Mokslininkai nurodė veiksmingiausią būdą, kaip su amžiumi nesustorėti

Jauni žmonės dažniausiai yra liekni ir gražūs. Tačiau su amžiumi vis sunkiau išlaikyti dailias kūno formas. Kodėl taip yra? Kodėl net sportuodami ir valgydami tokį patį maistą negalime išlaikyti tokių pačių kūno formų?

Mokslininkai pastebėjo, kad nepriklausomai nuo kūno svorio, su amžiumi prastėja lipidų apytaka. Kitaip tariant, kuo vyresnis žmogus, tuo jam sunkiau pašalinti riebalų ląsteles<br>123rf nuotr.
Mokslininkai pastebėjo, kad nepriklausomai nuo kūno svorio, su amžiumi prastėja lipidų apytaka. Kitaip tariant, kuo vyresnis žmogus, tuo jam sunkiau pašalinti riebalų ląsteles<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2019, 9:42 AM

Mokslininkai iš Karolinska instituto Švedijoje nusprendė tai išsiaiškinti. Jie 13 metų ėmė 54 žmonių riebalų ląstelių mėginius. Per šį laiką sustorėjo ne visi tyrimo dalyviai, tačiau, kaip žinote, visiems su amžiumi vis sunkiau išlaikyti dailias kūno formas. Norėdami atrodyti taip, kaip atrodote dabar, turėsite įdėti vis daugiau pastangų. Ir tai žino visi – studentai garsėja gebėjimu nesustorėti, nepaisant greito maisto dietos.

Mokslininkai pastebėjo, kad nepriklausomai nuo kūno svorio, su amžiumi prastėja lipidų apytaka. Kitaip tariant, kuo vyresnis žmogus, tuo jam sunkiau pašalinti riebalų ląsteles. Kai kurie tyrimo dalyviai tai kompensavo mažiau valgydami arba daugiau sportuodami. Tie, kuriems to padaryti nepavyko, priaugo 20 % daugiau svorio.

Mokslininkai taip pat ištyrė 41 moterį, pasirinkusią bariatrinės chirurgijos procedūras. Bariatrinė chirurgija – tai nutukimo gydymas skalpeliu – sumažinamas skrandžio tūris, kad žmogus sotumo jausmą patirtų suvalgęs mažiau maisto. Paaiškėjo, kad tik tos moterys, kurių riebalų apytaka prieš operaciją buvo labai prasta, patyrė ženklų pagerėjimą šioje srityje ir galėjo išlaikyti sveiką kūno svorį. Visos kitos džiaugėsi tik ribotu svorio kritimu, kurio palaikyti buvo beveik neįmanoma.

Manoma, kad šie rezultatai atskleis naujus nutukimo gydymo būdus, tačiau mokslininkai geriausią iš jų jau žino – reikia sportuoti. Ankstesni tyrimai parodė, kad sportas ne tik degina kalorijas, bet ir gerina lipidų apykaitos greitį. Bariatrinių operacijų sėkmė taip pat būtų didesnė, jei pacientai po procedūrų imtų daugiau judėti.

Nutukimas šių dienų visuomenėje yra didelė problema. Apie 2 milijardai pasaulio suaugusiųjų turi antsvorio, apie 650 milijonų iš jų yra nutukę. Geresnis lipidų dinamikos supratimas gali padėti išspręsti šią šių dienų pasaulinės sveikatos problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.