Šio vitamino trūksta 9 iš 10 Lietuvos gyventojų, o apie tai byloja nuovargis

Vitamino D trūkumas – tai labai dažna sveikatos problema, su kuria susiduria begalė pasaulio gyventojų. Nepaisant to, kad tai priklauso nuo regiono ir žmogaus tipo, net ir saulėtų kraštų gyventojams tenka kovoti su šia problema.

Vitamino D yra riebioje žuvyje, kiaušinio trynyje, mėsoje, taip pat riebiuose pieno produktuose ir įvairiuose sūriuose.<br> 123rf nuotr.
Vitamino D yra riebioje žuvyje, kiaušinio trynyje, mėsoje, taip pat riebiuose pieno produktuose ir įvairiuose sūriuose.<br> 123rf nuotr.
 Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
 Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
 Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
 Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
 Mitybos specialistė Indrė Trusovė.<br> Organizatorių nuotr.
 Mitybos specialistė Indrė Trusovė.<br> Organizatorių nuotr.
 Mitybos specialistė Indrė Trusovė.<br> Organizatorių nuotr.
 Mitybos specialistė Indrė Trusovė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 11:43 AM

Gydytojos dietologės Dalios Vaitkevičiūtės teigimu, vitaminas D dar vadinamas saulės vitaminu. Jis ypatingas tuo, kad dalyvauja beveik visose organizmo funkcijose.

“2011-aisiais metais atliktas tyrimas parodė, kad Europoje šio vitamino trūksta vidutiniškai apie 40 proc. gyventojų. Lietuvoje su vitamino D deficitu susiduria net 9 iš 10 žmonių. Vitamino D stokos mastas toks didelis, kad skaičius net yra prilyginamas pandemijai“, – atkreipė dėmesį ji.

Labai svarbus metų laikas

Vitamino D atsargų organizmui pakanka maždaug vieną mėnesį. Kadangi ši vasara palepino saulės spinduliais, tai šio vitamino turėjo mums pakakti iki spalio mėnesio. Taigi, labiausiai saulės vitamino reikia nuo spalio iki gegužės mėnesio pabaigos.

„Žiemos laikotarpiu mes leidžiame didžiąją laiko dalį namie, biure, išeiname anksti, kai dar tamsu, o ir grįžtame taip pat su tamsa, todėl ir atsiranda vitamino D deficitas“, – paaiškino D.Vaitkevičiūtė.

Saulės vitamino trūkumo požymiai

Bendras nuovargis, bloga nuotaika, atsikėlus trūksta jėgų, plaukų slinkimas, nagų lūžinėjimas, nugaros skausmas ar raumenų traukimas.

„Visa tai priskiriame nekokybiškam miegui, mitybai ar kitoms problemoms, todėl nesusimąstome, kad tai gali būti vitamino D stokos požymiai. Neretai tuos pačius simptomus priskiriame kitiems sutrikimams, o dėmesį atkreipiame tik atsiradus rimtesnėms problemoms“, – pabrėžė gydytoja dietologė.

Kodėl mums jo reikia?

Pasak jo, vitaminas D prisideda prie visų organizmo funkcijų palaikymo. Jis atsakingas už kalcio ir fosforo, elementų reikalingų kaulų stiprumui, pasisavinimą, svorio reguliaciją, odos elastingumą, plaukų stiprumą ir nagų būklę. Taip pat yra nustatyta, kad šis vitaminas svarbus ir kai kurių tipų vėžio prevencijai.

Kokia yra vitamino D paros norma?

Mitybos specialistė Indrė Trusovė atskleidė, kad tai yra, ko gero, vienintelis maisto papildas, kurį sąžiningai vartoja kasdien.

„Taip yra dėl to, kad teko pačiai labai artimai susidurti su situacija, kai vitamino D stoka gali sukelti siaubingas pasekmes. Mūsų dukrai buvo nustatytas vitamino D trūkumas, jai net grėsė rachitas.

Visada žinojau, kad šis vitaminas yra svarbus, nuolat susiduriu su tuo savo darbe, bet nepagalvojau, kad tai daro įtaka vaiko raidai. Nuo to laiko vitaminas D yra vienintelis maisto papildas, kurio mūsų namuose niekada nestinga“, – pasidalijo savo patirtimi I.Trusovė.

Anot jos, saulės vitamino paros norma kūdikiams ir vaikams iki vienerių metų yra 400-600 tarptautinių vienetų per dieną, vaikams, paaugliams iki 18 metų ir suaugusiems reikia 600-1000 tarptautinių vienetų.

Kokiuose maisto produktuose galima rasti šio vitamino?

Tam, kad netrūktų vitamino D mitybos specialistė rekomenduoja eiti pasivaikščioti, kai šviečia saulė, jei yra galimybė, vykti atostogų ten, kur šilta ir saulėta, valgyti produktus, kuriuose yra šio vitamino.

Ji pridūrė, kad saulės vitaminas nuo kitų papildų skiriasi tuo, kad labai sunku jį įsisavinti su maistu, todėl žiemos metu reikėtų gerti maisto papildus.

„Šio vitamino daugiausiai yra riebioje žuvyje (menkės kepenėlėse, tune, lašišoje), o mažesnis kiekis aptinkamas kiaušinio trynyje, mėsoje, taip pat riebiuose pieno produktuose ir įvairiuose sūriuose.

Jeigu norėtumėme šią dozę gauti iš žuvies, tai, pavyzdžiui, tuno turėtume suvalgyti beveik kilogramą per dieną, lašišos – 300 g, o kiaušinių – 15”, – teigė I.Trusovė.

Tai beveik fiziškai neįmanoma. Be to, tiek valgant lašišos organizmas gautų per daug riebalų, o tai ir labai brangu, todėl vienintele išeitimi tampa maisto papildų vartojimas.

Reikėtų nepamiršti palaikyti sveiko gyvenimo balansą, praleisti kuo daugiau laiko gryname ore, ypatingai saulėtame, judėti ir sveikai maitintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.