Priešnuodis nuo klastingų ligų: patarimai kepenų sveikatai – natūraliai apsivalys nuo toksinų

Kepenų pažeidimai – dažna ir klastinga sveikatos problema, nes joks skausmas ilgai nepasireiškia. Gydytojai pabrėžia sveikos gyvensenos svarbą – smulkūs pokyčiai gali ženkliai pagerinti kepenų ligų riziką. „Šis organas ypatingas tuo, kad gali atsinaujinti“, – sako kepenų ligų specialistė, medicinos gydytoja Christina Lindenmeyer.

Kepenų sveikata<br>123rf nuotr.
Kepenų sveikata<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Brokoliai<br>123rf nuotr.
Brokoliai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 6:05 AM

„Jei jau išsivystė infekcija ar padarytas kepenų pažeidimas, gali būti, kad tinkamas maistas, fizinė veikla ir alkoholio atsisakymas gali padėti Jūsų kepenims pasveikti pačioms“, – pridūrė gydytoja.

Medikai įvardijo penkis patarimus, kurių laikymąsis padeda palaikyti gerą kepenų būklę ir padeda joms apsivalyti nuo toksinų. 

1. Rinkitės maistą, kuriame gausu kalio

„Kai kurie tyrimai parodė, kad mažas kalio kiekis nulemia medžiagų apykaitos sutrikimus, įskaitant nealkoholinę kepenų suriebėjimo ligą ir 2 tipo diabetą“, – sakė gydytoja Amy Myers.

„Optimalus kalio kiekis yra 4700 mg per parą. Galėčiau lažintis, kad daugelis su maistu negauna pakankamo kalio kiekio. Kalis turi daug naudos sveikatai: mažina kraujospūdį ir cholesterolį, saugo nuo širdies ligų ir palaiko optimalią kepenų funkciją“, – pridūrė A.Myers.

Kalio gausu džiovintuose vaisiuose (razinos, abrikosai), pupelėse, bulvėse, špinatuose, brokoliuose, avokaduose, bananuose.

2. Vartokite mažiau alkoholio

Suvartojamo alkoholio kiekio ribojimas arba visiškas jo atsisakymas gali ženkliai pagerinti kepenų būklę. „Beveik visiems žmonėms, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, išsivysto suriebėjusios kepenys, o tai yra ankstyviausia su alkoholiu susijusios kepenų ligos stadija“, – sakė gydytojas Omaras Mousa.

„Dauguma žmonių, sergančių riebių kepenų liga, neturi simptomų, nors gali padidėti kepenys arba jausti nedidelį diskomfortą dešinėje pilvo pusėje. Tai yra išvengiama liga, o padarytą žalą galima atitaisyti, jei pradedama gydyti anksti. Geriausia išeitis – atsisakyti alkoholio“.

3. Gerkite kavą ir mankštinkitės

„Kai kurie tyrimai parodė, kad pacientams, sergantiems kepenų suriebėjimo ligomis, fibrozės išsivystymo rizika yra mažesnė, jei jie per dieną išgeria vieną arba du puodelius kavos“, – pastebėjo Masačusetso Bendrosios ligoninės gydytoja Wynne Armand. Tačiau ji pridūrė, kad reguliarus kofeino vartojimas siejamas ir su rizikomis sveikatai.

Todėl gydytoja pataria verčiau rinktis sportą. „Pastebėta, kad aerobiniai pratimai taip pat sumažina riebalų kiekį kepenyse, o aukšto intensyvumo mankšta, tikriausiai, sumažina uždegiminius procesus kepenyse, nepriklausomai nuo to, ar pavyksta numesti svorio“, – teigė W.Armand.

4. Palaikykite sveiką KMI

Antsvoris arba nutukimas yra glaudžiai susiję su kepenų ligomis, todėl stenkitės išlaikyti sveiką kūno masę. Pacientams, sergantiems hipertenzija (aukštas kraujospūdis), turintiems aukštą cholesterolio kiekį, antsvorio arba nutukusiems, sergantiems cukriniu diabetu, yra didesnė rizika susirgti nealkoholine kepenų suriebėjimo liga.

Gydytojai ir mokslininkai iki galo nesupranta, kodėl riebalų perteklius sukelia šiuos kepenų pokyčius. Jie žino, kad metant svorį kepenų fermentai gali normalizuotis ir sumažėti kepenų uždegimas. Tyrimai rodo, kad numetus 10 proc. svorio, pagerėja kepenų fermentų veikla.

5. Atsargiai rinkitės maisto papildus

Medikai pataria vengti savigydos, o vaistų ir maisto papildų vartojimą suderinti su šeimos gydytojų. Tam tikri medikamentai, vartojami kartu, gali būti kenksmingi kepenims, ypač jei jau vystosi šio organo pažeidimai.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.