Atsargiai: šios dvi mitybos klaidos gali sukelti vėžį

Jau seniai kalbama, kad onkologinius susirgimus gali sukelti ir netinkama mityba.

Pieno produktų atsisakymas gali sukelti vėžį.<br>123rf nuotr.
Pieno produktų atsisakymas gali sukelti vėžį.<br>123rf nuotr.
Pieno produktų atsisakymas gali sukelti vėžį.<br>123rf nuotr.
Pieno produktų atsisakymas gali sukelti vėžį.<br>123rf nuotr.
Iš mitybos nereikėtų išbraukti ir viso grūdo produktų. <br>123rf nuotr.
Iš mitybos nereikėtų išbraukti ir viso grūdo produktų. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 6:09 AM, atnaujinta Jun 28, 2019, 8:33 AM

Neseniai atlikto tyrimo metu buvo išsiaiškintos dvi mitybos klaidos, dėl kurių, kaip manoma, kasmet JAV kyla 5,2 proc. visų naujo invazinio vėžio atvejų.

Tyrėjai pastebėjo, kad labiausiai su vėžiu susijusios dvi mitybos klaidos: nepakankamas pieno produktų suvartojimas ir pilno grūdo produktų trūkumas.

Per didelis raudos mėsos, perdirbtos mėsos ir saldžiųjų gėrimų vartojimas taip pat gali būti viena iš vėžio priežasčių.

Tyrimas, kurio rezultatai paskelbti žurnale „JNCI Cancer Spectrum“ parodė, kad 2015 metais net 80 tūkst. naujų invazinio vėžio susirgimų, diagnozuotų suaugusiems JAV gyventojams, gali būti susiję su netinkama mityba.

Dauguma jų buvo susiję su maisto produktais, apie kurių keliamą grėsmę susirgti onkologinėmis ligomis kalbama jau seniai: cukrumi, perdirbtu maistu, raudona mėsa. Tačiau pastebėta, kad vėžį sukelia ir tokios mitybos klaidos, kaip nepakankamas viso grūdo ir pieno produktų suvartojimas.

Mokslininkai taip pat nustatė, kokios onkologinės ligos labiausiai gresia tiems, kurie nepakankamai maitinasi.

Sužinota, kad 38,8 proc. visų storosios žarnos vėžio atvejų 2015 metais buvo sietini su nepakankama mityba. 29,9 proc. burnos, ryklės ir gerklų vėžio taip pat buvo susieti su mitybos klaidomis.

Tyrėjai taip pat daro prielaidą, kad apie 16 proc. su mityba susijusio vėžio atvejų nulėmė ne tik netinkamas produktų pasirinkimas, bet ir nutukimas.

Be to pastebėta, kad tam tikriems žmonėms – vidutinio amžiaus vyrams ir kai kurių rasių ar etninių mažumų atstovams – labiau tikėtina susirgti su mityba sietinais onkologiniais susirgimais.

Į šio tyrimo rezultatus turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie laikosi ketogeninės dietos, kurioje yra labai mažai angliavandenių ir tie, kurie laikosi paleodietos, iš kurios visiškai išbraukti pieno produktai.

Tyrimo rezultatai rodo, kad sumažinti vėžio riziką geriausiai padeda subalansuota, įvairiapusė mityba, iš kurios neišbraukiami jokios grupės produktai.

Tyrėjai tikisi, kad šis atradimas paskatins žmones labiau pagalvoti apie savo mitybą ir suprasti, kad nesubalansuota mityba labai didina riziką susirgti vėžiu, kaip ir alkoholis bei rūkymas.

Parengta pagal metro.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.