Profesorius patarė: išsitepkite nosies vidų alijošiumi ir pamatysit, kaip veikia

Kasmet padažnėjus virusiniams susirgimams kyla lengva panika. Ką daryti, kad po dienos negulėtum pakirstas temperatūros? Ar išvis nustoti lankytis tarp žmonių, o gal yra kokių specialių apsisaugojimo priemonių, kurias gali naudoti greta skiepų?

 Profesorius patarė nosies gleivinę išsitepti alijošiaus lašais.<br> Lrytas.lt nuotr. koliažas.
 Profesorius patarė nosies gleivinę išsitepti alijošiaus lašais.<br> Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2019, 9:44 AM

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas portalui lrytas.lt yra pasakojęs apie naminius būdus, kuriais nuo ligų jį saugodavo mama.

„Naudokite liaudiškas priemones! Atsimenu, vaikystėje, kai mama pamatydavo, kad kimba kažkokia infekcija, man ant duonos užtepdavo sviesto, po to pridėdavo daug daug česnako. Nakčiai užmaudavo vilnones kojines, į kurias įberdavo garstyčių miltelių. Tos priemonės tikrai veikė! Dar vienas senas metodas – išspausti alijošiaus lašų ir sutepti jais nosies gleivinę. Yra puikių priemonių. Naudokite jas“, – siūlė gydytojas.

Itin virusams pažeidžiamos yra jautriosios visuomenės grupės: vyresnio amžiaus žmonės, vaikai, lėtinėmis ligomis sergantys asmenys. Nors medikas ne kartą pabrėžė, kad patikimiausia priemonė nuo įvairių virusinių susirgimų dažniausiai yra skiepai, jis taip pat prisiminė ir kitas rekomendacijas.

„Česnakai, be abejonės, stiprina imunitetą. Taip pat yra nustatytas ir vietinis antivirusinis jo poveikis. Nereikia sakyti, kad česnakai saugo vien nuo grybelių ir mikrobų“, – paaiškino profesorius J.Kalibatas.

Ne mažiau svarbi ir asmeninė higiena.

„Plaukite rankas, nes jeigu jus apčiaudėjo ar apkosėjo sergantis gripu, vadinasi, ant jūsų rankų irgi atsiduria gripo virusų dalelių. Kol neturėjote galimybės nusiplauti rankų, nekrapštykite nosies, nelieskite lūpų, akių ir taip toliau“, – lrytas.lt laidoje yra kalbėjęs specialistas.

Jis priminė ir seniau naudotą, dabar gal šypseną keliantį, bet itin veiksmingą būdą saugotis nuo virusų parėjus namo iš viešų vietų.

„Dar vienas irgi senas apsisaugojimo metodas – prasiplaukite nosies gleivinę ūkišku muilu. Patinka, nepatinka, bet irgi gana veiksminga. Lauke buvote, vaikščiojote, grįžę į namus prasiplaukite nosies gleivinę, nes gal virusų jau įkvėpėte, bet tas virusas dar nespėjo pragraužti jūsų gleivinės ir patekti į ląsteles“, – rekomendavo profesorius J.Kalibatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.