Atsisakykite šio dažno užkandžio: ypač kenkia širdžiai, gali net sutrumpinti gyvenimą

Krakmolingi užkandžiai, ypač tie, kurie gaminami iš baltų bulvių, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, gali sutrumpinti jūsų gyvenimą, padidindami širdies ir kraujagyslių ligų riziką, rodo naujas tyrimas, paskelbtas Amerikos širdies asociacijos leidžiame žurnale.

Tyrimas parodė, kad bulvių traškučiai itin kenkia širdžiai.<br>123rf nuotr.
Tyrimas parodė, kad bulvių traškučiai itin kenkia širdžiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-07 06:21

Tyrime dalyvavo šiek tiek daugiau nei 21 tūkst. asmenų, tarp 2003 m. ir 2014 m. užpildę jiems pateiktą specialią apklausą. Išanalizavę žmonių mitybos įpročius ir nustatę dėsningumus, mokslininkai suskirstė juos į įvairias kategorijas. Taip mitybos įpročiai buvo susieti su sveikatos būklėmis.

Tiems, kurie valgė krakmolingus užkandžius (o ne grūdų, vaisių ar pieno produktus), iki 57 proc. padidėjo su širdies ir kraujagyslių sistema susijusių ligų rizika. Tiems, kurie rinkosi sveikesnius užkandžius, sumažėjo ne tik širdies problemų, bet ir vėžio rizika.

Žinoma, kiti maisto tipai prisideda prie įvairių ligų rizikos. Ypač ne viso grūdo miltų kepami gaminiai ir vytinta mėsa. Tačiau būtent užkandžiai atrodo keliantys rimčiausiais sveikatos problemas.

Kinijos Charbino medicinos universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir maisto higienos katedros vedėja, mokslų daktarė Ying Li teigia, kad svarbu gali būti ne tik KOKĮ maistą valgome, bet ir KADA užkandžiaujame.

Pavyzdžiui, Y.Li sako, kad širdies sutrikimų rizika atrodė didžiausia tiems, kurie krakmolingus užkandžius rinkosi iškart po pagrindinio patiekalo. Jei jūsų valgiaraštyje daug „vakarietiško stiliaus“ pateikalų, kuriuose yra daug perdirbtų grūdų, sūrio, pridėtinio cukraus, vytintos mėsos ir kietųjų riebalų, per ateinančias porą valandų gaunamas užkandis gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, o tai sukelia didelių nepatogumų širdžiai.

Baltose bulvėse yra daug maistinių skaidulų, vitamino C ir kalio, todėl ankstesni tyrimai parodė, kad nederėtų jų visiškai išbraukti iš mitybos raciono. Ypač jei bulvės paruoštos taip, jog išlaikomos naudingosios maistinės medžiagos. Tačiau stipriai jas apdorojus prarandama net tik nauda, bet dažnai prideda druskos, atsiranda žalingų riebalų, o tai gali neigiamai atsiliepti širdies sveikatai, sako Y.Li.

Jei esate bulvių mėgėjas, svarbiausia yra atsisakyti krakmolingų užkandžių, tokių kaip bulvių traškučiai. Bulves galite kepti juostelėmis arba jas supjaustyti kubeliais ir patroškinti.

Be to, Y.Li priduria, kad neseniai atliktas tyrimas pabrėžė vaisių, daržovių ir pilnagrūdžių užkandžių pranašumus, todėl jei tarp valgių tikrai norisi kažką įsimesti į burną, pamėginkite šias alternatyvas.

Parengta pagal Eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.