Odontologė patarė, kuris šepetėlis geriausiai šalina dantų apnašas

Burnos higiena yra ypač svarbi – juk sveiki dantys yra ne tik puošmena, bet ir svarbus įrankis kasdienybėje. Technologijos padeda savo sveikata rūpintis paprasčiau, tačiau ar tikrai mes negalime to paties rezultato pasiekti įprastais būdais? Šįkart dėmesio centre atsidūrė elektriniai dantų šepetėliai.

Įprastu šepetėliu pasiekti visas burnos ertmes yra labai sudėtinga, dažnai yra nenuvalomos apnašos nuo vietų, esančių prie pat dantenų.<br> 123rf nuotr.
Įprastu šepetėliu pasiekti visas burnos ertmes yra labai sudėtinga, dažnai yra nenuvalomos apnašos nuo vietų, esančių prie pat dantenų.<br> 123rf nuotr.
 Elektriniai šepetėliai, ypač tie, kurie atlieka šluojamuosius-vertikaliuosius judesius, yra naudingi praktiškai visiems.<br>„Topo centro“ nuotr.
 Elektriniai šepetėliai, ypač tie, kurie atlieka šluojamuosius-vertikaliuosius judesius, yra naudingi praktiškai visiems.<br>„Topo centro“ nuotr.
 Elektriniai šepetėliai, ypač tie, kurie atlieka šluojamuosius-vertikaliuosius judesius, yra naudingi praktiškai visiems.<br>„Topo centro“ nuotr.
 Elektriniai šepetėliai, ypač tie, kurie atlieka šluojamuosius-vertikaliuosius judesius, yra naudingi praktiškai visiems.<br>„Topo centro“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-26 11:53

Pirmieji bandymai nebuvo vykę

Elektriniai dantų šepetėliai rinkoje jau yra daugelį metų, tačiau pirmieji tokio tipo įrenginiai buvo be galo brangūs, griozdiški, jie naudodavo įprastas baterijas, jais nebuvo patogu naudotis. Tokius šepetėlius pirkdavo tik technologijų entuziastai, kurie negali gyventi be naujausių prietaisų. Šiuo metu šios kategorijos įrenginių populiarumas auga kasmet po 30-40% ir elektrinius dantų šepetėlius lietuviai renkasi daug dažniau – ši mada atėjo iš Vakarų, kur elektriniai šepetėliai jau populiarūs ganėtinai ilgą laiką ir kur žmonės jau spėjo įsitikinti jų efektyvumu.

„Dabar situacija yra smarkiai pasikeitusi. Baterijų technologijos patobulėjo, todėl šiuolaikiniai šepetėliai paprastai yra kraunami bevieliu būdu, jie yra daug mažesni ir patogesni. Jų populiarėjimą didina patrauklios kainos ir išaugęs efektyvumas – apnašoms šalinti pasitelkiamas ultragarsui prilygstantis judesių dažnis, o kainos prasideda vos nuo 20 eurų. Tai yra neabejotinai pigiau nei bet kokios odontologų paslaugos“, – pasakojo „Topo centro“ kategorijos vadovė Kristina Povilionienė.

Paprastu šepetėliu tobulai išsivalyti dantų nepavyksta beveik niekam

Ar įmanoma tobulai išsivalyti dantis įprastu šepetėliu? Galbūt, jeigu esate odontologas ir labai stengiatės. Elektrinio šepetėlio pagrindinis privalumas – valantis juo dantis, apie tai galvoti praktiškai nereikia, kadangi įrenginys beveik viskuo pasirūpina pats. O įprastu šepetėliu pasiekti visas burnos ertmes yra labai sudėtinga, dažnai yra nenuvalomos apnašos nuo vietų, esančių prie pat dantenų.

