Birželį – neįprastai didelis sergamumas peršalimo ligomis: kaip apsisaugoti?

Vaistininkai pastebi, kad pastaruoju metu į vaistines pasikonsultuoti ir įsigyti vaistų ateina pacientai, jaučiantys įvairius peršalimo simptomus. Dauguma jų – gerklės skausmas ir sloga. Kaip šiuo metu nesusirgti, o jei nepavyko to padaryti, kaip greičiau pasveikti, pataria vaistininkai.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
R.Blynas.<br>Camelia nuotr.
R.Blynas.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 9:19 AM

Camelia“ vaistinių tinklas fiksuoja, kad šių metų birželio mėnesį poreikis preparatams nuo gerklės skausmo (pastilės, purškalai) net didesnis 50 proc. lyginant pernai su tokiu pat laikotarpiu. Nosies purškalų paklausa 30 proc. didesnė nei prieš metus.

„Tai, kad šiuo metu nemaža dalis gyventojų skundžiasi gerklės skausmu, galėjo lemti permainingi orai, o taip pat, nepamirškime, kad pernai tokiu pat laikotarpiu uždarose viešose erdvėse dėvėjome kaukes, kurios mus apsaugojo nuo įvairių virusų“, – sako „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Vaistininkas pastebi, kad šiuo metu rizika susirgti yra didesnė dėl nenuspėjamų orų. „Pastarosiomis dienomis daugumoje Lietuvos vietovių buvo ganėtinai vėsu, vėjuota ir lijo. Tokiomis oro sąlygomis žmonės greit sušąla, organizmas pasilpsta ir sumažėja atsparumas infekcijoms.

Kol kas šiemet vasara nėra mums dėkinga, todėl patarčiau visuomet su savimi turėti neperšlampamą viršutinį rūbą ir skėtį. Nors vasara, basutės ne kasdien tinkama avalynė – kojas svarbu laikyti šiltai“, – pataria vaistininkas.

Kaip greičiau pasveikti?

Susirgus peršalimu, gydymas turėtų būti taikomas atsižvelgiant į simptomus. Juos geriausia detaliai aptarti su gydytoju ar vaistininku. R. Blynas sako, kad pirmasis vaistas nuo peršalimo ligų – poilsis.

„Daugelis pacientų net ir susirgę, darbo tempo nesumažina, nors, norint greičiau pasveikti, reikėtų laikytis tausojančio rėžimo, sumažinti streso lygį, daugiau miegoti.

Jei suskaudo gerklę ar užklupo sloga, vaistininkai geriausiai parinks preparatus pagal jūsų būklę ir atsižvelgdami į kitus jūsų pageidavimus. Jei pakilo kūno temperatūra, ji aukštesnė nei 38 °C laipsniai ir savijauta prasta, patartina išgerti karščiavimą malšinančių vaistų. Jei temperatūra nėra aukšta, leiskite organizmui kovoti su infekcijos sukėlėjais ir temperatūros neskubėkite malšinti, – pataria vaistininkas.

– Bet kuriuo atveju – karščiuojate ar ne, patariu vartoti kuo daugiau skysčių. Vaistinėse galite rasti įvairių arbatžolių, kurios padės sušvelninti ligos simptomus, o taip pat yra ir tirpių miltelių su vaistažolių ekstraktais ir vitaminais, kurios padeda Jums geriau jaustis.“

Jaučiamų simptomų malšinimui savo namų vaistinėlėje pravartu turėti natūralių priemonių – ramunėlių arbatos, kurią galima gerti, kai vargina peršalimas, tačiau ji puikiai tinka ir perštinčios gerklės skalavimui. Kosulį įveikti gali padėti čiobrelių, debesylų šaknų, gysločių lapų arbata. Reikėtų nepamiršti ir ežiuolės preparatų, kurie gali padėti sutrumpinti ligos trukmę ir palengvinti eigą.

„Kamuojamiems peršalimo simptomų reikėtų išmėginti ir nosies gleivinės plovimą jūros vandens preparatais. Šie preparatai padeda atstatyti tinkamą nosies funkciją: atkuria normalų nosies gleivinės drėgnumą, ramina sudirgusią nosies gleivinę bei skatina reguliarią apsauginių gleivių gamybą“, – pasakoja vaistininkas.

Atėjus šiltesnėms dienoms nepraraskite budrumo

Sinoptikai informuoja, kada artimiausiu metu orai turėtų sušilti, tačiau atsipalaiduoti vis tiek nereikėtų. „Termometras artimiausiu metu gali parodyti net ir 10 laipsnių daugiau, žmonėms greit gali pasidaryti karšta ir nedelsiant bus naudojami vėjeliai, kondicionieriai. Tačiau vėsintis reikėtų labai atsargiai.

Daugelis klaidingai mano, kad naudojimasis kondicionieriais padidina sergamumo riziką peršalimo ligomis, tačiau žalą žmogaus sveikatai kelia ne patys prietaisai, o netinkamas naudojimasis jais“, – sako vaistininkas R. Blynas ir priduria, kad tinkamiausia temperatūra šiltuoju laikotarpiu uždaroje patalpoje yra 20–24 °C, o temperatūros svyravimas tarp lauko ir vidaus patalpų temperatūrų negali siekti daugiau kaip 4–6 °C. Vaistininkas rekomenduoja iš karto žemiausios temperatūros ribos nenustatyti: ją reikėtų mažinti nuosekliai.

Staigus ir ženklus temperatūrų pasikeitimas sukelia didžiausią žalą žmogaus organizmui. Kenksmingas sveikatai vėsinimasis gali sukelti rimtas sveikatos problemas – peršalimą, varginantį gerklės, kaklo, ausų, nugaros skausmą, užkimimą, dantų uždegimą, kvėpavimo takų pažeidimus, net susirgimą plaučių uždegimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.