Žolininkas patarė, kada rinktis trinktūrą, o kada – arbatą

Šiomis dienomis didelį dėmesį žmonės skiria natūralių sveikatos šaltinių paieškoms.

  Siekdami kuo ilgiau išvengti cheminių vaistų ir išlikti sveiki, vis dažniau atsigręžiame į senolių išmintį, tradicijas, gamtą ir ypač vaistinius augalus.
  Siekdami kuo ilgiau išvengti cheminių vaistų ir išlikti sveiki, vis dažniau atsigręžiame į senolių išmintį, tradicijas, gamtą ir ypač vaistinius augalus.
  Siekdami kuo ilgiau išvengti cheminių vaistų ir išlikti sveiki, vis dažniau atsigręžiame į senolių išmintį, tradicijas, gamtą ir ypač vaistinius augalus.<br> 123rf nuotr.
  Siekdami kuo ilgiau išvengti cheminių vaistų ir išlikti sveiki, vis dažniau atsigręžiame į senolių išmintį, tradicijas, gamtą ir ypač vaistinius augalus.<br> 123rf nuotr.
Fitoterapeutas Virginijus Skirkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fitoterapeutas Virginijus Skirkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gydomosios arbatos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gydomosios arbatos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 10:21 AM

Siekdami kuo ilgiau išvengti cheminių vaistų ir išlikti sveiki, vis dažniau atsigręžiame į senolių išmintį, tradicijas, gamtą ir ypač vaistinius augalus. Jų teikiama galia, anot Rytų medicinos, būtina pasinaudoti.

Vaistažolių vartojimo būdų yra įvairių. Populiariausi – arbatos ir tinktūros.

Kada kurį rinktis, pataria fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius.

Anot fitoterapeuto, vaistinių augalų vartojimo tradicijos skaičiuoja šimtmečius. Jis pastebi, kad šiandien lietuviai vis labiau domisi vaistažolėmis ir jų nauda. Tai tampa populiaresne ir saugesne alternatyva neskubantiems iškart griebtis cheminių preparatų.

Fitoterapeuto teigimu, vartotojas dažnai klaidinamas, kokiems sveikatos sutrikimams esant vartojami tradiciniai augaliniai preparatai – tinktūros, o kada pakanka tik arbatų. Vaistinėse yra į vaistus panašių pakuočių, atitinkančių „arbatos“ statusą.

„Būna taip, kad žmogus galvoja, jog perka vaistą, o gauna arbatą. Tokie atvejai kelia pavojų žmogaus sveikatai“, – atkreipia dėmesį V.Skirkevičius, ragindamas dažniau domėtis produkto sudėtimi.

Pagrindinis populiariausių vaistažolių vartojimo formų skirtumas yra tas, kad arbatos ruošiamos vandens pagrindu, o tinktūros – spirito pagrindu. Kuo skiriasi šie du pagrindiniai augalų vartojimo būdai?

Vaistažolės spirite – efektyvi ir skubi pagalba

Fitoterapeutas sako, kad vanduo ir spiritas – tai skirtingi „augalo nešėjai“, įnešantys gydomąsias medžiagas į žmogaus organizmą. Kaip byloja Rytų medicinos išmintis, labai svarbu teisingai pasirinkti.

„Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio (spirito) pagrindu. Spiritas yra rūgštaus skonio – tai pagerina medžiagų įsisavinimą skrandyje, dvylikapirštėje žarnoje bei žarnyne. Ypač tai aktualu vyresniems žmonėms, kurių virškinimo sistema yra sutrikusi ir prasčiau pasisavina medžiagas.

Kitaip tariant, spirito pagalba organizmas greičiau įsisavina augalų gydomąsias medžiagas. Širdies, nervų ar virškinimo sutrikimų atvejais tai ypač svarbu, nes žmogui reikalinga greita pagalba“, – sako V.Skirkevičius.

Yra augalų, kuriuos organizmas ypač sunkiai įsisavina, pavyzdžiui, širdies vaistą – gudobelę. Todėl dažniausias ir vienas seniausių būdų išgauti gydomąsias gudobelių savybes yra spiritinių tinktūrų forma.

V.Skirkevičiaus teigimu, tradicinių augalinių vaistinių preparatų (tinktūrų ir ekstraktų) gamybos procese, vaistingąsias žoleles laikant spirito tirpale, jos daug efektyviau atiduoda gydomąsias medžiagas, dėl ko žmogus daug greičiau pajunta teigiamą poveikį.

Žinomo fitoterapeuto teigimu, spiritinės tinktūros gali gelbėti žmogų esant įvairiems negalavimams. Pavyzdžiui, sukatžolės ir valerijono mišinio ekstraktai naudingi širdies ir kraujagyslių funkcijų gerinimui, gudobelė padeda sureguliuoti širdies ritmą, o sukatžolė – nervinės įtampos sukeltiems širdies negalavimams, ginkmedis malšina kraujotakos sutrikimus.

Norint sumažinti nervinę įtampą ir pagerinti miego kokybę, reikėtų rinktis valerijonų, sukatžolės ir pipirmėtės mišinį, virškinimo sutrikimams gydyti puikiai tinka valerijonų, pelynų, pipirmėčių ir šunvyšnių lapų mišiniai, o štai mėtų tinktūra geras pasirinkimas, kai sustoja virškinimas ar pučia pilvą.

Arbatos profilaktikai

Pasak garsaus žolininko, be jokios abejonės, mums padėti gali ir arbatos. Vaistažoles galima užpilti vandeniu, tačiau šis yra silpnas veikliųjų medžiagų tirpiklis, todėl vandeninės ištraukos pasižymi organizmo funkcijų palaikomosiomis savybėmis.

Norint pajusti arbatų poveikį, jų vartojimo laikas turi būti kur kas ilgesnis nei spiritinių tinktūrų. Todėl arbatos ir kitokios formos vaistažolių vandeniniai tirpalai yra netinkami, kai žmogų kamuoja konkretūs negalavimai ar sveikatos sutrikimai. Be to, vandeniniai augaliniai užpilai labai greitai genda, pelija, rūgsta.

„Yra medžiagų, kurios geriau tirpsta vandenyje nei spirite. Tačiau svarbu žinoti, kad tradicinių augalinių vaistinių tinktūrų gamyboje naudojamas 70 proc. spiritas – tai reiškia, kad 30 proc. yra vandens. Todėl spiritinėje tinktūroje gauname visų medžiagų, tiek tirpstančių vandenyje, tiek ir spirite, priešingai nei arbatose“, – subtilybes atskleidžia fitoterapeutas.

V.Skirkevičius atkreipė dėmesį, kad svarbus atsakingas vaistažolių tirpalų vartojimas. Patiems gaminant tirpalus namų sąlygomis neužtikrinama kokybė, kurią gauna tradicinis augalinis vaistas praėjęs griežtai reglamentuojamus gamybos procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.