Kraujotakos sutrikimus turintiems žmonėms siūlo išeitį: padeda atsisveikinti su šąlančiomis kojomis, galvos svaigimu ir nemiga ​5 klausimai apie ozono terapijos naudą

Širdies ir kraujagyslių ligos – pirma mirties priežastis kone visose išsivysčiusiose šalyse. Pagal sergamumo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rodiklius Lietuva priklauso didelės rizikos zonai. Dėl šių ligų mūsų šalyje kasmet įvyksta 56,1 procentas visų mirčių. Todėl kraujotakos sutrikimų profilaktika tampa itin aktualia kiekvienam lietuviui.

Pagal sergamumo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rodiklius Lietuva priklauso didelės rizikos zonai.
Pagal sergamumo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rodiklius Lietuva priklauso didelės rizikos zonai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Apr 22, 2021, 9:20 AM

Anesteziologas reanimatologas, ozonoterapeutas daktaras Albertas Albertjanas sako, kad tokiai profilaktikai ir net jau turint problemų dėl kraujotakos sutrikimų itin gelbsti ozonas.

– Papasakokite, kokiais būdais kraujotakos sutrikimus turintys asmenys gali pasitelkti būklės pagerinimui ozoną?

Ozono terapija padeda lėtinius kraujotakos sutrikimus turintiems asmenims. Kaip profilaktinė priemonė padeda išvengti paūmėjimų, o kaip adjuvantinė terapija gali būti naudojama kartu su medikamentine terapija paūmejimų metu. Ozonas neleidžia arterijoms spazmuotis, juos plečia, saikingai skystina kraują, tokiu būdu sumažindamas trombozės riziką, ir pagerina audinių aprūpinimą deguonimi. Taip pat ramina nervų sistemą, pagerina miegą, širdies darbą, kas irgi prisideda prie kraujo spaudimo ir kraujotakos sureguliavimo.

– Su kokiais kraujotakos sutrikimais ozonas padeda kovoti?

– Ozono terapija padeda periferinių kraujotakos sutrikimų metu, kai šąla rankos bei kojos. Tais atvejais, kai stambios kraujagyslės yra pažeistos, užkimštos, suaktyvina kraujuotaką smulkiose kraujagyslėse, taip pagerindamas periferinę kraujotaką. Tik žinoma, į specialistus reikėtų kreiptis kuo anksčiau, nelaukiant, kad vienintele išeitimi liktų galūnių amputacija. Tada ir rezultatai būna greitesi ir geresni.

– Kaip veikia ozono terapija kraujotakos sutrikimų turinčius asmenis? Kokių rezultatų pavyksta pasiekti?

– Ozono terapija ženkliai pagerina pacientų būklę: mažėja galvos svaigimai, ūžimai, skausmai, atšyla rankos, kojos, sumažėja irzlumas, pagerėja miegas, padidėja darbingumas, sumažėja nuovargis.

– Kiek tokių procedūrų reikia ir kokio pasiruošimo jos reikalauja?

– Paprastai atliekamas 10 procedūrų kursas. Specialaus pasiruošimo procedūrai nereikia. Kontraindikacijos ozono terapijai būtų kraujavimas, kraujo išsiliejimas į smegenis, tireotoksikozė, aukšta temperatūra, epilepsija.

– Kada kraujotakos sutrikimus turintiems žmonėms geriausia pradėti ozono terapiją?

– Geriausia ozono procedūras ligoniams su kraujotakos sutrikimais atlikti pavasariop-rudeniop, kai veikiant bioritmams, blogėja būklė. Ozonas pagerina organizmo adaptacinius mechanizmus.

Atsižvelgiant į tai, kaip išreikšta liga, tarp kursų galima daryti ir vieną kitą palaikomąją ozono procedūrą per mėnesį. Žinoma, turint išeminio pobūdžio širdies problemų, nepatartina procedūrų atlikti ir vasarą, kai organizmas netenka vandens, didėja trombozių rizika.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su dr. A.Albertjan klinika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.