Sąmoningo kvėpavimo vedlė: kvėpavimas mus perkelia iš proto į pojūčius

Kvėpavimo vedlė, profesionali ajurvedos specialistė Gulera Atajava, jau daugiau kaip dvidešimt metų praktikuoja sąmoningą gyvenseną. Ajurvedos studijas baigusi Indijoje, įgytomis žiniomis ir praktikomis dalinasi vesdama kvėpavimo terapijos seminarus bei skatindama ir kitus savo kasdienybėje atrasti harmoningą gyvenimą. Jos teigimu, sąmoningas kvėpavimas atveria kelią į savęs pažinimą ir grįžimą į save.

Kvėpavimo pratimai<br>123rf nuotr.
Kvėpavimo pratimai<br>123rf nuotr.
Gulera Atajeva<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gulera Atajeva<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lukrecija Baluškevičiūtė

Sep 24, 2022, 12:54 PM

Specialistė užsimena, kad išmokus stebėti ir valdyti kvėpavimą, bus paprasčiau išsilaisvinti iš emocinio ir fizinio disbalanso, atsiras jėgų ir motyvacijos veikti. „Keičiantis kvėpavimui, keičiamės mes patys, žmonių, santykių eiga ir likimai, nes keičiasi širdis, atsiveria kitoks pasaulio regėjimas ir pajautimas“, – paaiškina G. Atajava.

– Kaip apibūdintumėte žmogui sąmoningą kvėpavimą, kuris nėra nieko apie tai girdėjęs?

– „Mažajame Prince“ lapė sako: „Eik dar sykį pažiūrėti į rožes. Ir tu suprasi, kad tavo rožė – iš tikrųjų vienintelė pasaulyje.“ Taip ir kvėpavimas, iš pažiūros toks paprastas dalykas, kai jį įžvelgti, tačiau, kai pradedi sąmoningai kvėpuoti – supranti, kiek visko pas kiekvieną paslėpta, neatrasta. Tam reikia visą savo dėmesį sutelkti į kvėpavimą.

Beje, tai niekaip nesusiję su automatiniu kvėpavimu, kuris vyksta savaime, kad išliktume gyvi. Taigi pradedu stebėti, sekti, kaip vyksta mano kvėpavimas, ir taip tyrinėjant pradedi jausti, kad įkvėpus kažkur spaudžia, pavyzdžiui, negali pilnai įkvėpti krūtine, užspaustas tarpumentis, įkvepiant suskausta nugarą, maudžia saulės rezginį.

Būna, kad žmonės negali tinkamai atsidusti, ar nusižiovauti. Taigi, sąmoningas kvėpavimas yra kaip atversta knyga su nematoma abėcėle, paprastas, bet labai galingas įrankis, kuris gali nupasakoti dabartinę tavo būseną, jeigu mes atidžiau pastebėsime. Tikslas yra kvėpuoti laisvai visu kūnu – kad kvėpuotų visas kūnas, ir neužsispaustų vienoje vietoje, iš kur po to kyla įtampa.

– Kaip teisingas kvėpavimas gali pagelbėti valdant savo emocijas ir psichinę būklę?

– Kvėpavimas gali padėti peržengti žmogui bet kokias ribas, slenksčius, stereotipus, nuostatas tiek savo vidines, tiek primestas iš sociumo, išsilaisvinti iš emocinių ir net fizinių kančių. Reikia suprasti, kad kvėpavimas – „gyvybinė energija“, pasitelkiant sąmoningą kvėpavimą, mes keičiame ir vidinę gyvybinę tėkmę kūne ir psichikoje: ten kur buvo kažkas užspausta, pradeda pratekėti energija.

Dažnai mums atrodo, kad mes patys geriau žinome, tokia mąstymo ir elgesio maniera yra tik iš proto. Pavyzdžiui, jums kažkas pasako: „blogai pasielgei“, kritikuoja arba nuolat jaučiate spaudimą.

Jeigu jūs ankščiau dėl to įsitempdavote, pykdavote ar užsisklęsdavote, praktikuojant kvėpavimą jūs į tokias replikas ir kitų žmonių požiūrį reaguosite atlaidžiau, nepriimsite asmeniškai, gebėsite atpažinti, ar tai, kas jums sakoma yra tiesa, ar tai tik to žmogaus žodžiai, pasakyti iš tuometinės jo sąmonės būsenos. Kvėpavimas mus perkelia iš proto į pojūčius, tą praktikuojame ir seminaruose bei praktikose internetu.

Jeigu yra polinkis į depresines mintis, slogią nuotaiką, nuovargį – tiesiog sąmoningai pakvėpavus vos kelias minutes jau pakyla nuotaika, atsiranda jėgų ir motyvacijos veikti. Jeigu esate per daug aktyvus, išsiblaškęs, ar jaučiate įtampą, stresą – sąmoningai pakvėpuokite kaire šnervę, dešinė užspaudę pirštu, ir netrukus pajusite, kaip nurimstate.

