Kaip mačia arbata padeda numesti svorį: neįtikėtina nauda kūnui, sveikatai ir grožiui

Mačia – stebuklingoji „piliulė“, padėsianti atsikratyti papildomų kilogramų. Artėjant vasarai talijos apimtis ima ypač jaudinti. Tad kodėl gi nepasinaudoti priemone, kurios veiksmingumas patvirtintas moksliniais tyrimais?

Gydytojas endokrinologas Andrej Levinger.
Gydytojas endokrinologas Andrej Levinger.
Mačia arbata.
Mačia arbata.
Mačia arbata.
Mačia arbata.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-19 10:03

Kaip pagalbininkė metant svorį mačia (matcha) veikia keliais atžvilgiais.

Greitina medžiagų apykaitą

Nuo medžiagų apykaitos stipriai priklauso svorio metimo rezultatas. Šis aspektas gerai žinomas bene kiekvienam norinčiam numesti svorio. Jeigu medžiagų apykaita lėta, nepaisant visų pastangų, rezultatas bus prastas.

„Mačia – puiki pagalbininkė norint sulieknėti. Šis produktas pripažintas kaip greitinantis medžiagų apykaitą. Būtent mačia arbatoje esantys polifenoliai/flavonoidai – katechinai, pasižymintys stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, atlieka šią funkciją. Didelė katechinų koncentracija padeda organizmui greičiau eikvoti energiją ir padeda atsikratyti antsvorio“, – aiškina Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovas, gydytojas endokrinologas Andrej Levinger.

Detoksikacija – išvalo kūną nuo toksinų

Organizmo intoksikacija – šio laikmečio rykštė. Kasdienis lėkimas, nesubalansuota mityba alina kiekvieną organizmą. Ne paslaptis, jog tai turi įtakos ir augančiam bereikalingam svoriui. Taigi dar vienas aktualus žingsnis metant svorį – išvalyti kūną nuo susikaupusių toksinų ir šlakų.

Mačia (matcha arbata) puikiai atliks ir šį vaidmenį. Arbatoje gausu antioksidantų, o būtent jie patys iš organizmo šalina kenksmingus laisvuosius radikalus ir aktyvuoja kitas organizmo sistemas. Mačia taip pat puikus vitamino C šaltinis.

„Mačia arbata taip reguliuoja hormonų sekreciją žarnyno ląstelėse, stimuliuoja peristaltiką ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo, kitų virškinimo problemų, todėl natūraliai stiprina imunitetą ir visą organizmą“, – teigia gydytojas A. Levinger.

Padeda efektyviau deginti riebalus

Riebalų deginimas – tai dar vienas itin reikšmingas organizmo procesas, norint sulieknėti. Jam įtakos turi tokie aspektai, kaip termogenezė (organizmo gebėjimas gaminti šilumą deginant kalorijas) ar fizinė ištvermė.

Mačioje randami katechinai termogenezės procesą mitochondrijose aktyvina iki 3–4 kartų. Mačia arbata taip pat turi įtakos ir fizinės ištvermės augimui, kas suteikia papildomas galimybes fizinio krūvio metu organizmui deginti riebalus.

Reguliuoja ir mažina cukraus kiekį kraujyje

Cukraus ir insulino kiekis kraujyje – tai aspektas, apie kurį gal ne visuomet susimąstoma.

„Būtent insulino lygis kraujyje gali lemti tiek alkio ir persivalgymo priepuolius, tiek ilgainiui sukelti diabeto riziką. Mačios alkaloidai sukelia ryškų atsparumo insulinui sumažėjimą, kas stabilizuoja glikemiją. Mačioje esanti ląsteliena yra papildoma veiklioji medžiaga, kuri ne tik reguliuoja, bet ir mažina cukraus kiekį. Taigi gaunamos dvi naudos“, – aiškina gydytojas endokrinologas A. Levinger.

Mažina uždegiminius procesus

Niekam ne paslaptis, kad stresas – itin neigiamai veikiantis organizmą faktorius. Dėl streso metu išsiskiriančių hormonų kūnas dažnai ima kaupti svorį. Neretas atvejis – streso metu varginantis emocinis valgymas.

„Streso hormonui užsilikus organizme ilgesnį laiką kyla uždegiminiai procesai. Mačioje esančios priešuždegiminės medžiagos gali puikiai pagelbėti. Mažinant uždegiminius procesus, taipogi šalinant laisvuosius radikalus užkertamas kelias ir bereikalingo svorio augimui“, – naudas vardija gydytojas endokrinologas.

Aterosklerotiniai procesai kraujagyslių sienelėse irgi dažnai lydimi uždegimo, kuris sukelia padidintą trombozę, pasireiškiančią infarktu ar insultu. A. Levinger teigai, kad mačia sumažina cholesterino įsisavinimą žarnyne, padidina apsauginio cholesterolio – DTL kiekį kraujyje ir mažina blogojo – MTL kiekį, stabdo aterosklerozę.

Priešvėžinis arbatos poveikis

Gydytojas primena, kad jau mokslui gerai žinomas ir priešvėžinis arbatos poveikis: „Polifenoliai veikia surišant ir blokuojant kancerogenų veiklą bei slopina vėžinių ląstelių augimą arba tiesiog jas sprogdina, sukeldami apoptozę. Tai labai svarbu moterims su krūties vėžio ir vyrams – su prostatos patologija“.

Teisingas vartojimas: kuo kokybiškesnė mačia – tuo stipresnis poveikis

Maksimaliai greitam ir efektingam rezultatui pasiekti patariama atkreipti dėmesį į arbatos vartojimo ypatumus. Rekomenduojama gerti šį gėrimą šaltą be kaloringumą didinančių priedų. Taip pat patariamas kiekis – 3 puodeliai per parą.

Mačia arbata yra jaunų žaliosios arbatos lapų milteliai. Mačia gamybai atrenkami kokybiškiausi žaliosios arbatos lapai. Paskutines savaites, prieš derliaus nuėmimą, lapeliai yra auginami šešėlyje, o jų stiebai pašalinami prieš lapus sumalant į smulkius miltelius.

Mačia skiriasi nuo kitų arbatų tuo, kad geriant ją yra suvirškinamas visas arbatos lapelis.

„Kuo kokybiškesnė mačia, tuo didesnis jos poveikis organizmui“, – atkreipia dėmesį e-parduotuvės samuraistea.com/lt vadovė Eglė Gabrielė Germanavičiūtė.

Ji pasakoja, kad kokybiškiausios mačios paieškos užtruko visą mėnesį Japonijoje keliaujant po vienuolynus ir ieškant patikimų tiekėjų.

Apie mačios teigiamą poveikį metant svorį atlikto tyrimo rezultatai buvo paskelbti dar 1999 m. žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“.

„Taigi ši informacija jau senokai žinoma mokslo pasaulyje. Metas tai atrasti ir savoje kasdienybėje“, – ragina samurajų arbatą išbandyti samuraistea.com/lt vadovė Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.