Profesorius patarė, kaip saugotis nuo koronaviruso: viena priemonė ypač veiksminga

Vis nauji koronaviruso atvejai pasaulyje kelia nerimą ir Lietuvoje. Iš vaistinių šluojamos medicininės kaukės ir dezinfekciniai skysčiai, o iš parduotuvių lentynų tokie ilgai negendantys produktai, kaip kruopos.

Nuo koronaviruso geriausiai saugotis, rankas plaunant ūkišku muilu.<br>Lrytas.lt koliažas
Nuo koronaviruso geriausiai saugotis, rankas plaunant ūkišku muilu.<br>Lrytas.lt koliažas
ULAC infografikas
ULAC infografikas
ULAC infografikas
ULAC infografikas
Profesorius J.Kalibatas įsitikinęs – jokios apsaugos priemonės nėra perteklinės.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Profesorius J.Kalibatas įsitikinęs – jokios apsaugos priemonės nėra perteklinės.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Rankas naudinga dezinfekuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rankas naudinga dezinfekuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaukės padeda tik nuo užkrato apsaugoti kitus.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Kaukės padeda tik nuo užkrato apsaugoti kitus.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Rankas vertėtų plauti ūkišku muilu.<br>123rf nuotr.
Rankas vertėtų plauti ūkišku muilu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 2, 2020, 8:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 1:50 PM

Neseniai buvo neplaninei dezinfekcijai uždarytas klinikos „InMedica“ filialas po to, kai jame lankėsi šiaurės Italijoje viešėjęs apsirgęs pacientas. Klinikos personalas įtarė, kad jam galėjo būti koronavirusas. Laimė, šie įtarimai nepasitvirtino.

Visą istoriją apie šią kliniką galite rasti čia.

O Vilniaus meras Remigijus Šimašius nusprendė užtikrinti, kad visos viešosios įstaigos būtų aprūpintos reikalingomis higienos priemonėmis.

Miesto įstaigoms buvo papildomai nurodyta dezinfekuoti durų rankenas, viešojo transporto ranktūrius ir kitas dažnai liečiamas vietas.

Taip pat reikalaujama įstaigų, ypač mokyklų ir darželių dažniau vėdinti patalpas.

Nors papildomos apsaugos priemonės sulaukė ir skeptiškų vertinimų, Lietuvos bendrosios praktikos / šeimos gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas gyrė už šias iniciatyvas tiek savivaldybę, tiek minėtąją kliniką. Esą tokios atsargumo priemonės tikrai nebuvo perteklinės.

Profesoriaus nuomone, klinika „InMedica“ teisingai pasielgė, uždarydama dezinfekcijai vieną skyrių po to, kuomet kilo įtarimams, kad jame apsilankęs žmogus galėjo būti užsikrėtęs koronavirusu.

„Jeigu koronavirusas ore išsilaiko labai trumpai, kadangi viruso ribonukleininė rūgštis yra labai nestabili, tai ant daiktų jis išsilaiko kelias valandas.

Taigi užsikrėsti galima per daiktus, skrendant lėktuvu per sėdynes ir taip toliau. Kai kurios šalys pataria, jeigu skrendate lėktuvu iš ten, kur yra koronavirusas, arba matote, kad lėktuve yra kinai, net maisto neimkite, nes jį galbūt kažkas palietė ir tai yra pavojinga.

Dėl viso to reikėtų dezinfekuoti visus paviršius, pastoviai plauti rankas, valyti durų rankenas ir taip toliau.

Aš tiesiog R.Šimašiui turiu pasakyti „ačiū“, kad jis priėmė sprendimą pastoviai valyti autobusuose ir troleibusuose sėdynių porankius. Ši priemonė tikrai nėra perteklinė, nors kai kam galbūt atrodo priešingai.

Geriau 10 kartų padaryti daugiau, negu reikia, negu, neduok Dieve, vieną kartą nepadarysime, kada tikrai bus koronavirusas ir mes jį praleidome“, – kalbėjo profesorius.

Visiems žmonėms, kad neužsikrėstų koronavirusu, o taip pat ir kitais virusais, J.Kalibatas patarė būtinai grįžus iš miesto plauti rankas.

„Aš siūlau rankas plauti ūkišku muilu, kur šarmas, nes jo geros dezinfekcinės savybės.

Taip pat reikėtų su savimi nešiotis ir dezinfekuojančias servetėles, nes užsikrėtimas per rankas yra vienas iš pagrindinių užsikrėtimo kelių.

Asmeninė higiena turėtų būti ypač aukštam lygyje“, – įspėjo profesorius.

Taip pat profesorius primygtinai rekomendavo vengti masinių susibūrimų: „Be reikalo geriau nevaikščioti po parduotuves, nebūti ten, kur yra žmonių susibūrimai. Nereikia eiti ir į bažnyčias, pasimelskite namie“.

J.Kalibatas portalui lrytas.lt sakė, kad koronavirusinė infekcija yra labai lipni ir invazyvi.

„Tokio viruso dar neturėjome, kuris taip lengvai plinta“, – kalbėjo pašnekovas.

Jokio gydymo ar vakcinos nuo koronaviruso dar nėra. Gydomi tik tam tikri simptomai: dusulys, širdies darbo sutrikimas ir panašiai.

Kaip paveiks organizmą virusas, priklauso nuo žmogaus organizmo. Jeigu imuninė sistema stipri, ji sugebės susitvarkyti ir su virusu.

„Deja, senyvo amžiaus žmonės, sergantys įvairiomis ligomis, be abejonės, yra ypatingas šio viruso taikinys, nes jų imuninė sistema neatspari. Todėl miršta pagrinde senyvo amžiaus žmonės.

Vaikus irgi reikia labai saugoti, nes jų imuninė sistema dar nėra aktyvi. Todėl vaikus, kurie, pavyzdžiui, grįžo iš atostogų Italijoje, reikėtų palaikyti namie, neleisti jų į mokyklą.

Juk dėl dviejų savaičių nieko neatsitiks: yra kompiuteriai, galima mokytis nuotoliniu būdu“, – pastebėjo profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.