Pošventiniai virškinimo sutrikimai: jei ignoruosite, laukia skaudžios pasekmės

Kelios dienos prie gausaus šventinio stalo dažnam lietuviui baigiasi sveikatos negalavimais. Dažniausias jų – dispepsija arba virškinamojo trakto veiklos sutrikimai. „Camelia“ vaistininkė Laima Liaugotienė sako, kad kai kurie pacientai tam ruošiasi net iš anksto – prieš šventes užsuka įsigyti virškinimą lengvinančių fermentų. Visgi, dažnai nepavojingais laikomi simptomai negydomi gali sukelti ir rimtesnes sveikatos problemas ar ligas, todėl tinkama skrandžio veikla būtina pasirūpinti ne tik per šventes.

skrandžio skausmai, virškinimas.<br>123rf iliustr.
skrandžio skausmai, virškinimas.<br>123rf iliustr.
Kelios dienos prie gausaus šventinio stalo dažnam lietuviui baigiasi sveikatos negalavimais. <br>T.Bauro nuotr.
Kelios dienos prie gausaus šventinio stalo dažnam lietuviui baigiasi sveikatos negalavimais. <br>T.Bauro nuotr.
Kelios dienos prie gausaus šventinio stalo dažnam lietuviui baigiasi sveikatos negalavimais. <br>T.Bauro nuotr.
Kelios dienos prie gausaus šventinio stalo dažnam lietuviui baigiasi sveikatos negalavimais. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 11:42 AM

„Šventiniu laikotarpiu mėgaujamasi įvairiu ir skaniu, tačiau dažnai itin riebiu maistu, saldumynais, taip pat dažniau ir didesniais kiekiais vartojamas alkoholis. Moksliškai įrodyta, kad alkoholis sukelia persivalgymą, kadangi jo kalorijos neturi jokios maistinės vertės ir žmogus susiduria su padidėjusio alkio jausmu net 90 proc. alkoholio skaidymo vyksta kepenyse ir toksinų organizmas stengiasi atsikratyti greičiausiai ir dėl to riebalų skaidymas gerokai sulėtėja arba sustoja“, – sako L. Liaugotienė.

Anot vaistininkės, netinkamas maistas ar per didelis jo kiekis, alkoholio vartojimas gali sukelti dispepsiją, kuriai būdingas skausmas virškinamojo trakto dalyje, rėmens ėdimas, padidėjęs rūgštingumas, raugėjimas, rūgšties atpylimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo pūtimas, pilnumo, nevirškinimo ar išsipūtimo jausmas.

Dispepsijos priežastys – ne tik maiste

„Camelia“ vaistininkė nurodo, kad dispepsija skirstoma į funkcinę, kuri dažniausiai ir atsiranda dėl netinkamos mitybos, ir į nefunkcinę, kurią sukelti gali dvylikapirštės žarnos opa, gastroezofaginis refliuksas, stemplės ar skrandžio uždegimas.

„Dažniausiai žmonės susiduria su funkcine dispepsija, kuri atsiranda kaip reakcija į tam tikrą maistą, pavyzdžiui, aštrų, taip pat alkoholį, gazuotus gėrimus, nereguliarią ar nesubalansuotą mityba. Labai dažnai dispepsija pajuntama, kai riebus maistas vartojamas kartu su alkoholiu. Taip pat funkcinę dispepsiją gali iššaukti ir žalingi įpročiai, pavyzdžiui, rūkymas“, – teigia L. Liaugotienė.

Anot vaistininkės, dėl šių priežasčių kai kuriems virškinimo sutrikimus patiriantiems pacientams tenka rinktis – keisti gyvenimo būdą ir atsisakyti žalingų įpročių bei subalansuoti mitybą, arba visą gyvenimą gerti vaistus nuo skrandžio rūgštingumo.

„Funkcinės dispepsijos ir nemalonaus jausmo skrandyje priežastimi gali būti ne tik mityba ir žalingi įpročiai, bet ir dažnai patiriamas stresas, įtampa, taip pat – fizinio aktyvumo stoka. Dėl dažnai jaučiamo nuovargio padidėja skrandžio rūgštingumas, todėl būtina stebėti savo įpročius ir juos keisti, kad išvengtumėte nemalonių pojūčių“, – pataria L. Liaugotienė.

