Paprastas sprendimas išgelbės nuo įaugusių plaukelių: išgelbėjo tūkstančius moterų ir vyrų

Oda – mūsų sveikatos veidrodis. Ką reikia žinoti apie lazerines procedūras, depiliacijas, plaukelių įaugimą, raudonę, apgamus ir tatuiruotes „Sveikatos ekspertų“ laidoje pasakoja gydytoja dermatovenerologė Inga Galinauskaitė.

Įaugę plaukeliai kamuoja ir vyrus ir moteris.<br>123rf nuotr. koliažas
Įaugę plaukeliai kamuoja ir vyrus ir moteris.<br>123rf nuotr. koliažas
Inga Galinauskaitė<br>BAK nuotr.
Inga Galinauskaitė<br>BAK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laida „Sveikatos ekspertai“

Nov 23, 2021, 8:00 AM

– Su kokiomis problemomis dažniausiai kreipiasi lietuviai pacientai į gydytoją dermatovenerologą?

– Reikia pasidžiaugti, kad galbūt dėl žiniasklaidos įtakos, o galbūt – interneto, o gal karantininio užsidarymo, žmonės labiau linkę domėtis savo sveikata. Dermatologija kaip niekuomet šiandien populiari ir šauna viršun konsultacijų skaičiais. Žmonės prisiskaito, domisi ir kreipiasi.

Po vasaros žmonės apgalvoja, kad gal vasarą būtų buvę smagiau su ilgalaike depiliacija, pradeda erzinti odos dariniai kaklo, pažastų srityse, žmonės kreipiasi ir dėl veido raudonio, po vasaros atsiradusių pigmentinių dėmių. Labai džiaugiuosi, kad mamos rūpinasi vaikų sveikata: atidžiai apžiūri odos darinius, apgamus ir pan.

– Dalis problemų iš dalies yra estetinės. Kada dermatologijoje baigiasi riba tarp estetikos ir prasideda būtinybė?

– Nusprendus darytis bet kokią kosmetinę procedūrą prieš tai vertėtų pažinti savo odą ir pasikonsultuoti su gydytoju dermatovenerologu. Jei svarstote apie lazerinę procedūrą, reikia pasižiūrėti, ar tose vietose, kur jį norite taikyti, nėra apgamų, pigmentinių dėmių. Apskritai pigmentines dėmes turėtų įvertinti gydytojas, gali būti, kad tai jau nebe dėmė, o darinys.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad, pavyzdžiui, moterims, pigmentinės dėmės gali atsirasti dėl vartojamų kontraceptikų. Jei ginekologas neįspėja, kad vartojant tokius medikamentus būtina apsauga nuo saulės, rudenį turime ne vieną pacientę su rudeninėmis pigmentinėmis dėmėmis. Ypač jaunos merginos kreipiasi su melazminėmis dėmėmis ant veido. Tai tarsi dar estetinė problema, bet jau labai nemaloni ir ją galima spręsti vaistais. Tačiau būtina tartis su specialistu. Net jei galvojate apie depiliaciją, jei ta zona – viršutinė lūpa, smakras, pasmakrė vyrams, kur baigiasi barzdos augimo linija, turime įsivertinti situaciją ir atlikti dermatoskopiją. Tai tikrai rekomenduočiau.

Labai dažnai po epiliacijų būna uždegimų, įaugimų, reikia įsivertinti, galbūt pirma reikia gydymo, o po to tik įmanomas kažkuris depiliacijos būdas. Yra tam tikrų uždegiminių odos ligų, kurias turinti, prieš depiliaciją odą būtina paruošti.

Dar klaidingas būna pacientų mąstymas, kad lazerinės procedūros išspręs visas problemas. Pasikliauti vien lazerio žodžiu nereikėtų.

– Suprantu, kad lazerinis plaukelių šalinimas yra šiandien aktualus ne tik moterims, bet ir vyrams?

– Vyrai tikrai šiais laikais dėl to kreipiasi. Yra sportuojančių, skutančių net krūtinės, nugaros plaukus. Po skutimosi prakaitas dar labiau dirgina odą nuskustose zonose, atsiranda uždegiminių mazgelių. Lazerinės procedūros šiuo klausimu turi pranašumą ir gali pagelbėti. Nereikia galvoti, kad depiliacija yra tik moteriškių sugalvota užgaida.

Ne vienas vyriškis džiaugiasi atlikęs lazerinę procedūrą barzdos augimo linijai. Ypač tie, kurių plauko augimo linija žema, plaukas dygsta greitai ir kiekvieną dieną tenka skusti. Kas tuomet nutinka? Oda dirginama, atsiranda uždegimas, pūlinukai, raudoni mazgai. Tuomet barzda ima dygti netolygiai, ilgainiui formuojasi randai. Todėl lazerinė procedūra plaukelių šalinimui tokiu atveju būna tikras išsigelbėjimas.

Visą pokalbį apie lazerines procedūras, depiliaciją, tatuiruotes, apgamus ir pigmentines dėmes kviečiame klausytis laidoje „Sveikatos ekspertai“.

Registruokitės konsultacijai čia: https://bak.lt/gydytojai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.