Karštis kenkia ne tik savijautai, bet ir vaistams: kaip apsaugoti juos nuo perkaitimo?

Dėl didėjančios vidutinės oro temperatūros kiekvienais metais vasaros Lietuvoje tampa vis karštesnės. Karštis stipriai veikia ne tik žmogaus savijautą, bet taip pat daro neigiamą poveikį vaistams ir jų veikliosioms medžiagoms. Į tai būtina atkreipti dėmesį ir imtis priemonių, kad vaistai būtų apsaugoti nuo karščio.

Karštis stipriai veikia ne tik žmogaus savijautą, bet taip pat daro neigiamą poveikį vaistams ir jų veikliosioms medžiagoms. Į tai būtina atkreipti dėmesį ir imtis priemonių, kad vaistai būtų apsaugoti nuo karščio.<br> 123rf nuotr.
Karštis stipriai veikia ne tik žmogaus savijautą, bet taip pat daro neigiamą poveikį vaistams ir jų veikliosioms medžiagoms. Į tai būtina atkreipti dėmesį ir imtis priemonių, kad vaistai būtų apsaugoti nuo karščio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 10:35 PM

Kokia aplinkos temperatūra tinkama vaistams

Vaistams laikyti tinkamos sąlygos dažniausiai nurodomos vaistų informaciniame lapelyje. Tačiau jei tokia informacija nėra nurodyta, reikėtų žinoti, kad pagal Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos patvirtintas taisykles vaistus privaloma laikyti ne aukštesnėje temperatūroje nei 25°C, o šaldytuve tarp 2-8°C.

Tais atvejais, kai vaistus reikia gabentis ar nuolat turėti su savimi, rekomenduojama juos visada laikyti specialiuose šaltkrepšiuose ar izoterminiuose dėkluose, kad būtų nuolat palaikoma pastovi vaistams reikalinga temperatūra.

Kas atsitinka vaistams, kai juos paveikia karštis

Tinkamos ir pastovios temperatūros palaikymas yra labai svarbu, nes karštis vaistams daro labai neigiamą poveikį.

Į tai dėmesį ypatingai atkreipia tarptautinės sveikatos organizacijos. Kadangi, pirma, vaistai ar tam tikros jų veikliosios medžiagos tampa neefektyvūs, ir tokiu būdu vaistas praranda savo gydomąsias savybes. Antra, pakitusi vaistų sudėtis lemia šalutinių poveikių atsiradimą, kurie gali būti labai pavojingi sveikatai ar net gyvybei.

Ar visiems vaistams karštis daro vienodą poveikį

Visi vaistai vienaip ar kitaip gali būti paveikti karščio. Tačiau kai kuriems vaistams karštis daro ypač neigiamą poveikį. Tai gali sukelti rimtų pasekmių žmogaus organizmui, jei karščio paveikti vaistai vartojami.

Vaistai, kuriuos rekomenduojama ypač saugoti nuo perkaitimo: insulinas, epinefrinas, antitrombocitiniai vaistai, skydliaukės vaistai, vaistai nuo artrito.

Kaip sužinoti, ar vaistai nėra paveikti karščio

Prieš vartojant bet kokius vaistus, labai svarbu išsiaiškinti, ar jie nebuvo paveikti karščio. Bet kokie vaistų formos, spalvos ar konsistencijos pakitimai gali signalizuoti apie tai, jog vaistai nebetinkami vartoti.

Pagrindiniai požymiai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:

vaistų danga atrodo pakitusi,

kapsulės, piliulės ar tabletės sukibusios tarpusavyje,

insulinas susidrumstęs,

jaučiamas neįprastas kvapas,

kapsulės, piliulės ar tabletės kietesnės ar minkštesnės nei įprastai.

Vos tik pastebimas nors vieną iš minėtų požymių, jokiu būdu negalima vartoti tokių vaistų bei būtina juos tinkamai utilizuoti.

Kokių priemonių imtis, kad vaistai būtų tinkami naudoti ir apsaugoti nuo karščio

Pasak farmacininkų, įsigyjant vaistus rekomenduojama visada išsiaiškinti, kokioje temperatūroje atitinkami vaistai turi būti laikomi, kaip atpažinti, ar vaistai kokybiški ir nėra paveikti aplinkos veiksnių.

