Kokią Lietuvą matysime 2035-aisiais? Kviečia išsakyti savo nuomonę

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (Departamentas) kviečia visuomenę dalyvauti Nacionalinės darbotvarkės narkotikų, tabako ir alkoholio vartojimo prevencijos klausimais iki 2035 metų projekto viešojoje konsultacijoje.

Sveikata, psichika. <br>123rf nuotr.
Sveikata, psichika. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

Sep 17, 2021, 6:40 PM

Nacionalinė darbotvarkė – tai 15 metų valstybės politikos psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimo srityje strateginis dokumentas, kurio vizija – saugesnė ir sveikesnė šalis, kurioje kiekvienam žmogui padedama išvengti ar sumažinti alkoholio, tabako ir narkotikų daromą žalą, taip pat sudaromos galimybės rūpintis savo, šeimos ir bendruomenės narių sveikata, socialine ir ekonomine gerove.

Departamento direktorius dr. Renaldas Čiužas akcentuoja, kad psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimas yra ilgalaikis procesas.

„Tikslas pasiekti ne fragmentiškų ir trumpalaikių rezultatų, o teigiamų ir tvarių pokyčių yra įgyvendinamas tik nuosekliai vykdant visapusišką, subalansuotą ir įrodymais pagrįstą valstybės politiką. Nacionalinės darbotvarkės tikslai formuojami remiantis atlikta Lietuvos situacijos analize, užsienio šalių gerąja praktika, tarptautinių organizacijų rekomendacijomis“, – sako. R.Čiužas.

Rengdamas Nacionalinės darbotvarkės projektą Departamentas subūrė nacionalinio lygmens tarpinstitucinę ekspertų darbo grupę, kuri siekė išskirti strateginius tikslus, uždavinius ir veiklos kryptis, atliepiančias Europos Sąjungos ir Jungtinių tautų strateginius tikslus šioje srityje.

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė pažymi, kad parengtame Nacionalinės darbotvarkės projekte formuluojami tikslai ir uždaviniai buvo detaliai aptarti Sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje politinio lygmens koordinacinėje grupėje, kurią sudarė septynių ministerijų, Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje, Departamento ir Vyriausybės kanceliarijos atstovai.

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ advokacijos vadovas Girvydas Duoblys pasakoja, kad Nacionalinės darbotvarkės projektas buvo paruoštas sklandžiai, atsižvelgiant į aukščiausius tarptautinius standartus ir modernius mūsų visuomenės poreikius.

„Departamentas užtikrino, kad įvairių organizacijų ir institucijų bendradarbiavimas bei geriausių Lietuvos ekspertų įtraukimas į projekto rengimą leistų pasiekti puikų, tarptautinius standartus ir mūsų visuomenės poreikius atitinkantį projekto rezultatą“, – pastebėjo G.Duoblys.

Nacionalinės darbotvarkės projektas apima prevenciją, psichoaktyviųjų medžiagų pasiūlos mažinimo ir su narkotikais susijusios žalos klausimus, įtraukti lošimų ir piktnaudžiavimo vaistais prevencijos aspektai. Siekiama, kad būtų užtikrinta visiems prieinama, mokslo įrodymais pagrįsta reabilitacija ir socialinė integracija.

Narkotikų pasiūlos mažinimo srityje siekiama imtis atsako į naujausius iššūkius, kaip pavyzdžiui, psichoaktyviųjų medžiagų prekyba internetu.

Su narkotikais susijusios žalos klausimų srityje siekiama spręsti opiausias problemas Lietuvoje, susijusias su infekcijų plitimo, perdozavimo ir mirčių nuo perdozavimo stabdymu, į visuomenės sveikatą orientuotos ir įrodymais grįstos baudžiamosios politikos psichoaktyviųjų medžiagų vartotojų atžvilgiu, ne baudimu sprendžiant asmens ir visuomenės sveikatos problemas.

Departamentas kviečia susipažinti su parengtu Nacionalinės darbotvarkės projektu (rasite čia) bei prijungti prie kūrimo proceso iki 2021 m. rugsėjo 24 d. teikiant siūlymus ir dalyvaujant viešojoje apklausoje: https://forms.gle/E3yXt3SUrBsQRxcs9.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.