Ar apsauginės priemonės nuo saulės trukdo organizmui gauti vitamino D?

Vasara – tinkamiausias metas pasirūpinti vitamino D atsargomis. Jis būtinas imunitetui palaikyti, padeda organizmui įsisavinti kalcį ir fosforą, kurių taip reikia sveikiems kaulams, dantims ir raumenims, dalyvauja ląstelių dalijimosi procesuose, padeda palaikyti normalią nervų sistemos funkciją.

 Kremas nuo saulės.<br> 123rf nuotr.
 Kremas nuo saulės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-29 14:33

Šio vitamino gauname trimis būdais: pabuvus saulėje jis susidaro žmogaus odoje veikiant ultravioletiniams B spinduliams, su maistu arba vartojant papildus. Tačiau tam, kad organizmas sugebėtų pasigaminti reikiamą kiekį vitamino D, saulėje be drabužių arba su kuo mažesniu jų kiekiu reikėtų pabūti kasdien po 20 minučių. Tikrai ne daugelis turi tokią galimybę, be to, saulės spinduliai kenkia odai ir didina riziką susirgti odos vėžiu.

Saugodami odą naudojame priemones nuo saulės, bet tuomet kyla klausimas, ar SPF esantis jose trukdo organizmui pasigaminti vitaminą D?

Dažniausiai odą saugome nepakankamai

Apsauginiai kremai nuo saulės – tai preparatai, kurių sudėtyje yra medžiagų, sugeriančių ar išsklaidančių ultravioletinius spindulius (UVS). Jie sukuria barjerą, saulės spinduliai negali pasiekti odos, todėl vitaminas D nesigamina. Tačiau nė vienas tyrimas dar neįrodė, kad kasdienis apsauginio kremo nuo saulės naudojimas susijęs su vitamino D trūkumu.

Gydytoja Joana Marinskienė sako, kad teoriškai, apsaugodami nuo nudegimo saulėje, kremai turėtų slopinti ir vitamino D gamybą odoje. Tačiau, kad taip įvyktų, žmogus turėtų ant viso kūno užsitepti storą sluoksnį pačios aukščiausios apsaugos nuo saulės (SPF 50+) priemonės.

„Paprastai žmonės užtepa nepakankamą kiekį. Tikėtina, kad dėl šios priežasties naujausiuose atsitiktinių imčių kontroliuojamuose tyrimuose pastebėta, kad kremų nuo saulės naudojimas neturi įtakos vitamino D koncentracijai kraujyje.

Svarbu prisiminti, kad žmonėms, kurie visiškai nebūna saulėje ar gyvena klimato zonose, kur saulės mažai, rekomenduojama reguliariai tikrintis vitamino D koncentraciją ir nustačius trūkumą, vartoti vitamino D papildus“, – pataria klinikos „Nauja oda“ gydytoja J. Marinskienė.

Per daug saulės sendina

Išsiruošusiems pasimėgauti saulės voniomis dažnai kyla klausimas, ar saugoti odą nuo saulės spindulių, ar vis dėlto galima kurį laiką pabūti saulėje ir pasigaminti vitaminą D?

„Būnant saulėje be apsauginio kremo oda ne tik greičiau sensta, bet ir didėja odos vėžio rizika, todėl norint to išvengti būtina teptis kremu nuo saulės. Juo labiau pakankamą vitamino D dozę galima gauti su maistu ar papildais“, – sako medikė.

Vitamino D yra riebioje žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose. Vis dėlto su maistu įsisaviname tik nedidelę jo dalį, todėl dažniausiai rekomenduojama vartoti maisto papildus. Maisto papildo „Oilesen D3“ atstovai pabrėžia, kad svarbu rinktis tuos preparatus, kurių sudėtyje yra aliejuose ištirpinto vitamino D, nes tai pagerina jo įsisavinimą, tai gali būti kanapių, pirmojo spaudimo alyvuogių ar juodųjų ikrų aliejus.

Vitamino D trūkumo požymiai

Tyrimai rodo, kad dėl mūsų šalies geografinės padėties daugeliui lietuvių trūksta vitamino D, o tai sukelia daugelį sveikatos problemų. Vitamino D stygius gali būti susijęs su jaučiamu nuolatiniu nuovargiu, prasta nuotaika, irzlumu, mieguistumu.

Šis vitaminas itin svarbus širdies ir kraujagyslių sistemai, padeda reguliuoti kraujo spaudimą, todėl kai jo trūksta, kraujospūdis gali išsibalansuoti.

Dažnai pasikartojantis peršalimas, odos problemos, lėtai gyjančios žaizdos, plaukų slinkimas, kaulų, nugaros ir raumenų skausmai – organizmo siunčiami ženklai, kad trūksta vitamino D.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?