Įvardijo geriausią ginklą prieš uždegimus: slopina net vėžinių ląstelių dauginimąsi

Daugelis astma, alergija, akne ar nutukimu besiskundžiančių žmonių neįtaria, kad šie iš pirmo žvilgsnio nekalti negalavimai organizme sukelia pavojingus uždegimo procesus, kurie tampa palankia terpe vėžinėms ligoms vystytis. Todėl sveikatos specialistai siūlo neignoruoti jūsų kūno siunčiamų pavojaus signalų ir nedelsiant reaguoti.

Kurkuminas yra seniai žinomas dėl jo antioksidacinių savybių, jis gali slopinti vėžio ląstelių dauginimąsi, stiprina imuninę sistemą.<br>123rf nuotr.
Kurkuminas yra seniai žinomas dėl jo antioksidacinių savybių, jis gali slopinti vėžio ląstelių dauginimąsi, stiprina imuninę sistemą.<br>123rf nuotr.
Su nutukimu susijusi vėžio rizika taip pat siejama su lėtiniu uždegimu.<br> 123rf nuotr.
Su nutukimu susijusi vėžio rizika taip pat siejama su lėtiniu uždegimu.<br> 123rf nuotr.
 T.Šliažaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 T.Šliažaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Toma Aleksėjūnaitė

Aug 10, 2019, 6:26 PM

Uždegiminiams procesams kelią efektyviai užkirsti gali vienas populiariausių prieskonių, kurį pacientams rekomenduojama vartoti kovojant su sąnarių problemomis, skydliaukės uždegimu, psoriaze ar net po susirgimo onkologinėmis ligomis.

Įvairūs lėtiniai uždegimai yra pagrindinis kelių vėžio rūšių sukėlėjas.

Skaičiuojama, kad apie 15–20 procentų su vėžiu susijusių mirčių sukelia infekcijos ir jų sukelti uždegiminiai procesai.

Kai kuriuose organuose prieš prasidedant onkologinei ligai vyksta įvairūs uždegimo procesai. Pavyzdžiui, hepatoceliulinę karcinomą gali sukelti hepatitas, kolorektalinį vėžį – opinis kolitas, prostatos vėžį – prostatitas.

Uždegimas su mikrobiologine infekcija ar dirginimu skatina naviko vystymąsi ir simptomų paūmėjimą skirtinguose audiniuose.

Todėl negalima nekreipti dėmesio net į odos uždegimą – aknę ar astmą, alergines ligas.

Natūropatinės mitybos specialistė, knygos „Balansas kasdienybėje“ autorė Tautvilė Šliažaitė atkreipė dėmesį, kad būtina nedelsiant reaguoti į organizmo siunčiamus signalus.

Ypač susirūpinti vertėtų antsvorio turintiems žmonėms. Su nutukimu susijusi vėžio rizika taip pat siejama su lėtiniu uždegimu.

„Visų žmonių svarstyklių skaičiukai gali būti skirtingi, bet viskas priklauso nuo liemens apimties. Labai paprastai sakant – liemuo neturėtų būtų platesnis už klubus. Antraip žmogus patenka į rizikos grupę.

Tyrimai rodo, kad kuo platesnis juosmuo, tuo didesnė rizika susirgti kraujagyslių ligomis, antrojo tipo diabetu ir netgi tam tikro tipo vėžiu“, – perspėjo T.Šliažaitė.

Kuo riebesnis audinys, tuo daugiau organizme vietos rinktis toksinams. Natūropatinės mitybos specialistė pateikė paprastą pavyzdį – didžiulė riebi žuvis tunas sukaupia kur kas daugiau gyvsidabrio nei šprotas.

Panašiai ir mūsų organizmas – kuo daugiau riebalų sluoksnio, tuo daugiau uždegimo procesus lemiančių toksinų turime sukaupę. Tačiau dėl antsvorio ir padidėjusio cholesterolio rodiklio kraujyje kenčia ne tik apkūnieji. Liekni žmonės, kurie džiaugiasi suvalgantys po penkis šokoladukus per dieną ir nepriaugantys svorio, taip pat patenka į rizikos grupę.

Atliekant tokių žmonių tyrimus neretai paaiškėja, kad riebalinis sluoksnis yra susikaupęs ant vidaus organų.

Vienas specialistų rekomenduojamų būdų padėti organizmui kovoti su nutukimu ir jo sukeltais organizmo uždegimais yra kurkuminas, padedantis ne tik suaktyvinti kepenų detoksikaciją, bet ir pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis.

Jau seniai pastebėta, kad kurkuminas padeda mažinti cholesterolį, cukraus kiekį kraujyje, veikia kaip prevencinė priemonė. Pagrindinė fitocheminė medžiaga ciberžolėse yra natūraliai randamas kurkuminas – fenolių junginys, išgaunamas iš daržinių ciberžolių (Curcuma longa) šakniastiebių ir veikiantis kaip prevencinė priemonė.

Kurkuminas yra seniai žinomas dėl jo antioksidacinių savybių, jis gali slopinti vėžio ląstelių dauginimąsi, stiprina imuninę sistemą.

„Nereikia kliautis močiučių pasakomis – šiuo metu medicinoje tai vienas labiausiai studijuojamų prieskonių. Kai kalbama apie uždegimą, visada reikia turėti galvoje kurkuminą. Nesvarbu, ar tai būtų peršalimas, ar prasidėtų imuninio pobūdžio liga.

Kurkuminą savo pacientams rekomenduoju vartoti kovojant su akne, sąnarių problemomis, Hašimoto tiroiditu (skydliaukės uždegimu), egzema, psoriaze. Jį, kaip prevencinę priemonę, rekomenduoju vartoti ir pacientams, kurie sirgo vėžiu“, – pasakojo T.Šliažaitė.

Pasak jos, tokių priemonių kaip kurkuminas namuose reikia turėti visada.

Sveikatos specialistai primena, kad paprasti kurkumino turintys ciberžolių milteliai sunkiai tirpsta vandenyje, todėl organizmas juos nelengvai pasisavina. Patekę į organizmą jie greitai suskaidomi į kitus junginius ir kraujyje randama tik šios medžiagos pėdsakų.

Todėl siekiant geresnio efekto žmogaus organizmui rekomenduojama rinktis kurkumino mikrokapsulinę formą.

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog vandenyje gerai tirpstantis toks kurkuminas gali būti iki 6 kartų efektyviau pasisavinamas organizmo nei paprasti kurkumino milteliai.

Norint efektyviai slopinti uždegimo procesus organizme, reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugoti kepenis nuo suriebėjimo, mažinti vidinių riebalų kiekį rekomenduojama rytais vartoti kurkumino ekstraktą, ištirpintą trečdalyje stiklinės vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.