Norite jaustis darbingesni? Štai kas padės labiau nei kava

Priklausomybė nuo kofeino yra tikra. Kofeino dozės negavę kavos ar energinių gėrimų mėgėjai patiria netikėtą nuovargį, galvos skausmą ir nervingumą. Tačiau kofeinas padeda žmonėms pabusti ir pagerina darbinę atmintį.

Dabar mokslininkai atskleidė ir dar vieną būdą pasiekti tą patį rezultatą negriebiant dar vieno kavos puodelio.<br>123rf nuotr.
Dabar mokslininkai atskleidė ir dar vieną būdą pasiekti tą patį rezultatą negriebiant dar vieno kavos puodelio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 10:03 AM

Dabar mokslininkai atskleidė ir dar vieną būdą pasiekti tą patį rezultatą negriebiant dar vieno kavos puodelio. Tai – 20 minučių spėraus pasivaikščiojimo. Ankstesni tyrimai įrodė, kad ir kofeinas, ir intensyvi mankšta žmogui suteikia energijos. Tačiau niekas iki šiol šių savęs žadinimo būdų nelygino, ypač darbinės atminties gerinimo srityje.

Darbinė atmintis – tai atminties tipas, apibūdinantis informacijos kaupimą dabar vykdomoms užduotims. Pavyzdžiui, eidami į parduotuvę jūs įsimenate pirkinių sąrašą, sėdėdami darbe įsimenate ryte jums paskirtas užduotis, o pakilę nuo sofos eidami į virtuvę turite atsiminti, kokių užkandžių prašė jūsų pora. Kartais darbinė atmintis sušlubuoja ir jums sunku atsiminti ką tik gautą informaciją, kurią tuo metu naudojate.

Yra žinoma, kad kofeino sužadintas organizmas padeda darbinei atminčiai. Tačiau dabar mokslininkai nusprendė patikrinti, kas veikia geriau – 20 minučių spėraus pasivaikščiojimo ant bėgimo takelio ar puodelis kavos. Tyrime dalyvavo ir kavos mėgėjai, ir tie, kurie kafeino įprastai nevartoja. Mokslininkai išsiaiškino, kad mankšta šiuo atžvilgiu yra šiek tiek veiksmingesnė.

Toks darbinės atminties paruošimo būdas iš tikrųjų yra gera mintis. Jei galite, į darbą važiuokite dviračiu. Jei ne, tai atsibuskite šiek tiek anksčiau ir dieną pradėkite nuo trumpos mankštos. Vos pabudus protas dar nėra pasiruošęs dideliam krūviui, taigi ankstyva mankšta padeda prabusti ir kartu neapkrauna labiausiai mieguistos kūno sistemos.

Tačiau, jei geriate tik 1-2 kavos puodelius per dieną, nesijaudinkite – mokslininkai sako, kad tai nepakenks. Kita vertus, jei nuspręstumėte atsisakyti kofeino ar bent jau sumažinti jo vartojimą, mankšta gali padėti tai pasiekti. Šis tyrimas įrodė ir tai, kad mankšta padeda išvengti neigiamų staigaus kofeino atsisakymo pasekmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.