Imuniteto stiprinimas: kai kurių elementų stoka gali nulemti net nevaisingumą

Imuniteto stiprinimas – nuoseklus ir kompleksiškas procesas, susidedantis iš įvairių žingsnių. Pirmiausia tai – subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, darbo ir poilsio režimas, žalingų įpročių atsisakymas, streso vengimas.

Cinkas siejamas su vyrų vaisingumu. Jis būtinas spermos ir vyriško hormono testosterono gamyboje, palaiko tinkamą prostatos, lytinių liaukų veiklą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Cinkas siejamas su vyrų vaisingumu. Jis būtinas spermos ir vyriško hormono testosterono gamyboje, palaiko tinkamą prostatos, lytinių liaukų veiklą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Cinkas siejamas su vyrų vaisingumu. Jis būtinas spermos ir vyriško hormono testosterono gamyboje, palaiko tinkamą prostatos, lytinių liaukų veiklą.<br>R.Jurgaitis
Cinkas siejamas su vyrų vaisingumu. Jis būtinas spermos ir vyriško hormono testosterono gamyboje, palaiko tinkamą prostatos, lytinių liaukų veiklą.<br>R.Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2020, 3:46 PM

Rekomenduojama organizmą papildyti ir įvairiais vitaminais, mikroelementais, imuninę sistemą aktyvinančiomis medžiagomis (liofilizuotų bakterijų lizatu) ar imunitetą stiprinančiais maisto papildais.

Atkreipkite dėmesį į vitamino D naudą imunitetui

Gyvenant Lietuvoje reikėtų atkreipti dėmesį į vitaminą D. Saulėtuose kraštuose žmonės jį įsisavina būdami atviroje saulės šviesoje, tačiau mūsų šalies klimatas tam tinkamas tik vasarą.

Trūkstant vitamino D, vaikams gali deformuotis stuburas, sulėtėti dantų augimas, atsiranda dėmės dantų emalyje, suaugę žmonės gali justi kaulų skausmą, susilipinėjusius raumenis.

Vitaminas D svarbus normaliai kalcio ir fosforo absorbcijai ir (arba) įsisavinimui, padeda palaikyti normalią kalcio koncentraciją kraujyje. Vitaminas D svarbus normaliai kaulų būklei ir raumenų funkcijai, normaliai dantų būklei palaikyti. Vitaminas D taip pat svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai. Jis atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.

Nepamirškite ir cinko

Žmogaus organizme jis atlieka svarbų vaidmenį. Jis yra pati svarbiausia maitinamoji medžiaga paauglių augimo ir greito vystymosi stadijoje. Moksliniai tyrimai parodė, kad cinkas tiesiogiai veikia kalogeninių audinių ir skeleto formavimąsi. Papildžius trūkstamą cinko kiekį, pagreitėja paauglių augimas ir vystymasis. Klinikiniai tyrimai parodė, kad trūkstant cinko, sulėtėja vaikų augimas ir vystymasis.

Cinkas siejamas su vyrų vaisingumu. Jis būtinas spermos ir vyriško hormono testosterono gamyboje, palaiko tinkamą prostatos, lytinių liaukų veiklą.

Cinkas – puikus antioksidantas. Buvo atlikta daugiau kaip 30 tyrimų. Jų metu buvo tirtos poros, kurios negali susilaukti vaikų. Tyrimų rezultatai rodo, kad jiems gali padėti būtent tokie antioksidantai kaip vitaminas E ir cinkas. Mokslininkai savo dėmesį sutelkė į vyrus, kurių vaisingumas buvo mažesnis nei vidutinis, ir nustatė, kad tikimybė antioksidantus vartojusiems vyrams apvaisinti savo partneres buvo daugiau nei keturis kartus didesnė palyginti su tais, kas tokių papildų nevartojo. Nuo nepakankamo vaisingumo kenčia vienas vyras iš 20, tai lemia maždaug pusę uždelsto pastojimo atvejų.

Pasaulio sveikatos organizacija, Europos Komisija bei kitos valstybės institucijos aktyviai primena, kad kovojant su virusais, ypatinga svarba tenka stipriam imunitetui. Pastarasis priklauso nuo daugelio žmogaus organizmo funkcijų tinkamo kasdienio veikimo.

Šios funkcijos yra:

  • normali maistinių medžiagų, riebalų, rūgščių, angliavandenių, šarmų, vitamino A apykaita;
  • normali baltymų ir DNR sintezė;
  • normalus vaisingumo procesas;
  • normali kaulų, plaukų, nagų ir odos būklė bei jos palaikymas;
  • normalaus regėjimo išsaugojimas;
  • žmogaus organizmo ląstelių gyvybingumas.

Europos komisija, atlikusi išsamius ir visapusiškus tyrimus (juos darė kvalifikuoti ir kompetentingi mokslininkai), nustatė, kad visoms šių funkcijų normaliam veikimui svarbus Cinkas (Zn2+). Cinko svarbai ir reikšmei yra patvirtinti net 18 sveikatingumo teiginių (įteisinti 2012 m. gegužės 16 d. Komisijos reglamente (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie maisto produktų sveikumą, išskyrus teiginius apie susirgimo rizikos mažinimą, vaikų vystymąsi ir sveikatą, sąrašo sudarymo).

Tinka ir natūralios priemonės

Kaip pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai, imunitetą stiprinti galima ne tik medicininėmis, bet ir liaudiškomis priemonėmis, tokiomis kaip:

Česnakas. Stipri antibakterinė, antivirusinė ir antimikrobinė priemonė. Valgant jo kasdien rizika susirgti peršalimo ligomis sumažės dviem trečdaliais.

Ežiuolė. Ypač veiksmingi yra preparatai, padaryti iš kelių rūšių ežiuolių. Ji skatina imuninių ląstelių veikimą, tiesiogiai kovodama su bakterijomis ir virusais.

Medus. Padeda reguliuoti hormonų veiklą, stiprina imunitetą, skatina ląstelių atsinaujinimą, gerina kraujo sudėtį, mažina kraujospūdį, gydo nemigą ir nervų ligas, padeda virškinimui.

Liepų medus – gydo nuo visų peršalimo ligų.

Grikių medus – labai tinka sergantiems mažakraujyste, efektyviai reguliuoja hormonų pusiausvyrą.

Pienių medus – turi organizmą valančių savybių – gerina kepenų bei inkstų darbą.

Bičių duonelėje yra visko, ko reikia medžiagų apykaitai normalizuoti ir organizmo augimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.