Kardiologas M. Biliukas perspėjo turinčius nusiskundimų dėl kraujospūdžio: šitaip galima nepastebėti rimtos ligos

Net trečdalis pasaulio žmonių turi padidintą kraujo spaudimą. Deja, šis skaičius vis auga. Ne tik pandemijos, bet ir grėsmingo karo fono apsuptyje operatyvumas tapo ypač vertinamas nustatant galimus širdies ir kitų, su kraujagyslių veikla susijusių, sveikatos sistemų sutrikimus.

kraujospūdžio matavimas<br>123rf nuotr.
kraujospūdžio matavimas<br>123rf nuotr.
Simona Loginovaitė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Simona Loginovaitė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Mykolas Biliukas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Mykolas Biliukas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 12:49 PM, atnaujinta Apr 5, 2022, 1:08 PM

Laidoje „Sveikas rytojus“ medicinos mokslų daktaras, kardiologas Mykolas Biliukas pasakojo, jog nedaugelis turi įprotį sekti savo kraujospūdį, o taisyklingai jį matuoti moka tik retas žmogus. Būtent dėl to, pasak gydytojo, galima nepastebėti rimtos ligos.

„Daug žmonių į ligoninės lovas paguldo atsainus požiūris į padidėjusį kraujospūdį. Nemažai pacientų vaistus geria nereguliariai: vaistus vartoja tik kraujospūdžiui padidėjus, o kai krauspūdis normalizuojasi – vaistų vėl nebegeria“, – kalbėjo kardiologas.

Pasak M. Biliuko, arterinės hipertenzijos diagnozė šiomis dienomis yra itin aktuali, ypač gyvenant tokiu įtemptu laikotarpiu ir patiriant daug streso. Turint padidintą kraujospūdį, labai svarbu žinoti keletą dalykų.

„Pirmasis bei pagrindinis gydymo principas, kovojant su padidėjusiu kraujo spaudimu, tai ne vaisto „mandrumo“ paieška, o reguliarus jo vartojimas – be gydytojo leidimo negalima nustoti vartoti paskirtų vaistų“, – sakė M. Biliukas.

Kardiologas pabrėžė, jog antras svarbus reikalavimas yra gydyti kraujospūdį ne izoliuotai, o atsižvelgiant į visus svarbius niuansus – paciento amžių, asmenybę, kitas turimas ligas.

„Labai svarbu mokėti gydytis. Patartina vartoti vaistus, kurie yra vienoje tabletėje, bet kelių rūšių, „mušantys“ skirtingus taikinius. Svarbiausia, rišančioji medžiaga šiuose reikalavimuose yra gydymo būdas, kurį aš vadinu gyvenimu būdu: tai mityba, kūno kultūra, fizinis aktyvumas. Tačiau čia noriu pabrėžti, jog negalima persistengti“, – įspėjo med. m. dr. M. Biliukas.

Padidėjęs kraujospūdis gali sužaloti jautriausias žmogaus organizmo vietas. Vienas pavojingiausių organų pažeidimų ir smegenų kraujotakos sutrikimų yra insultas, įvairios širdies problemos: nepakankamumas, širdies ritmo sutrikimai, miokardo infarktas, sutrikusi inkstų veikla ir rizika, jog dideliame slėgyje besisukantis kraujas gali sukrešėti į trombus.

„Labai svarbus dalykas – kraujospūdis yra bene vienintelė liga medicinoje, kuri yra gydoma pagal prietaisą, o ne tada, kai pacientas jau jaučiasi blogai“, – įspėjo kardiologijos sk. vedėjas Mykolas Biliukas.

Negydoma hipertenzija sukelia rimtas sveikatos problemas, todėl labai svarbi yra patogi kraujospūdžio stebėsena namų sąlygomis. Čia į pagalbą atskuba itin tikslios aukštosios technologijos – tai yra išmanieji kraujospūdžio matuokliai, tokie kaip Microlife, turintys įvairias programas.

Ypač vertinami kraujospūdžio matuokliai, pagaminti naudojant pasaulyje pirmaujančią AFIBsens skaitmeninę kraujospūdžio matavimo technologiją prieširdžių virpėjimui ir arterinės hipertenzijos nustatymui.

VU Medicinos fakulteto kardiologijos internė Simona Loginovaitė laidoje pasakojo, jog ypač svarbu yra sutrikimus nustatyti ankstyvoje stadijoje, net jeigu žmogui nepasireiškia jokie simptomai. Būsima kardiologė rekomendavo rinktis aparatą su AFIB algoritmu, kuris parodo galimą prieširdžių virpėjimą.

„Jeigu pastebite AFIB signalą, reikėtų nedelsiant kreiptis į savo gydytoją, kadangi šis prietaisas prieširdžių virpėjimą parodo net 97 proc. tikslumu. Gydytojai kardiologai būna labai dėkingi, kai pacientas kartu atsineša ir kraujospūdžio dienyną, kuriame yra išmatuotas kraujospūdis ryte ir vakare. Labai svarbu kraujospūdį matuoti prieš valgį ir vaistus“, – kalbėjo kardiologijos internė S. Loginovaitė.

Deja, ne visi pacientai drausmingai užsirašo matavimo duomenis, o vėliau jų ir neprisimena. Išmanieji kraujospūdžio matuokliai matavimo duomenis išsaugo ne tik aparate, bet ir „Bluetooth“ technologijos pagalba duomenis perduoda į mobilaus telefono programėlę, kurioje juos galima peržiūrėti bet kur ir bet kada.

Gydytojas gali matyti datą, laiką, kraujospūdžio rodiklius ir pulsą, o tai ypač svarbu esant širdies aritmijai.

Med. m. dr. Mykolas Biliukas laidoje pabrėžė, jog reguliarus kraujo spaudimo matavimas yra žmogaus civilizuotumo išraiška.

„Šalia termometro, oksimetro, nosinės namuose lygiateisiškai reikia turėti ir kraujospūdžio aparatą“, – kalbėjo kardiologas.

Apie 40 proc. ligonių nejaučia jokių prieširdžių virpėjimo simptomų, todėl daugeliui jis diagnozuojamas atsitiktinai. Net apie 70 proc. prieširdžių virpėjimo epizodų lieka nepastebėti ir lankantis pas gydytoją. Todėl įsigyjant matuoklį, būtinai reikia konsultuotis su vaistininku ir atkreipti dėmesį, kad į prietaisą būtų integruota AFIB programėlė.

„Netgi neturint nusiskundimų, civilizuotas žmogus turėtų pasitikrinti savo sveikatą ir sužinoti, ar kuris nors organas dar nėra sužalotas, „užkabintas“ to slaptojo, nejuntamo kraujospūdžio – tai vadinama organų taikinių pažeidimu. Būtina patikrinti širdelę, smegenis, akis, inkstus. Visada geriau iš vakaro sužinoti, kad gali įvykti katastrofa, nei po to, kai ji įvyksta“, – kalbėjo M. Biliukas.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 valandą per TV8!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.