Neįtikėtina: štai kas nutinka smegenims, kai miegate per mažai

Miegant kūne vyksta daugybė procesų, kurių metu jis atsistato. Kai miegate per mažai, šie atsistatymo procesai nutrūksta.

Miegant kūne vyksta daugybė procesų, kurių metu jis atsistato. Kai miegate per mažai, šie atsistatymo procesai nutrūksta. <br> 123rf nuotr.
Miegant kūne vyksta daugybė procesų, kurių metu jis atsistato. Kai miegate per mažai, šie atsistatymo procesai nutrūksta. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2019, 9:36 PM

Žmogaus smegenims taip pat reikia laiko, kad jos atsinaujintų – idealiu atveju daugiau nei 6 valandų per naktį. Kai miegama mažiau, smegenys randa kitą būdą.

Ląstelės, vadinamos astrocitais, sutelkia dėmesį į jungtis, kurios silpnėja arba pradeda irti. Tyrėjai išsiaiškino, kad pelėms, kurioms trūko miego, padidėjo astrocitų aktyvumas. Pirminis jų taikinys buvo susidėvėjusios sinapsės.

Nors ši informacija gali būti gąsdinanti, tyrinėtojai sako, kad ši atrocitų veikla nėra blogas dalykas.

Jei įsivaizduotume smegenis kaip mašiną, suprantama, kad persidirbus jai prireiks daugiau priežiūros. Tai kurį laiką gali būti naudinga, tačiau ilgainiui gali padidėti demencijos rizika.

Ne visi tyrimo rezultatai buvo teigiami. Viena iš tyrimo išvadų parodė, kad padidėjo smegenų ląstelių, kurioms trūko miego, susijusių su Alzheimerio liga, aktyvumas.

Taip pat nustatyta, kad asmenims, miegojusiems mažiau nei 6 valandas naktį, sergantiems metaboliniu sindromu, yra didesnė mirties nuo širdies ligų ar insulto rizika.

Parengta pagal dailyhealthpost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.