Odontologė patarė, ką daryti, kad vaikų dantys išliktų sveiki

Vasario 9 d. minima tarptautinė odontologų diena. Jos tikslas – priminti, kad burnos ir dantų priežiūra – daug dėmesio bei kantrybės reikalaujantis nuolatinis darbas.

Medicinos centro „Northway“ gydytoja odontologė Gerda Jurkaitienė.
Medicinos centro „Northway“ gydytoja odontologė Gerda Jurkaitienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-07 21:17

Kad galėtumėte plačiai šypsotis ir džiaugtis sveikais dantimis, šis darbas turi tapti kasdieniu įpročiu, o formuoti vaikų burnos sveikatos priežiūros įpročius reikėtų pradėti jau išdygus pirmajam dančiui.

Apie tai pasakoja medicinos centro „Northway“ gydytoja odontologė Gerda Jurkaitienė.

– Kodėl reikia atkreipti dėmesį burnos sveikatos problemas ir nuolat priminti, kaip svarbu rūpintis dantimis?

– Dantų ėduonis (arba kariesas) vis dar yra viena labiausiai pasaulyje paplitusių ligų, kuria serga daugiau nei 90 proc. visų pasaulio žmonių. Dažnas pacientas skundžiasi dantenų kraujavimu, vyresnio amžiaus pacientai serga periodonto ligomis, kas gali sukelti dantų netekimą, todėl kalbėti apie burnos priežiūrą ir informuoti žmones rūpintis burnos sveikata yra labai svarbu.

Dantų būklė daro įtaką ir žmogaus savijautai – ar žmogus šypsosi, ar nejaučia diskomforto dėl tam tikrų problemų burnoje. Norint, suformuoti reikiamus įpročius, sumažinti sergamumą ėduonimi ir užkirsti kelią kitoms dantų ligoms, svarbu pradėti rūpintis dantimis vos išdygus pirmajam dančiui.

– Kada pirmą kartą reikėtų atvesti vaiką pas gydytoją odontologą ir kas atliekama pirmo vizito metu?

– Pirmą kartą su vaiku apsilankyti pas odontologą rekomenduojama išdygus pirmam pieniniam dantukui. Šio vizito metu išdygęs dantukas apžiūrimas, įvertinama vaiko burnos higienos būklė.

Tėvams paaiškinama dantukų priežiūros ir reguliarių profilaktinių apsilankymų svarba, rekomenduojamos tinkamos priežiūros priemonės, aptariama vaiko mityba. Vyresnio amžiaus vaikai supažindinami su odontologine kėde, instrumentais.

Lankantis pas odontologą reguliariai, vaikas pripranta prie gydytojo, odontologinio kabineto ir vizitai pas odontologą jo nebegąsdina.

– Kaip tinkamai pasiruošti pirmajam vizitui?

– Labai svarbus vaidmuo einant pas dantų gydytoją tenka tėvams. Pasiruošimas priklauso nuo to, kokio amžiaus vaikas atvedamas pirmai apžiūrai. Jeigu kūdikis iki 1 metų amžiaus, tai labiau informacinio pobūdžio vizitas tėvams.

Smagu, kai tėvai atvyksta pasiruošę klausimų, nuoširdžiai domisi ir yra motyvuoti palaikyti gerą vaiko burnos sveikatą.

Jei vaiko pirmas vizitas įvyksta šiek tiek vėliau, svarbu, kad tėveliai būtų papasakoję vaikui, apie dantų gydytojus, kurie rūpinasi vaikų dantukais. Galima kartu paskaityti vaikiškas knygeles apie dantukų gydytojus, parodyti paveikslėlius, kaip atrodo gydytojo odontologo kėdė, papasakoti, kad bus apžiūrimi (suskaičiuojami) dantukai, pamokyti vaiką, kaip plačiai išsižioti ir pan.

Pirmas apsilankymui svarbu pasirinkti gydytoją, kuris turi patirties dirbant su vaikais. Patyrę vaikų odontologai, turintys specifinių žinių bei bendravimo su vaikais įgūdžių, įvairių metodikų dėka sugeba įveikti didžiosios dalies vaikų baimę, išsklaidyti jų nerimą ir pasiekti bendradarbiavimo susitarimą. Gydytojas nuolat bendrauja su vaiku, pasakoja, kas bus daroma toliau. Vaikams užtikrinamos beskausmės procedūros.

– Ko reikėtų vengti ruošiant vaiką odontologo apžiūrai?

– Prieš vizitą vaikui būtina paaiškinti, kokia svarbi yra burnos ertmės priežiūra, profilaktinis patikrinimas ir gydymas. Jokiu būdu negalima vaiko gąsdinti dantų gydytoju, apsilankymo pas jį traktuoti kaip bausmės ar vaikui girdint kalbėti, kaip baisu pas dantų gydytojus ar kaip jūs patys bijote. Tėvai turėtų atvesti vaiką pas odontologą nelaukiant, kol dantis pradės skaudėti.

– Kaip išsaugoti sveikus vaiko dantis?

– Svarbu žinoti, kad už kūdikių ir ikimokyklinio amžiaus vaikų dantų priežiūrą yra atsakingi tėvai. Dėl nepakankamų motorinių įgūdžių vaikas negali prižiūrėti ir išsivalyti dantų kokybiškai. Todėl nuolatinė tėvų priežiūra reikalinga tol, kol neįsitikinate, kad vaikas pats teisingai ir kokybiškai išsivalo dantis, o įprotis tai daryti tampa neatsiejama dienotvarkės. Svarbūs ir reguliarūs profilaktiniai vizitai pas odontologą.

Didelę įtaką dantų sveikata turi tinkama mityba. Tačiau, nors daugelis tėvų teigia, jog renkasi sveiką maistą, dažnai už gerą elgesį odontologo kabinete kaip atlygį jie žada vaikams saldumynus, bulvių traškučius, gazuotus gėrimus.

Dar vienas dažnas pavyzdys, kai vaikui nuolat kartojama, kad kažką valgyti ar gerti nesveika, tačiau realybėje jis mato, kaip tėvai užkandžiauja tais pačiais nesveikais produktais. Tad labai svarbu savo elgesiu vaikams rodyti sektiną pavyzdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.