Tai patvirtina ir A. Morkūno odontologijos klinikos burnos higienistė Giedrė Morkūnaitė: „Palyginus paprastą dantų šepetėlį su elektriniu, jis padeda žymiai efektyviau ir kruopščiau pašalinti dantų apnašas ir pagerina dantenų būklę. Per vieną valymą šie šepetėliai atlieka gerokai daugiau judesių nei paprastas galėtų atlikti per vieną mėnesį. Kai kurie elektriniai šepetėliai atlieka net 62 000 garso judesių per minutę, todėl ypač efektyviai pašalina apnašas. Taip pat šepetėlio galvutės šereliai judėdami tokiu dažniu, sukuria oro burbuliukų srautą, kuris susimaišęs su seilėmis, dantų pasta ir vandeniu, prasiskverbia pro tarpdančius, taip pasiekdamas net sunkiausiai prieinamas vietas,“ – teigia odontologė.

Tiesa, įsigiję elektrinį šepetėlį, dar negalite būti garantuoti, kad daugiau gyvenime odontologų pagalbos jau nebeprireiks.

„Valantis elektriniu šepetėliu, visai kaip ir įprastu, ir per daug jį spaudžiant prie dantų galima pažeisti emalį. To galima išvengti valantis švelniau arba tiesiog naudojant minkštesnį šepetėlį“, – priduria odontologė.

Bet galbūt jūs dantų valymo procesui visada skiriate ypač daug laiko ir dėmesio? Pasirodo, elektriniai šepetėliai, ypač tie, kurie atlieka šluojamuosius-vertikaliuosius judesius, yra naudingi praktiškai visiems: „Šiais šepetėliais galima efektyviau išsivalyti dantis bei apsaugoti dantis ir dantenas nuo dantenų recesijų. Naujausios kartos šepetėliuose yra išmanieji jutikliai, kurie įspėja apie per daug spaudžiamą prietaisą, todėl tokiu atveju minėtos emalio pažeidimo problemos galima išvengti“, – aiškina G. Morkūnaitė.

Skirtumą pajaus kiekvienas

Pirmosios dienos su elektriniu šepetėliu gali būti kiek neįprastos: „Kai visą gyvenimą dantis valaisi įprastu šepetėliu, esi pratęs visus judesius atlikti pats. Be to, pats vibravimo jausmas iš pradžių gali būti netgi kiek nemalonus. Todėl šiuolaikiniuose el. šepetėliuose yra įvairūs vibracijos galingumo nustatymai, leidžiantys prie naujo įrenginio priprasti daug lengviau. Na, o po pirmųjų dienų belieka džiaugtis paprastesniu ir daug efektyvesniu dantų valymo procesu“, – teigia „Topo centro“ kategorijos vadovė.

Odontologė G. Morkūnaitė pastebi tokių įrenginių naudą stebėdama ir savo klientus: „Pas pacientus, kurie valo dantis elektriniais šepetėliais, kaupiasi ženkliai mažiau dantų akmenų ir ypač pigmentinių apnašų.“

Odontologė drąsiausiai savo klientams rekomenduoja „Philips Sonicare HX9903“ arba „Philips Sonicare For Kids HX6321“ šepetėlį, kuris skirtas specialiai vaikams. „Išmanusis dantų šepetėlis „PHILIPS Sonicare HX9903“ turi visus reikalingus valymo rėžimus. Jame yra ir išmanieji jutikliai, apsaugantys nuo pernelyg smarkaus šepetėlio spaudimo, taip pat šepetėlyje yra Bluetooth ryšys, todėl dantų valymą galite stebėti ir savo telefone. Dantų šepetėlis „PHILIPS Sonicare For Kids HX6321“ turi du pagrindinius valymo rėžimus ir Bluetooth ryšį, todėl vaikai gali stebėti valymą ir tuo pačiu žaisti interaktyvius žaidimus. Šepetėlio dizainas yra patrauklus, linksmas, todėl tai yra puiki priemonė suformuoti įprotį valytis dantis“, – argumentuoja burnos higienos specialistė.

Anot „Topo centro“ atstovų, šiuo metu populiariausi vidutinės kainos ir pigesni šepetėliai, gaminami „Braun“, „Panasonic“, „Philips“ ar „Xiaomi“, siūlantys gerai savo darbą atliekančius produktus vos už kelias dešimtis eurų. „Turint omenyje, kokios brangios yra odontologų paslaugos ir kaip elektrinis šepetėlis dažnai leidžia jų išvengti, tai – tikrai nedidelė kaina“, – apibendrina „Topo centro“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.