Trečiadienį medikai kviečia susitikti: nemokamai tikrins svarbius sveikatos rodiklius

Rugsėjo 29 dieną, minime Pasaulinę širdies dieną. Deja, mirštamumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų statistika Lietuvoje yra šokiruojanti. Ši ligų grupė praeitais metais nusinešė apie 23 tūkstančius gyvybių, o tai yra kone 10 kartų daugiau nei koronavirusas.

Cholesterolis<br>123rf iliustr.
Cholesterolis<br>123rf iliustr.
Pranas Šerpytis<br>Laidos kūrėjų nuotr.
Pranas Šerpytis<br>Laidos kūrėjų nuotr.
Kardiologė S.Glaveckaitė.<br>Laidos
Kardiologė S.Glaveckaitė.<br>Laidos
širdies ir kraujagyslių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
širdies ir kraujagyslių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
širdies ir kraujagyslių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
širdies ir kraujagyslių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 12:23 PM

Paminėti Pasaulinę širdies dieną į 7-ąja Tarptautinę kardiologijos ir skubios medicinos konferenciją sostinėje susirinko garsūs kardiologai iš viso pasaulio. Pasak konferencijos prezidento, kardiologo, med. m. dr. prof. Prano Šerpyčio, dviejų dienų konferencija buvo skirta aptarti bei pasidalinti naujomis žiniomis ir įžvalgomis apie tokius ūmius kardiologinius susirgimus kaip kardiogeninis šokas, kuris vystosi po staigaus širdies smūgio, papildomas priemones gelbstint ligonius, skubiosios pagalbos organizavimą.

„Mes kalbėjome apie sunkius ligonius ir apie sunkių ligonių gydimą. Džiaugiuosi, kad atvyko mūsų seni draugai, pasaulinio garso mokslininkai. Šioje konferencijoje prof. A. Khoury (Prancūzija) pristatė naujausias gaivinimo gaires, kuriose labai daug dėmesio skiriama visuomenės švietimui bei pirmajai pagalbai.

Prof. A. Khoury yra Europos skubios medicinos draugijos prezidentas, kuris taip pat yra mūsų universiteto vizituojantis profesorius bei partnerystės profesorius“, – apie konferenciją pasakojo med. m. dr. prof. Pranas Šerpytis.

Dar vienas iš garbingų konferencijos svečių, JAV Arizonos universiteto Sarverio širdies centro kardiologas, įtakingo leidinio „American journal of medicine“ vyriausiasis redaktorius, prof. med. m. dr. Joseph, Stephen Alpert priminė, kad tik išmintingi žmonės būna sveiki.

„Kviečiu gyventi be rūkymo ir alkoholio, valgyti sveiką maistą. Labai prašau kiekvieno – žinokite savo kraujospūdį ir jei jis yra per didelis, stropiai gerkite gydytojo paskirtus vaistus. Būtina žinoti ir savo cholesterolio kiekį kraujyje, o jei jis padidėjęs, vartoti statinus, kurie apsaugo nuo širdies ligų komplikacijų, infarkto ar net insulto. Ir dažniau šypsokitės, nes šypsena saugo nuo stresų, trikdančių kraujotaką, kurių pandemijai sukausčius pasaulį ir taip yra labai daug“, – patarė prof. med. m. dr. Joseph, Stephen Alpert.

„Jeigu mes palaikytume normalų arterinį kraujo spaudimą, kuris neviršytų 140/90, mes galėtume sumažinti insultų skaičių net iki 10 kartų, o miokardo infarktų skaičių sumažintume net 6 kartus“, – pasakojo med. m. dr. prof. Pranas Šerpytis.

Įvairių šalių kardiologai sutaria ir įvardijo vieną aktualiausių sveikatos problemų Lietuvoje, susijusią su cholesterolio kontrole.

„Net 70 proc. Lietuvos gyventojų turi padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Euroaspire IV tyrimo duomenimis, lietuviai Europoje yra blogiausiai kontroliuojantys cholesterolio kiekį kraujyje“, – vieną ryškiausių problemų įvardijo med. m. dr. prof. Pranas Šerpytis.

