Jeigu padaugėjo pigmentinių dėmių, gali būti, kad jums trūksta dviejų vitaminų

Nors pigmentinės dėmės, daugelio paprastai vadinamos tiesiog apgamais, dažniau atsiranda vyresniame amžiuje, dėl pusiausvyros sutrikimų organizme jų gali turėti ir jauni žmonės, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, taip nutinka dėl netinkamos mitybos ir kai kurių medžiagų trūkumo.

Pigmentinių dėmių kartais atsiranda ir jauniems žmonėms.<br> 123rf nuotr. 
Pigmentinių dėmių kartais atsiranda ir jauniems žmonėms.<br> 123rf nuotr. 
Pigmentinių dėmių kartais atsiranda ir jauniems žmonėms.<br> 123rf nuotr. 
Pigmentinių dėmių kartais atsiranda ir jauniems žmonėms.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2018, 11:20 AM

Pigmentinių dėmių atsiranda ir jauniems žmonėms, tačiau tai – dažniausiai vyresnio amžiaus žmonėms būdingas reiškinys, įspėjantis apie tam tikrus pusiausvyros sutrikimus organizme, sako daktaras. Todėl, nors daugelis ant kūno atsirandančias dėmes vadina tiesiog apgamais, nors iš tiesų tai – pigmentinės senėjimo dėmės.

Kodėl atsiranda pigmentinės dėmės?

Insulino perteklius

Normalus insulino kiekis, pasak profesoriaus, organizme patologinių pokyčių nesukelia, tačiau senatvinės pigmentinės dėmės (rudos, juodos, raudonos) aktyviai pradeda atsirasti, kai organizme yra per daug insulino. Jis pradeda veikti kaip anabolinis hormonas – skatina augimo faktorių gamybą.

„Pats pavadinimas sufleruoja, kad šie faktoriai skatina kažko augimą ir tas kažkas yra mūsų ląstelės. Kai insulino per daug, augimo faktorių irgi padaugėja. Jie stimuliuoja apgamų augimą, išvešėjimą, atsistatymą, diferenciaciją. Augimo faktorius paprastai yra baltymas arba steroidinis hormonas“, – paaiškina gydytojas.

Jis pastebi, kad per didelis arba per dažnas cukraus vartojimas sukelia atsparumą insulinui, o esant atsparumui, insulino kraujyje padaugėja 5–7 kartus.

Vitamino C trūkumas

Šis vitaminas, mediko teigimu, apsaugo odą nuo žalojančio saulės spindulių poveikio. Oda (epidermis) yra kolagenas, o kolagenui susidaryti būtinas pakankamas vitamino C kiekis. Pvz., jis yra daugelio odos kremų pagrindas, tačiau kosmetika veikia jūsų išorę, nors turėtumėte organizmui padėti iš vidaus. Su amžiumi, kai vitamino ima trūkti, pradeda atsirasti dėmės.

„Juokai juokais, bet valgydami raugintus kopūstus, odai padarysite didelę paslaugą – 200 mg kopūstų – paros vitamino C norma, be to, ir stengtis reikės mažiau. Be to, taip ne tik puoselėsite odos grožį, bet ir palaikysite tinkamą žarnyno bakterijų pusiausvyrą“, – sako A. Unikauskas.

Anot jo, vitamino C trūksta, ir kai valgome per mažai daržovių. Didelis insulino kiekis organizme – vitamino C priešas, nes organizme jį išeikvoja.

Vitamino B1 trūkumas

Be to, gydytojas pasakoja, kad B1 vitaminas, kuris taip pat yra būtinas norint sumažinti insulino kiekį, yra išeikvojamas vartojant daug greitųjų angliavandenių: „Svarbu žinoti, kad B grupės vitaminai ir kalis, valgant daug angliavandenių, pašalinami su šlapimu iki 15 kartų didesniais kiekiais, nei esant normaliam insulino lygiui.“

Kalį gydytojas mini ne šiaip sau – ši medžiaga taip pat mažina insuliną kraujyje, nes padeda panaudoti cukrų ląstelėse.

Ką daryti, kad pigmentinės dėmės ir apgamai vargintų mažiau?

Kadangi insulino kraujyje kiekį mažina kalis ir vitaminas B1, gydytojas siūlo į savo racioną įtraukti daugiau maisto produktų, turinčių šių medžiagų.

„Kalio gausu daržovėse: pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse. Taip pat jūsų organizmas kalio gaus iš kviečių, riešutų ir kitų augalinės kilmės produktų. Natūralus vitamino B1 šaltinis – maistinės mielės, – vardija A. Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.