Paprastas būdas, padedantis kone perpus sumažinti insultų ir infarktų riziką

Žmonės miega kartą per parą. Tai – mums visiems įprastas režimas, nors visi supranta, kad kadaise buvo tikrai ne taip. Anksčiau žmonės savo miego laiką paskirstydavo plačiau, dažniau guldavosi pokaičio miegui. Naujas Šveicarijoje atliktas tyrimas rodo, kad ir dabar reikėtų taip daryti.

Mokslininkai pastebėjo, kad šios mirtinai pavojingos ligos dažniau kamuoja tuos, kurie nesigula pokaičio miego.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai pastebėjo, kad šios mirtinai pavojingos ligos dažniau kamuoja tuos, kurie nesigula pokaičio miego.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 4:25 PM, atnaujinta Nov 11, 2019, 4:29 PM

Šiuolaikinis gyvenimo būdas mus verčia nuolat skubėti. Jei nejudate – vėluojate ir atsiliekate. Tačiau anksčiau žmonės miegojo daugiau. Popiečio miegas buvo įprastas dalykas, kuris šiandien mūsų kultūroje jau yra pakankamai retas.

Mokslininkai 2003-2006 metais Lozanoje Šveicarijoje surinko 3462 žmones, kurių amžius buvo tarp 35 ir 75 metų. 2009-2012 metų laikotarpyje šie žmonės turėjo atvykti apžiūrai. Tuomet buvo renkami duomenys apie jų popiečio miego įpročius. Paaiškėjo, kad per savaitę prieš apklausą 58 % žmonių popiečio miegui išvis nesigulė. 19 % teigė, kad per savaitę pokaičio gulė 1–2 kartus, 12 % pripažino tai darė 3-5 kartus, panašus skaičius žmonių popiečio miegą rinkosi net 6-7 kartus.

Tuomet mokslininkai penkerius metus stebėjo dalyvių širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Per tą laiką įvyko 155 su širdies ir kraujagyslių sveikata susiję įvykiai – insultai, infarktai ir panašūs atvejai. Mokslininkai pastebėjo, kad šios mirtinai pavojingos ligos dažniau kamuoja tuos, kurie nesigula pokaičio miego. Tie, kurie bent 1–2 kartus per savaitę miegojo dienos metu, turėjo 48 % mažesnę riziką patirti insultą ar infarktą. Įdomu ir tai, kad šio papildomo miego laikas negali būti siejamas su širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata – tie, kurie miegojo vos 5–10 minučių ligų riziką sumažino lygiai tiek pat, kiek tie, kurie miegojo valandą.

Taip pat panašu, kad 1-2 dienų, kuomet žmogus renkasi pokaičio miegą, visiškai pakanka. Kasdienis miegas dienos metu nėra siejamas su dar ženklesniu širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimu. Tiesa, mokslininkai kol kas negali paaiškinti, kodėl pokaičio miegas padeda išvengti rimtų širdies ir kraujagyslių ligų.

Natūraliai žmogus per dieną miegotų kelis kartus. Taip miega daugelis žinduolių. Tik mūsų darbas, kultūra ir socialinis gyvenimo būdas mus verčia taikytis vienas prie kito – visi šiandien turi miegoti ir dirbti daugmaž tuo pačiu metu. Miegant sulėtėja širdies ritmas, jis išlieka labiau pastovus. Širdis ilsisi. Tačiau mokslininkai ruošiasi pradėti dar kelis tyrimus, kurie padės nustatyti priežastinį pokaičio miego ir širdies sveikato ryšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.