Populiarus įprotis gali padidinti tikimybę užsikrėsti koronavirusu

Elektroninių cigarečių naudojimas arba dar kitaip vadinamas veipinimas gali rimtai pažeisti plaučius. Tuo metu koronavirusinė infekcija pirmiausia puola kvėpavimų takų sistemą. Todėl mokslininkai sunerimo, kaip veipinimas gali paveikti infekcijos riziką ir jos simptomų sunkumą. Kai kurie tyrimai rodo padidėjusią COVID-19 riziką tiems, kurie naudoja elektronines cigaretes.

Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>Pexels nuotr.
Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>Pexels nuotr.
Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusine infekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 7:41 AM, atnaujinta Jul 4, 2021, 8:20 AM

E.cigarečių garai padidina koronaviruso receptorių kiekį plaučiuose, rodo Džefersono tyrimų centre Filadelfijoje (JAV) atlikti tyrimai su pelėmis. Pabrėžiama, kad neigiamas poveikis stipresnis, jei kaitinamojoje medžiagoje yra nikotino. Kaip manoma, tai gali palengvinti užsikrėtimą virusu.

Naudodamas spyglio koronavirusas prisijungia prie angiotenziną konvertuojančio fermento 2 (AKF-2) receptoriaus, esančio kvėpavimo takų gleivinėje, šitaip virusui „atrakinamas“ kelias į plaučių ląsteles.

„Įrodyta, kad cigarečių rūkalių plaučiuose yra didesnis AKF-2 kiekis ir kad rūkymas yra žinomas plaučių ligų ir infekcijų išsivystymo rizikos veiksnys“, – sakė vyresnysis tyrimo autorius dr. Pawanas Sharma.

„Mes norėjome išsiaiškinti, ar panašus poveikis pastebimas naudojant elektronines cigaretes ir garinimą, ir ar pastebėtas poveikis priklauso nuo žmogaus lyties“, – paaiškino jis.

Žala sveikatai

Tyrėjai patalpino pelių pateles ar patinus dėžėje, kuri buvo prijungta prie automatizuotos sistemos. Ši 30 minučių du kartus per dieną tiekė tiksliai kontroliuojamus elektroninių cigarečių garų kiekius su nikotinu arba be jo. Tai truko 3 savaites.

Pastebėta, kad elektroninių cigarečių garų prisikvėpavusiems graužikams pasireiškė plaučių audinio uždegimas, pablogėjo plaučių funkcija. Tai dar kartą patvirtino veipinimo keliamą pavojų sveikatai.

Šis poveikis buvo pastebėtas neatsižvelgiant į tai, ar garinamoje medžiagoje buvo nikotino, ar ne. Žala sveikatai iš esmės nulemta kenksmingų cheminių medžiagų, esančių elektroninių cigarečių skleidžiamuose garuose.

Didesnė rizika vyrams

Taip pat padidėjo AKF-2 receptorių kiekis garais veikiamų pelių, patinų ir patelių, plaučiuose. Nors dabartiniame tyrime tai nebuvo išbandyta, didesnis AKF-2 receptorių kiekis gali palengvinti viruso patekimą į kvėpavimo takus, taip padidinant tikimybę užsikrėsti infekcija.

Įdomu tai, kad nikotinas kaitinamojoje medžiagoje dar labiau padidino AFK-2 padidėjimą būtent pelių patinams.

Mokslininkai pirmieji pademonstravo šį galimą lyties nulemtą skirtumą dėl vapingo ir nikotino poveikio AFK-2 lygiui. Dar reikalingi nuoduognesni tyrimai, tačiau šis rezultatas atskleidžia svarbius fiziologinius skirtumus, dėl kurių vienos lyties atstovai (šiuo atveju vyrai) gali būti labiau pažeidžiami.

„Mūsų išvados parodo, kodėl reikia tirti veipinimo poveikį AKF-2 lygiui žmonių plaučiuose“, – sako dr. P.Sharma. „Jei pastebima panaši AKF-2 indukcija, tai pateikia papildomų įrodymų, kad tokių medžiagų garinimas yra COVID-19 rizikos veiksnys, o tai gali padėti suprasti, kaip išvengti užsikrėtimo infekcija arba bent jau sušvelninti jos simptomus“, – pridėjo tyrėjas.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti „Journal of Investigative Medicine“ moksliniame žurnale.

Parengta pagal medicalxpress

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.