Erekcijos sutrikimai – kompleksinė sveikatos bėda?

Kaip jau žinoma, šiuolaikiniai žmonės patiria iš tiesų daug nerimo ir įtampos – tai, be abejonės, kenkia normaliai lytinei funkcijai. Taigi kodėl sakoma, kad erekcijos sutrikimai yra kompleksinė bėda? Ką daryti, jei jie atsirado gana staiga?

Šiandien erekcijos sutrikimų gydymas labai pažengęs – vienaip ar kitaip padėti galima daugumai įvairius erekcijos disfunkcijos sunkumo laipsnius išgyvenantiems vyrams.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šiandien erekcijos sutrikimų gydymas labai pažengęs – vienaip ar kitaip padėti galima daugumai įvairius erekcijos disfunkcijos sunkumo laipsnius išgyvenantiems vyrams.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 8:00 AM

Erekcijos sutrikimų pasireiškimą gali nulemti kai kurios fizinės priežastys

Dažniausiai erekcijos sutrikimais skundžiasi vyresni vyrai, tačiau pastebima, kad jie aplanko vis jaunesnius, antsvorio turinčius ir nutukusius vyrus.

Žinotina, kad augant riebalinei kūno masei, paprastai didėja ir cholesterolio koncentracija kraujyje – dėl to blogėja normalus kraujagyslių pralaidumas, atsiranda kraujotakos sutrikimų ir kraujospūdžio svyravimų.

Kadangi erekcijos procesas taip pat susijęs su kraujotaka, trinkant normalioms širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijoms, sutrinka ir erekcija.

Be to, nutukusių ir antsvorio turinčių vyrų organizme mažėja testosterono kiekis, padidėja moteriškų hormonų koncentracija. Testosterono kiekis gali mažėti ir dėl nepakankamo poilsio, žalingų įpročių propagavimo, sveikųjų riebalų mityboje trūkumo, o tai, savo ruožtu, kenkia ir normaliai erekcijos funkcijai.

Erekcijos sutrikimų atsiranda ir tiems vyrams, kuriems blogai kontroliuojamas ar net nekontroliuojamas cukrinis diabetas, nes dėl gliukozės apytakos pakitimų taip pat gali atsirasti ir erekcijos disfunkcija.

Žinoma, itin reikšmingai erekcijos funkcijai kenkia ir gyvenimo būdas bei žalingi įpročiai – ilgalaikis rūkymas, nesaikingas alkoholio vartojimas, per mažas fizinis aktyvumas, nesveika mityba ir t.t.

Kadangi varpos kraujagyslės itin smulkios, normalus jų pralaidumas trinka pirmiausiai – tai gali būti ankstyvas gresiančio miokardo infarkto ar kitų kardiovaskulinių įvykių ženklas.

Žinotina, kad gana didelei daliai vyrų, patyrusių gana ankstyvų erekcijos sutrikimų, anksčiau ar vėliau išsivysto sveikatai ar net gyvybei pavojingų sveikatos problemų. Kai kuriems miokardo infarktas pasireiškia vos per keletą metų nuo pirmųjų erekcijos sutrikimų pasireiškimo.

Erekcijos sutrikimų pasireiškimas ir vyro emocinė būsena – labai glaudžiai susiję

Erekcijos sutrikimų vyrui gali atsirasti dėl nuolat patiriamos nervinės įtampos namuose ir darbe, santykių problemų, sukrečiančių gyvenimo įvykių, prastos emocinės būklės ir t.t. Ir, atvirkščiai, išsivystę, besivystantys ar beveik kiekvieną kartą lytinių santykių metu pasireiškiantys erekcijos sutrikimai gali sukelti tokių problemų, kaip nepasitikėjimas savimi, prastas savęs vertinimas, emocinė įtampa, santykių bėdos ir t.t.

Kai nuolatinę emocinę įtampą patiriantis vyras dėl galimo erekcijos sutrikimų pasikartojimo pradeda vengti lytinio suartėjimo, tai gali dar labiau pabloginti poros tarpusavio santykius, tapti įvairių konfliktų ir barnių priežastimi.

Kai kuriais atvejais galimos netgi skyrybos, ypač jei poros nelinkusios atvirai pasikalbėti ir stengtis išspręsti savo problemų kartu.

Kartais nutinka ir taip, kad vyrai „įsibaimina“ visai be reikalo. Erekcijos funkcija labai susijusi su bendra vyro sveikatos būkle, fizine savijauta ir emocine būsena, todėl erekcijos sutrikimų gali pasireikšti kiekvienam pavargusiam ir sunkią darbo dieną „atlaikiusiam“ vyrui.

Vis dėlto net ir tokios vienkartinės nesėkmės gali priversti vyrą baimintis dėl kito suartėjimo, o kuo labiau bus jaudinamasi dėl erekcijos funkcijos, tuo labiau išaugs tikimybė, kad nepavyks pasiekti pilnaverčio varpos standumo.

Vertėtų atsiminti, kad vyro erekcijos funkcija labai stipriai susijusi su jo emocine būsena ir mintimis, tad kur kas naudingiau optimistiškai nusiteikti, pasitikėti savo jėgomis ir erekcija tokiu atveju, tikėtina, bus kokybiška.

Jei vyras kiekvieną kartą nerimaus, kad erekcijos nepasieks ir (arba) neišlaikys jos reikiamą laiko tarpą, labai reikšmingai padidės rizika, kad būtent taip ir atsitiks.

Atsirado erekcijos sutrikimų? Vertėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją urologą

Daugybė vyrų baiminasi kreiptis į gydytoją, tačiau tai bene geriausias būdas padėti sau ir tuo pačiu – savo antrajai pusei.

Šiandien erekcijos sutrikimų gydymas labai pažengęs – vienaip ar kitaip padėti galima daugumai įvairius erekcijos disfunkcijos sunkumo laipsnius išgyvenantiems vyrams.

Be to, Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.