– Ar tai įrankis, kuriam įvaldyti būtinas mokytojas, vedlys?

– Į kvėpavimo praktikas reikia žvelgti tikrai atsakingai, su pagarba ir tam tikru supratimu apie tai. Todėl, jeigu šalia jūsų yra kvėpavimo vedlys ar specialistas, rekomenduojama tokiomis praktikomis užsiimti su patyrusiais specialistais, o įgijus tam tikrų praktinių žinių, atlikti ir savarankiškai namuose.

Be to, šiuolaikinis pasaulis siūlo net praktikas iš namų internetu, kuris veda specialistai, belieka tik atrasti.

– Kaip vyksta kvėpavimo sesija?

– Kvėpavimo sesijos gali vykti grupėje, dažniausiai praktikuojama gulint ar sėdint lotoso pozoje patiesinus nugarą. Individualios asmeninės kvėpavimo sesijos vyksta esant vedliui ir žmogui, sukuriant privačią erdvę, kad žmogus galėtų atsipalaiduoti.

Kvėpavimo praktikos vyksta ir poromis, tai yra po du žmones, dažniausiai tokių praktikų kreipiasi poros, sutuoktiniai arba artimi sielomis žmonės.

– Kaip apibrėžtumėte savo naudojamo kvėpavimo metodiką?

– Kvėpavimo praktikos turi įvairius pavadinimus: rebefingas, sąmoningas kvėpavimas, dvasinis kvėpavimas, jogos-joginis kvėpavimas, pranajama ar kitų pasaulyje žinomų autorių arba mokyklų vardais pavadintos kvėpavimo sistemos ir metodikos. Į šį klausimą atsakysiu alegorija: „Kalno viršūnė yra viena, o visi skirtingi takeliai vis tiek veda link tos pačios viršūnės.“

Galiu būti dėkinga savo mokytojams, kad šias žinias, patį kvėpavimą galiu priimti iš jų, kurie perduoda tūkstantmečio senumo praktiką ir pačią kvėpavimo esmę, neįsprausdami į jokius pavadinimus. Technikos gerai, ir jos tikrai veikia, tik reikia stebėti, ar tai tinka kiekvienam.

– Su kokiais sunkumais susiduriama atliekant kvėpavimo praktiką?

– Jeigu galvosime, kad yra sunkumų, su jais ir susidursime. Kvėpavimas yra lengvumas ir paprastumas.

– Ar sąmoningas kvėpavimas reikalingas kiekvienam, ar to imtis reikėtų tik tada, kai esame išsibalansavę?

– Sąmoningas kvėpavimas skirtas kiekvienam žmogui, jeigu tapsime patys atsakingi už savo kvėpavimą kasdieną, stebėsime jį, jis tiesiog taps mūsų dalimi, būsime patys tas balansas ir harmonija.

– Kokiose situacijose Jūs pati naudojate sąmoningo kvėpavimo praktiką?

– Kvėpavimas yra visada su manimi, stebi kaip kalbi telefonu, vairuoji, sprendi atitinkamas situacijas ar kalbi su žmonėmis – tiesiog nuolatinis stebėjimas. Kaip didis kvėpavimo mokytojas pasakė: „Vienintelis dalykas, ką žmogus gali padaryti šiame gyvenime – tai įvaldyti savo paties kvėpavimą.“

– Ar pakankamai dėmesio yra skiriama sąmoningam kvėpavimui šiuolaikinėje visuomenėje?

– Prieš 15–20 metų Lietuvoje tik vienas kitas yra girdėję apie ajurvedą, jogą. Dabar, kas tai yra ar bent tuos žodžius yra girdėjęs kiekvienas. Žmonės dėl įtempto gyvenimo būdo nuolat ieško, kaip galėtų atsipalaiduoti, gyventi laimingiau ir sąmoningiau, jau išbandė fizinės jogos asanas (jogos pozos), meditacijas, domisi ajurveda, bando įvairias sveikos gyvensenos koncepcijas.

Kvėpavimas nuo neatmenų laikų egzistavo žmonijos istorijoje, tai labai autentiška praktika ir buvo prieinama ne kiekvienam. Galime būti dėkingi tiems, kas tas žinias mums atvėrė. Pastaruoju metu kvėpavimo praktikos tampa vis populiaresnės, vyksta įvairūs grupiniai užsiėmimai, seminarai, mokymai, net įvariuose šiuolaikiniuose verslo ar komandos formavimo mokymuose, forumuose, oratorystėje, psichoterapijoje, kineziterapijoje pasitelkiamos kvėpavimo praktikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.