Pasak dar vieno konferencijos svečio, Izraelio Shaare Zedek medicinos centro širdies nepakankamumo skyriaus vadovo, kardiologijos profesoriaus, parašiusio net 70 straipsnių apie širdies nepakankamumą ir kardio-onkologiją, Tal Hasin, sveika gyvensena ir dėmesys organizmui, ypač širdies ir kraujotakos būklei, yra itin svarbūs palydovai.

„Izraelio gyventojai labai domisi savo cholesterolio rodmenimis, žino apie gerąjį ir blogąjį cholesterolį ir esant reikalui, stropiai jį gydo. Būtent statinams atitenka svarbus vaidmuo, nes įrodyta, kad atsakingas jų vartojimas gelbėja gyvybes“, – apie rūpinimąsi širdimi ir statinų vartojimo naudą pasakoja prf. Tal Hasin.

Profesorius Pranas Šerpytis džiaugiasi, kad Lietuvoje turime pakankamai medikamentų, skirtų arterinės hipertenzijos gydymui bei cholesterolio kontrolei. Gydytojas taip pat įvardijo politabletes, kuriose yra kelios veikliosios medžiagos, tad pacientui yra žymiai patogiau – vietoj saujos skirtingų tablečių, pakanka vienos politabletės.

„Jeigu Jums pavyksta reikiamą cholesterolį pasiekti fizinio aktyvumo, sveikos mitybos pagalba – viskas gerai, bet jeigu nepavyksta to padaryti, jūs privalote naudoti medikamentus, kurie stabdo cholesterolio gamybą. Jeigu norime pasiekti tikslinius skaičius – mums reikia vaistų, vadinamų statinais. Mielieji, pasitikėkite gydytojais ir mokslo pažanga“, – pataria med. m. dr. prof. Pranas Šerpytis.

Santaros klinikų kardiologinės reanimacijos vedėjas Giedrius Navickas pastebi, kad dažniausiai į skyrių patenka darbingo amžiaus žmonės. Ir ne retai vien dėl to, kad nesirūpino sveikata arba nesilaikė dėl ligos nustatytų gydytojų rekomendacijų.

„Mūsų visuomenės problema yra ta, jog žmonės nereguliariai vartoja vaistus, kuriuos jiems paskiria gydytojai. Ypač šeimos gydytojai, kurie turėtų sekti normalų žmogaus cholesterolį. Gydytojai paskiria vaistus, kurie veikia cholesterolį, o žmonės, labai dažnai savavališkai, nutraukia tų vaistų vartojimą.

Padidėjęs kraujo spaudimas taip pat turi būti nuolat koreguojamas medikamentais, o ne kai žmogus pamąsto – man blogiau, tai išgersiu tabletę. Jeigu gydytojas paskyrė vaistus, juos reikia vartoti atsakingai. O jeigu pajutote skausmą krūtinėje, tirpimą rankoje ar į kaklą einantį skausmą, širdies permušimus – nedelskite, kvieskite greitąją pagalbą arba važiuokite į ligoninę“, – perspėja gyd. anesteziologas – reanimatologas Giedrius Navickas.

Lietuvos širdies asociacijos prezidentė, prof. Sigita Glaveckaitė tvirtina, kad paprasčiausias būdas užkirsti kelią širdies ligoms yra sveikesnė rutina bei reguliari fizinė veikla, o šių metų Pasaulinės širdies dienos šūkis „Tegu širdis sujungia!“ neša svarbią žinutę.

„Tegu širdis sujungia su sergančiomis ir sveikomis širdimis. Tegu širdis sujungia visus platesniam skaitmeninių technologijų naudojimui, ne tik sveikatos apsaugos sistemoje, bet ir mokymui, tobulinimuisi, bendraujant tiesiogiai kontaktiniu būdu bei netiesiogiai“, – laidoje pasakojo prof. Sigita Glaveckaitė. Pasaulinę širdies dieną ji kviečia sutikti su Lietuvos širdies asociacija Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, trečiadienį, nuo 16 val.

Renginio metu turėsite puikią galimybę pasitikrinti savo kraujo spaudimą ar cholesterolio kiekį kraujyje. Daugiau informacijos apie Pasaulinės širdies dienos renginius Lietuvoje rasite Lietuvos širdies asociacijos tinklapyje www.heart.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.