„Taip pat svarbu pasirūpinti priemonėmis, kad vaistai būtų tinkamai ir saugiai laikomi tiek namuose, tiek keliaujant“ – farmacininkams pritaria cukrinio diabeto priemonių el. parduotuvės murka.lt įkūrėja Aušra Gaudiešienė.

Keletas pagrindinių taisyklių, kurių pravartu laikytis, kad vaistai būtų tinkami ir saugūs vartoti.

· Vaistų laikymas namuose

Namuose vaistai turi būti laikomi vėsiausioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve arba virtuvės ar miegamojo spintelėje.

Atkreipkite dėmesį į namuose esančią temperatūrą. Jei namuose karšta, vaistus reikėtų papildomai įdėti į vaistams skirtus šaltkrepšius ar termo dėklus.

Nerekomenduojama vaistų laikyti vonios kambaryje dėl ten esančios drėgmės ir šilumos.

Renkantis vaistams laikyti tinkamą vietą taip pat būtina nepamiršti, kad vaistai turi būti laikomi vaikams ir gyvūnams neprieinamoje vietoje.

· Vaistai automobilyje ir rankinėje

Kai vaistus tenka vežtis automobilyje, labai svarbu, kad automobilyje būtų palaikoma pastovi vėsesnė temperatūra ir neleidžiama automobilio salono temperatūrai labai įkaisti. Geriausia, kad automobilyje būtų klimato kontrolės sistema ar kondicionierius.

Rekomenduojama vaistus saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių ir jokiu būdų nelaikyti ant automobilio galinės ar priekinės panelės. Taip pat nerekomenduojama vaistų laikyti bagažinėje.

Jei automobilį reikia palikti stovėti ilgesniam laikui, rekomenduojama vaistų nepalikti automobilyje, o pasiimti su savimi. Karštomis dienomis, temperatūra automobilio salone gali pasiekti netgi 60°C, o tai pražūtingas karštis vaistams.

Jei vaistus reikia nuolat turėti su savimi, juos nešiotis rankinėje, kuprinėje, patartina vaistus visada gabentis vaistams skirtuose šaltkrepšiuose ar izoterminiuose dėkluose.

· Vaistų laikymas skrendant lėktuvu

Jei jūsų kelionių planuose yra skrydis lėktuvu, rekomenduojama vaistus kartu su jų informaciniu lapeliu turėti su savimi tik rankiniame bagaže, ne registruojamame bagaže, būtent dėl didelių temperatūros svyravimų, kurie gali neigiamai paveikti vaistus.

Taip pat rekomenduojama skrydžio metu vaistus laikyti jiems skirtame šaltkrepšyje ar termo dėkle. Prieš skrendant įsitikinti, kad termo dėklas ar šaltkrepšis išlaikys pastovią vėsią temperatūrą viso skrydžio metu, taip pat pasirūpinti papildomomis šaldymo priemonėmis – šaldančiais maišeliais ar paketais.

· Kai vaistai gabenami per siuntų tarnybas

Kai vaistus tenka atsisiųsti paštu ar naudotis kitų siuntų tarnybų paslaugomis, tik gavus tokiu būdu gabentus vaistus reikia patikrinti, ar vaistai nebuvo per ilgai palikti pašto dėžutėje ir jų nepaveikė aplinkos temperatūra. Karštesnę dieną pašto dėžutėje esanti oro temperatūra, kaip ir automobilyje, gali greitai pakilti iki 60°C, todėl būtina įsitikinti, kad gauti vaistai nėra paveikti karščio.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad nors siunčiami vaistai buvo supakuoti ir paruošti gabenimui per siuntų tarnybas, papildoma pakuotė pašto dėžutėje paliktus vaistus apsaugoti nuo karščio gali ne ilgiau kaip vieną dieną.

„Norint apsaugoti vaistus nuo perkaitimo, rekomenduojama laikytis minėtų taisyklių bei įsigyti specialių priemonių – šaltkrepšių, termo dėklų, šaldančių paketų ir maišelių, kurios padėtų palaikyti vaistams reikalingą temperatūrą ir apsaugotų juos nuo karščio sukeliamo neigiamo poveikio,“ – pataria MURKA.LT įkūrėja. O jeigu kyla nors menkiausių įtarimų, kad vaistai galėjo būti paveikti karščio, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją ar sveikatos specialistą.

Informaciniai šaltiniai:

https://www.smlpc.lt/

https://www.vvkt.lt/I-pradzia

https://www.who.int/

https://eupha.org/

Tekstą parengė murka.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją