Su kokiomis pasekmėmis gali tekti dorotis netinkamai prižiūrint veido odą?

Šiandien dauguma profesionalų sutaria, kad esminis priežiūros etapas – kasdienis veido odos valymas ryte ir vakare, jei šis, rutina privalantis tapti įprotis praleidžiamas, galima pirkti brangiausius serumus, kremus, kaukes, bet efekto iš jų nebus jokio, o odos būklė ilgainiui tik prastės.

Esminis priežiūros etapas – kasdienis veido odos valymas ryte ir vakare.<br>Pexels ir lrytas.lt nuotr. koliažas
Esminis priežiūros etapas – kasdienis veido odos valymas ryte ir vakare.<br>Pexels ir lrytas.lt nuotr. koliažas
Esminis priežiūros etapas – kasdienis veido odos valymas ryte ir vakare.<br>Pexels nuotr.
Esminis priežiūros etapas – kasdienis veido odos valymas ryte ir vakare.<br>Pexels nuotr.
kosmetologė Ieva Mickevičiūtė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
kosmetologė Ieva Mickevičiūtė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Rožėnė

Jul 26, 2021, 12:28 PM

Veido odos valymo kokybė ypač svarbi vasarą, kai mus vargina nepakeliami ir daugeliui tikru iššūkiu tapę karščiai, nes tiesiogininis saulės poveikis, bei nuolatinis prakaitavimas, suaktyvėjęs riebalavimąsis, odai tampa nemenku išbandymu ir netinkamai ją valant tikrai sulauksime bėrimų, alerginių susirgimų, išsausėjimų, šerpetojimų.

Kaip ir visur, taip veido odos priežiūroje gausu mitų, „auksinių“ patarimų ir neva nenuginčijamų faktų, tad pasiklysti informacijos gausoje itin lengva. Kaip išsaugoti sveiką protą bei tobulą odą pasakoja „Nordclinic“ kosmetologė Ieva Mickevičiūtė.

Karštas vanduo užtikrina efektyvesnį veido valymo etapą.

Mitas.

Karštu vandeniu tikrai efektyviai pašalinsime natūralius odos riebalus, drėgmę, o tai sukels jos išsausėjimą bei jautrumą, negana to, jei karštu vandeniu bus prausiama riebi, mišri veido oda, tai po kurio laiko, dar turėsime ir padidėjusį jos riebalavimasi, nes odai netekus natūralių riebalų, drėgmės, oda stresuoja ir kompensuodama praradimus, pradeda gaminti dar daugiau riebalų, o jau tada prasideda kiti procesai – kimšimasis bei šerpetojimas.

Tačiau tai jokiu būdų nereiškia, kad reikėtų pulti į kraštutinumus, nes labai šaltas vanduo sunkiai pašalins ant veido nusėdusius nešvarumus, nebent, žinoma, tuos, kurie tirpūs vandenyje, o tų kurie ir lemia odos kimšimąsi – nuvalyti nepajėgs.

Veido prausimui vis tik siūlyčiau rinktis drungną vandenį su prausikliu pagal odos tipą, o šaltas vanduo galėtų būti panaudojamas šio etapo užbaigimui – kraujotakos pagerinimui bei porų sutraukimui. Taip pat svarbu, po sąlyčio su vandeniu odą nusausinti, tam labiausiai tiktų vienkartinės kosmetinės servetėlės, mat daukartinio rankšluočio higieną užtikrinti gana sunku.

Antibakterinio muilo naudojimas padeda kovoti su akne.

Mitas.

Daugelis šeimų neisivaizduoja savo gyvenimo be antibakterinio muilo, nes galvoja, kad taip galima išvengti virusų ir bakterijų. Iš tiesų, buvo toks metas, kai bijojom bakterijų, net ir savo pačių, tačiau laikai pasikeitė ir vis daugiau kalbama apie susidraugavimą su jomis, nes būtent jų kolonijos natūraliai esančios ant odos, yra mūsų kasdienė apsauga. Dėl tokio muilo antibakterinio poveikio populiaru manyti, kad tai puiki priemone ir kovojant su akne.

Taip, aknę sukelia bakterijos Propionibacterium acnes, o tiksliau šių bakterijų, kurios normaliomis sąlygomis nekenkia odai, padidėjimas. Ir iš tiesų, jų mažinimas gali duoti teigiamų rezultatų, tačiau aknės bakterijų padidėjimas yra tik vienas is aknę sukeliančių faktorių.