Vaistininkė įvardija, kad dispepsijos rizikos veiksniai gali būti netgi dažnas nesteroidinių vaistų nuo skausmo vartojimas, antibiotikai, aspirinas, uždegiminės virškinamojo trakto ligos, tokios, kaip kolitas, Krono liga, gastritas.

Gydymo išvengti galima prevencinėmis priemonėmis

Pasak „Camelia“ vaistininkės, norintys išvengti virškinimo trakto sutrikimų ir nemalonių simptomų, pirmiausia turėtų pabandyti išsiugdyti šiuos įpročius:

Laikytis darbo ir poilsio režimo. Labai svarbu skirti laiko poilsiui, kurio metu užsiimtumėte aktyvia fizine veikla, praleistumėte daugiau laiko gryname ore.

Maitintis subalansuotai. Venkite riebaus, ant aliejaus kepto maisto, dažniau rinkitės troškinius. Nepiktnaudžiaukite konditerijos gaminiais. Valgykite daržovių ir vaisių, kuriuose gausu naudingųjų fermentų.

Skysčius vartoti tik prieš maistą. Valgant ar po valgio geriamas vanduo atskiedžia skrandžio sultys ir dėl to gali kilti virškinimo sutrikimų.

Vengti užkandžiavimo. Geriau valgykite dažniau, bet po mažiau, nei tarp maisto užkandžiaukite. Ypač venkite užkandžiavimo prieš miegą.

Norintiems pagerinti virškinimą natūraliomis priemonėmis, vaistininkė rekomenduoja vartoti natūralių fermentų, tokių kaip papainas ir bromelainas, turinčius vaisius – papajas, ananasus ir mangus. Neturintiems galimybės dažnai valgyti šių vaisių ar jų nemėgstantiems, galima naudoti šių fermentų turinčius maisto papildus.

Kaip teigia vaistininkė, jau susidūrus su dispepsija, nėra vienos tabletės, kuri išspręstų problemą – kadangi dispepsiją sudaro daugybė simptomų, gydymas irgi turėtų būti simptominis. Rūgštingumą gali padėti sumažinti antacidiniai vaistai, kurie greitai veikia ir staigiai neutralizuoja skrandžio rūgštis, natrio, kalcio, magnio, aliuminio ar bismuto druskos, tačiau jie tinka tik trumpalaikiam vartojimui, nes turi daug pašalinių poveikių.

„Ilgalaikio poveikio protonų siurblio inhibitoriais yra gydomi rimtesni skrandžio veiklos sutrikimai ir gastroezofaginio refliuksas. Reikia atskirai vartoti ir vidurių pūtimą mažinančius vaistus, tokius, kaip simetikonas. Dažniausia priemonė, kurią skiriu pacientams, yra virškinimo fermentai – amilazė, lipazė ir proteazė, kurie sumažina malabsorbciją ir gerina maisto medžiagų pasisavinimą“, – sako L. Liaugotienė.

Delsimas gali baigtis nemaloniomis pasekmėmis

Jei dispepsijos simptomai nepertraukiamai trunka ilgiau nei tris dienas arba vaistininko rekomenduojamas gydymas nepadeda, skrandžio veiklos sutrikimų kamuojamam pacientui reikėtų skubiai kreiptis į gydytoją.

„Reikėtų nedelsti ir tuomet, kai jaučiamas stiprus skausmas be spazmų, vemiama, netenkama svorio, išmatose pasirodo kraujas, kankina skausmas, susijęs su fiziniu krūviu, bei rijimo sutrikimas, – vardija L. Liaugotienė. – Uždelsimas vykti pas gydytoją gali lemti miokardo infarktą ar net mirtį, nes gastrinis skausmas gali būti sumaišytas su krūtinės angina, ilgainiui gali išsivystyti lėtiniai virškinamojo trakto uždegimai, galintys komplikuotis į navikų atsiradimus ir panašiai.“

Norintiems išvengti virškinamojo trako sutrikimų ir nemalonių pojūčių, „Camelia“ vaistininkė pataria visada gerti vandenį prieš valgį, valgyti sveiką ir subalansuotą maistą, mankštintis ir būti gryname ore. Tik perspėja gyvenimo nekeisti drastiškai, nes pokyčiai turi ateiti po truputį ir sistemingai – tik tuomet pavyks juos įtvirtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.