Rugsėjį laukia dideli pokyčiai - tą būtina žinoti visiems tėvams

Ilgiausios eilės prie gydytojo kabineto ir pykčiai dėl laiku nepristatytų dokumentų. Tai – tėvų kasdienybė mokslo metų pradžioje. Kaip ją palengvinti ir kokios naujovės įsigalioja šiemet?

 Pažymomis svarbu pasirūpinti iki rugsėjo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Pažymomis svarbu pasirūpinti iki rugsėjo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Susirgus sloga vaikui nebebus reikalinga gydytojo pažyma dėl praleistų pamokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Susirgus sloga vaikui nebebus reikalinga gydytojo pažyma dėl praleistų pamokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 11:34 AM, atnaujinta Aug 19, 2019, 5:39 PM

Patikra – iki rugsėjo

Kasmet prasidedant mokslo metams į mokymo įstaigą reikia pristatyti pažymą apie vaiko sveikatos būklę. Deja, dažniausiai tėvai (o vyresnėse klasėse – patys mokiniai) susizgrimba per vėlai.

Pažymos turėtų būti pristatytos pirmąją mokslo dieną, kai kuriose mokyklose – per pirmąją rugsėjo savaitę. Tad jei tėvai vaiką gydytojo vizitui užregistravo rugsėjo 2-ai, visų parašų ir duomenų gali tekti palaukti.

Tikrinant sveikatą paprastai reikalinga šeimos gydytojo, okulisto ir dantisto apžiūra bei jų skirti tyrimai. Kartais ne visi specialistai dirba tą pačią dieną. Pirmiausia reikia apsilankyti pas šeimos gydytoją, o paskui registruotis ten, kur jis dar paskiria.

Jau antrus metus duomenys apie vaiko sveikatos būklę tvarkomi elektroniniu būdu. Tie, kurie pažymomis nepasirūpino, dar turi geras 10 dienų tą padaryti!

Atsakomybė tėvams

Nuo šio rugsėjo laukia dideli pokyčiai. Paprastai, kai vaikas susirgdavo, už daugiau kaip 3 praleistas pamokų dienas turėdavo pristatyti gydytojo raštelį. Dabar tuo galės pasirūpinti tėvai.

Popierinių raštelių iš viso nebereikės. Jiems pakaks paskambinti į mokyklą ir pranešti, kad vaikas serga. Jei liga rimta, tėvai ir patys norės parodyti vaiką gydytojui, tačiau jeigu jam tik sloga arba jeigu ligos simptomai seniai žinomi – kam vesti vaiką į polikliniką ir padidinti galimybę užsikrėsti dar kuo nors? Dabar jis galės saugiai sveikti namie.

Daugumos specialistų teigimu, šis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas – sveikintinas. Naujovė taip pat sumažins „popierinio“ darbo gydytojams ir daugiau laiko bus galima skirti realiai pagalbai ligoniams. Be to, ši sistema turėtų stiprinti vaikų – tėvų – mokyklos pasitikėjimo ratą.

Kūno kultūros baubas

Interneto platybėse – daugybė patarimų, kaip suklastoti atleidimo nuo kūno kultūros (fizinio ugdymo) raštelius. Nors sportiniai žaidimai atrodo smagus užsiėmimas, panašu, kad dažnas verčiau jų išvengtų.

Verta prisiminti, kad negalint sportuoti pilnu krūviu nebūtina ieškoti, kaip „nusiplauti“ nuo pamokos. Gydytojui užpildžius pažymą apie vaiko sveikatos būklę, jam gali būti pritaikomi lengvesni pratimai ir sveikatai tinkamas krūvis.

Taip pat ir priešingai – jeigu moksleivis jau sportuoja papildomai įr nebenori tuo užsiimti mokykloje, kai kur leidžiama nelankyti fizinio ugdymo pamokų. Pakanka pristatyti pažymą iš sporto mokyklos – kaip įrodymą, kad sportuoji po pamokų.

Visi šie dalykai turėtų palengvinti mokslo metus ir padėti vaikams susitelkti į mokymąsi. Beliks nepramiegoti!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.