Ir tam, kad matytume odos būklės pagerėjimą, būtina veikti visus faktorius, ne vien susitelkti į bakterijų kiekio sumažinimą, tad čia į pagalbą puikiai tiktų prausikliai, pvz., su benzoil peroksidu arba salicilo rūgštimi.

Ir nebenaudoti šiam tikslui antibakterinio muilo, nes mažindami akne bakterijų dauginimąsi juo, mes mažiname ir kitų bakterijų, kurios sudaro natūralią odos apsaugą, buvimą ant mūsų odos, o tada jau žiūrėk ir prasideda: alerginės reakcijos, odos susirgimai ir kitos nemalonios bėdos, tad patariama neekperimentuoti, nes net tokia paprasta priemonė, kaip prausiklis, pasirinktas netinkamai, gali suteikti daugiau žalos nei naudos.

Ūkinis muilas padeda odai nesenti.

Mitas.

Verta pripažinti, kad ūkinio muilo panaudojimo buityje galimybės beribės, tačiau odos prausimui jis niekaip negali būti rekomenduojamas, nes tai stipriai sarminis (PH apie 12). Būtenttodėl ūkinis muilas laikinai nuplauna rūgštinę mantiją nuo odos, išbalansuoja odos PH, nes itin stipriai veikiamas viršutinis epidermio sluoksnis, suardomas apsauginis odos barjeras. Žinoma, po kurio laiko odos PH normalizuojasi, bet pakartonis prausimas šiuo šarmų gausiu muilu PH pakei

Čia dar ilgesniam laikui, tad po kurio laiko šis tiesiog nebesugeba atsistatyti. O kuo šarmingesnis lieka mūsų PH, tuo palankesnės sąlygos patogenų, tame tarpe ir akne sukeliančiai bakterijai, dauginimuisi. Tad rekomenduočiau rinktis prausiklius, kuriu PH artimas hidrolipidines plėvelės PH, t.y. apie 5,5, ir valymo etapą užbaigti toniku

Tonikas būtinas veido valymo užbaigimui.

Ne mitas.

Ši tema sulaukia itin daug diskusijų ir skirtingų nuomonių, tačiau visgi atlikti tyrimai teigia, kad toniką reikia naudoti kiekvieną kartą kai prausiame veidą, nes jis atstato prausiklių ir vandens pažeistą odos PH, be to paruošia odą tolimesnių priemonių naudojimui, ir papildo ją regeneruojančiomis, drėkinančiomis medžiagomis.

Tik labai svarbu pasirinkti tinkamą toniką, o ne tik alkoholio ir kvepalų mišinį – būtina įsitikinti, kad tonike nera agresyvių ingridientų, tokių kaip alkoholis, o taip pat naudoti tokį, kuris praturtintas aktyviais drėkinančiais, regeneruojančiais komponentais.

Reikia pastebėti, kad daugelis toniko sudėtyje vis dar ieško alkoholio, ypač riebiaodžiai, mišriaodžiai, nes jis pašalina lipidus, veikia antibakteriskai, tačiau šiuo atveju nauda bus trumpalaikė, nes tai, kad ardome natūralų drėkinamajį faktorių sukels odai stresą ir ji pradės gaminti dar daugiau riebalų, o tai, kad trikdome bakteriju esančių odos paviršiuje pusiausvyrą, anksčiau ar vėliau gali sukelti didesnes odos problemas: įvairias alergijas, gali prisidėti prie aknės, egzemos, rožinės atsiradimo. Be to tonikas nėra valiklis, todėl jį būtina naudoti tik ant švarios odos.

Tiesa, jei tonikas niekada nebuvo naudojamas, pirmą savaitę, gali jaustis lengvas perštėjimas, dėl nesubalansuoto ph. Jei tai tesiąsi ilgiau, reiktų pasikonsultuoti su specialistu.

Akne sukelia odos neprausimas

Mitas.

Aknė – lėtine liga, kurios atsiradimui įtakos turi ne vienas, o net keletas veiksnių: suaktyvėjusi riebalinių liaukų veikla, padidėjusi aknės bakterijų kolonizacija, sutrikusi odos keretanizacija, hormonų disbalansas, stresas ir kt. Tad odos neprausimas arba netinkamas jos valymas gali pabloginti akninės odos būklę, bet tikrai ne ją sukelti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.