Specialistė patarė, kaip išnaikinti karpas: padėti gali ir liaudiškos priemonės

Nemalonūs dariniai ant odos, tokie kaip karpos, dažniausiai atsiranda užsikrėtus tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus arba per virusais užkrėstus daiktus. Tačiau tokiam plitimui labai didelę įtaką turi ir imunitetas, bendra sveikata ir rūpinimasis oda.

 Nemalonūs dariniai ant odos, tokie kaip karpos, dažniausiai atsiranda užsikrėtus tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus.<br> 123rf nuotr.
 Nemalonūs dariniai ant odos, tokie kaip karpos, dažniausiai atsiranda užsikrėtus tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus.<br> 123rf nuotr.
 Nemalonūs dariniai ant odos, tokie kaip karpos, dažniausiai atsiranda užsikrėtus tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus.<br> 123rf nuotr.
 Nemalonūs dariniai ant odos, tokie kaip karpos, dažniausiai atsiranda užsikrėtus tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus.<br> 123rf nuotr.
„Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė.<br>T.Bauro nuotr.
„Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 12:22 PM, atnaujinta Oct 9, 2018, 2:21 PM

Kuo silpnesni esame, tuo lengviau užsikrėsti. Ir nors labiausiai paplitusios paprastosios karpos dažniausiai išauga vaikams ir paaugliams, tačiau nė vienas nėra apsaugotas nuo jų atsiradimo. Kaip išvengti šių darinių ant odos?

Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė sako, kad karpos gali būti įvairių rūšių. Populiariausios – paprastosios ir paprastosios pėdų karpos. Tokios karpos paprastai būna pilkšvos arba odos spalvos, šiurkščiu paviršiumi. Ant pado atsiradusios karpos išsiskiria suragėjusiu paviršiumi, kuriame matyti juodi taškeliai. Paprastai jos atsiranda labiausiai spaudžiamose padų vietose, tokiu atveju vaikščiojant juntamas skausmas.

„Dažniausiai karpos atsiranda ant rankų ir padų, nes jomis lengviausia užsikrėsti nuo kito žmogaus per įvairius bendro naudojimo daiktus ar sveikinantis, taip pat baseinuose, paplūdimiuose“, – išskiria farmacijos specialistė, tačiau pabrėžia, jog karpos gali atsirasti ir kitose kūno vietose.

Gydymo būdai – įvairūs

E.Ramaškienė atkreipia dėmesį, jog atsiradus dariniui, panašiam į karpą, dar nereiškia, jog tai tikrai ji. Todėl patariama visų pirma kreiptis į gydytoją ir, tik išsiaiškinus darinio kilmę, pradėti gydymą.

Kokiu būdu gydoma karpa, priklauso nuo to, kur ji yra. Vienos jų gali būti šalinamos lazeriu, skystu azotu ar net pasitelkus operaciją. Kitas užtenka tepti įvairiais antivirusiniais preparatais ar raginį odos sluoksnį tirpdančiais skysčiais.

„Galima pamėginti panaikinti nepageidaujamus darinius ir pačiam – populiaru karpas tepti šviežiomis ugniažolių ar kiaulpienių sultimis, galima gaminti stiprių nuovirų kompresus iš raudonų šermukšnių uogų, kiečių arba sutrintų rugiagėlių sėklų ir sviesto mišinio“, – sako farmacijos specialistė ir pabrėžia, kad išnaikinti paprastąsias karpas gali padėti preparatai su acto, skruzdžių rūgštimis.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai karpos išnyksta savaime. Pavyzdžiui, jei karpų yra daug, sunaikinus pirmąją – motininę, likusios dažnai išnyksta pačios. Tačiau, kad ir kokiu būdu nemalonus darinys bus pašalintas ar pranyks, jei virusas norės, karpa sugrįš – jei ne ten pat, tai kitoje vietoje.

Saugoti odą

Farmacijos specialistė atkreipia dėmesį, kad atsiradusios karpos dažniausiai signalizuoja apie nusilpusį imunitetą arba tikimybę, kad žarnynas yra apkrėstas kirminais. Taip pat nemalonių darinių atsiradimui įtakos turi genetika, imunitetas ir saulės poveikis. Todėl, norint, kad jos neatsirastų ar nebegrįžtų, reikia peržiūrėti kasdienius įpročius ir pasirūpinti sveikata.

„Rekomenduojama laikytis sveiko gyvenimo būdo, rinktis sveiką ir subalansuotą mitybą, vengti streso. Reikėtų ypač rūpintis oda po apsilankymų baseinuose, paplūdimiuose ar pirtyse, o būnant ant saulės – nepamiršti apsauginių priemonių“, – pataria farmacijos specialistė.

Karpos dažniau atsiranda ir sunkiausiai būna gydomos tiems, kurie linkę gausiai prakaituoti, todėl, pasak E.Ramaškienės, ypač svarbu prižiūrėti kojų higieną – vengti ankštos, dermantininės avalynės, sintetinių kojinių, naudoti kojų antiperspirantus.

Turintiems karpų verta prisiminti ir tai, jog kaitinant tiesioginiams saulės spinduliams susilpnėja odos apsauginės funkcijos, tuomet karpos plinta greičiau ir yra sunkiau išgydomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.