Strijos ir randai vasarą: odos specialistė pataria, kaip apsisaugoti ir juos sumažinti

Vasariška kaitra sugrįžo, tad ir vėl turime progų daugiau laiko praleisti saulėje ir pasideginti. Tačiau ar žinojote, kad strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas? Saulės spinduliai – tikri pažeistos ir jautrios odos priešai, suardantys odos kolageną ir elastiną. Rezultatas – išryškėjusios strijos ar randus pakeitusios pigmentinės dėmės. „Eurovaistinė internete“ odos specialistė Orinta Ramanauskaitė pataria, kaip prižiūrėti pažeistą odą vasarą ir ko šiukštu nedaryti?

Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Strijų ar randų apsauga – tai vasaros odos priežiūros prioritetas numeris vienas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 12:25 PM

Nedidelių odos netobulumų turime kone kiekvienas. Net ir mažiausi nelaimingi atsitikimai dažnam iš mūsų palieka žymę odoje – randus. Populiariausia randų rūšis – strijos, kurios kamuoja nuo 50 iki 90 proc. mūsų populiacijos.

„Nors randų rūšys ir susidarymo aplinkybės skirtingos, juos vienija viena bendra savybė – tai pažeista oda ar jos junginiai, kurie po pažeidimo nebeatsikūrė į savo pradinę būklę. Jeigu randai ar strijos neseniai susiformavę, jie itin jautrūs aplinkos poveikiui, todėl vasaros metu jiems reikėtų ypatingo dėmesio“, – sako internetu konsultuojanti specialistė.

Kaip juos prižiūrėti?

Pirmiausia – saugoti nuo saulės Anot O. Ramanauskaitės, šiandien vis dar populiarus mitas, kad deginant strijas ar randus saulėje, jie „įdegs“ ir taps natūralios odos spalvos. Šis mitas daro didžiulę meškos paslaugą ir gali kur kas labiau pakenkti, nei padėti.

„Strijos įdegti negali, atvirkščiai – jas sudaro jungiamasis audinys, kuriame nėra pigmento. Todėl įdegusi oda aplink strijas tik patamsėja, o išryškėjęs kontrastas padaro jas labiau matomomis. Be to, strijų pažeista oda yra plonesnė, o tai padidina odos jautrumą saulės spinduliams ir gali didinti vėžio išsivystymo riziką.

Dėl šių priežasčių rekomenduojame naudoti specialius kremus ar losjonus su aukštu SPF. Taip apsaugosime odą nuo neigiamų UV spindulių, kurie sukelia kolageno ir elastino skaidulų pažeidimus“, – teigia specialistė.

Randų apsaugai nuo saulės taip pat reikėtų skirti ypatingą dėmesį, ypač jeigu šie neseniai susiformavę.

„Randai, kurie atsirado anksčiau negu prieš metus, labai jautrūs saulės spinduliams, todėl nudega itin lengvai. Jeigu „jaunas“ randas bus deginamas saulėje, jis gali paraudonuoti, patamsėti ir sustorėti, tapti daug labiau matomas. Spalva lengvai neišsisklaido, todėl apsauga nuo saulės jiems privaloma“, – sako konsultantė.

Geriausias būdas užkirsti kelią randų hiperpigmentacijai – naudoti apsaugos nuo saulės priemones su ne mažesne nei SPF 50+ apsauga. Būtina leisti kremui nuo saulės įsigerti 30 minučių prieš buvimą saulėje ir pakartotinai jį tepti bent kas 2 valandas.

Aprūpinti organizmą būtinomis medžiagomis O. Ramanauskaitė teigia, kad nemaža dalis besikonsultuojančiųjų internetinėje vaistinėje tiki mitu, kad randus ir strijas galima panaikinti.

„Deja, visiškai išnaikinti randų ar strijų neįmanoma, tačiau kompleksinė priežiūra gali pagerinti odos išvaizdą, sumažinti strijų ar randų matomumą. Tam būtina aprūpinti savo odą svarbiausiomis medžiagomis ir palaikyti jos drėgmę“, – teigia internetu konsultuojanti odos specialistė.

Viena iš svarbiausių medžiagų, kurios reikia jūsų odos regeneracijai – tai vitaminas C.

„Vitaminas C svarbus kolageno sintezei, nes dalyvauja fermentinėse reakcijose, kur kolagenas yra sintetinamas. Taip pat reikėtų pasirūpinti, kad organizme netrūktų vitamino A, kuris skatina odos atsinaujinimą, naujų ląstelių gamybą. Vitaminas A yra antioksidantas, kuris apsaugo ląsteles nuo išorinio poveikio. Jis mažina odos uždegimą, skatina ląstelių augimą, suteikia odai lygesnę, išvaizdą. Vitamino A trūkumas yra susijęs su sumažėjusiu odos gebėjimu atsinaujinti, todėl randai sunkiau gyja“, – teigia ekspertė.

O. Ramanauskaitė priduria, kad odos priežiūroje labai svarbus elementas – cinkas. Tai antibakterinis ir priešuždegiminis mineralas, todėl puikiai tinka paraudimui ir patinimui sumažinti. Taip pat aktualūs vitaminai B2 (riboflavinas) ir B3 (niacinas), kurie padeda palaikyti sveiką odą.

„Rūpinantis savo odos būkle, labai svarbu pasirūpinti pilnaverte mityba. Šioje turėtų netrūkti ląstelių statybinių medžiagų – baltymų. Taip pat kolageno atsikūrimą skatinančių maisto produktų, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, briuselio kopūstai ir brokoliai.

Tokie produktai kaip ankštinės daržovės, kiaušinių baltymai, liesa mėsa praturtins organizmą būtinomis aminorūgštimis. Tačiau dažnai su maistu gaunamų medžiagų nepakanka, todėl papildyti organizmą trūkstamomis medžiagomis galima vartojant ir specialiai odai skirtus maisto papildus“, – priduria odos priežiūros specialistė.

Naudoti papildomas priemones

Pažeistos odos priežiūroje svarbus ir išorinis pastiprinimas, kuris padėtų sumažinti strijų matomumą, pagerinti odos elastingumą ir stangrumą.

„Norėdami sumažinti strijų matomumą, rinkitės priemones, kurių sudėtyje yra retinolio – jis skatina kolageno ir elastino gamybą. Naudingos ir AHA rūgštys, kurios didina epidermio, dermos storį, didina kolageno tankumą, gerina elastinių skaidulų struktūrą. Čia pasitarnaus ir azijinė centelė, kuri gerina odos elastingumą.

Taip pat strijų prevencijai rinkitės priemones, kurių sudėtyje yra flavonoidų, tanoidų, peptidų, gebenių, asiuklių ekstraktų. Nepamirškite ir aliejų – migdolų, pasiflorų, alyvuogių, simondsijų, avokadų. Strijų pažeistai odai tinkamas ir taukmedžio ar kakavos sviestas“, – teigia odos priežiūros ekspertė.

Specialistė priduria, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu arba vaistininku, kad šis paskirtų jums tinkamiausią odos priežiūros priemonę. Nemokamai pasikonsultuoti dėl randų ir strijų priežiūros galima su „Eurovaistinė internete“ vaistininkais ir odos priežiūros specialistais nuotoliniu būdu – internetu ar telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.