego grafiko: eikite miegoti ir atsikelkite tuo pačiu laiku kiekvieną dieną.<br> 123rf.com nuotr.
 Laikykitės miego grafiko: eikite miegoti ir atsikelkite tuo pačiu laiku kiekvieną dieną.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 7:33 PM

Todėl miego higiena ir žalingų įpročių atsisakymas yra be galo svarbūs sveikatai. Organizacija „National Sleep Foundation“ pasidalijo patarimais, ką reikia daryti, kad miegas būtų saldus, o ryte atsikeltumėme žvalūs ir energingi.

1. Laikykitės miego grafiko: eikite miegoti ir atsikelkite tuo pačiu laiku kiekvieną dieną. Tai padeda reguliuoti vidinį organizmo laikrodį ir greičiau užmigti.

2. Prieš miegą imkitės atpalaiduojančio ritualo. Atpalaiduojanti ir įprastinė veikla padeda atskirti miego laiką nuo veiklos, sukeliančios jaudulį, nerimą, dėl kurio vėliau sunku gerai išsimiegoti.

3. Jei turite problemų su miegu, venkite pasnaudimų, ypatingai pietų metu. Nepaisant to, kad trumpi pasnaudimai padeda išlikti produktyviam dieną, tai gali turėti blogos įtakos nakties miegui.

4. Užsiimkite fizine veikla. Net ir lengva mankšta gali suteikti neįkainojamos naudos organizmui, o vakare tai padės saldžiai užmigti, ryte jausitės kupinas energijos ir puikios nuotaikos.

5. Sukurkite miegui tinkamą aplinką. Miegamajame turėtų būti vėsiau ir tamsiau, venkite triukšmo, partnerio knarkimas taip pat labai trikdo miego procesą.

6. Miegui rinkitės patogų čiužinį bei pagalves, dažnai keiskite patalynę.

7. Dieną naudokite ryškios šviesos apšvietimą, o vakare jos venkite. Tai padės kontroliuoti jūsų cirkadinius ritmus.

8. Venkite alkoholio, cigarečių, kofeino ir sunkiai virškinamo maisto. Visa tai labai trikdo miegą, prieš jį verčiau rinkitės tik lengvus užkandžius ir žolelių arbatas.

9. Prieš miegą paskaitykite knygą arba žurnalą. Nenaudokite elektroninių prietaisų, iš jų sklindanti mėlyna šviesa kenkia ne tik akims ar smegenims, bet ir miego procesui. Be to, skaitymas atpalaiduoja, padeda organizmui pereiti į miego režimą.

10. Jei negalite užmigti, eikite į kitą kambarį ir atsipalaiduokite, kol pajusite, kad esate pavargęs. Iš miegamojo aplinkos pašalinkite visus elektroninius prietaisus.

11. Jei siejate tam tikrą veiklą ar daiktą su nerimu, išbraukite tai iš savo vakaro rutinos.

12. Jeigu vis dar turite miego sutrikimų, kreipkitės į gydytoją arba miego specialistą. Sergant tam tikromis ligomis, šie patarimai gali ir nepadėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.