Šio mikroelemento nauda stulbina: gerina kraujotaką, išlaiko skaisčią odą ir padeda išsimiegoti

Geležies stoka arba anemija – itin dažna sveikatos problema. Mažakraujystė ypač paplitusi tarp vaikų ir moterų. Anemiją sukelia nevisavertė mityba arba prastas geležies pasisavinimas organizme.

Kraujotaka<br>123rf iliustr.
Kraujotaka<br>123rf iliustr.
Kraujotaka<br>123rf iliustr.
Kraujotaka<br>123rf iliustr.
Mažakraujystė<br>G.Šiupario nuotr.
Mažakraujystė<br>G.Šiupario nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 21, 2023, 3:24 PM

Kodėl geležis yra svarbi?

Geležis yra pagrindinis mineralas, reikalingas tam, kad kraujyje esantis deguonis būtų tinkamai išnešiotas po organizmą. Geležies reikia sveikiems raudoniesiems kraujo kūneliams gaminti ir sklandžiai hemoglobino funkcijai užtikrinti.

Hemoglobinas – raudonųjų kraujo kūnelių viduje esantis baltymas – kuris kartu su geležimi padeda deguoniui iš plaučių patekti į visas kūno dalis. Hemoglobinas perneša kraujyje esantį deguonį į audinius ir organus, o atgal į plaučius grąžina anglies dioksidą. Jei raumenys ir smegenys negauna pakankamai deguonies, žmogui trūksta energijos, jam sunku susikaupti.

Dėl geležies trūkumo gali išsivystyti anemija. Patyrus traumą, netekus daug kraujo ar sergant virškinamojo trakto ligomis, kurio kliudo įsisavinti geležį, išauga mažakraujystės rizika.

Prie anemijos išsivystymo gali prisidėti ir nepakankamas maistinių medžiagų, įskaitant folatus, baltymus ir vitaminą C, kiekis organizme. Vienas iš būdų išvengti anemijos – vartoti geležies papildus.

Štai 8 priežastys, kodėl geležis yra svarbi tinkamai organizmo funkcijai:

1. Padidina hemoglobiną

Jau minėta, kad geležis reikalinga hemoglobino gamybai, o pastarasis – deguonies pernešimui organizme.

Kai žmogus netenka kraujo, sumažėja ir hemoglobino kiekis. Tai paaiškina, kodėl anemija dažniau serga moteris – per menstruacijas prarandama kraujo.

Negydoma anemija gali sukelti aritmiją, širdies ūžesį ir širdies nepakankamumą.

2. Stiprina imunitetą

Pakankamas geležies kiekis organizme padeda sustiprinti imunitetą. Geležis gelbsti šalinant toksinus, padeda kovoti su virusais bei kenksmingomis bakterijomis. Pakankamas geležies kiekis gali būti naudingas ir pažeistoms ląstelėms, audiniams ir organams.

Be to, geležis būtina imuninėms ląstelėms, ypač limfocitams, kurie atsakingi už specifinio atsako į infekciją susidarymą, daugintis ir bręsti.

3. Mažina kraujosruvų ir mėlynių atsiradimą

Viena kita mėlynė – nieko baisaus. Tačiau dažnai atsirandančios mėlynės yra mažo geležies kiekio organizme požymis. Kraujosruva atsiranda, kai vidinė kraujo krešėjimo sistema veikia netinkamai. Hemoglobinas yra svarbus trombocitų gamybai ir funkcijai palaikyti, o tai mažina kraujo krešulių riziką.

4. Mažina nuovargį

Kai sergate anemija, nuolat jaučiate nuovargį arba energijos trūkumą. Dėl mažo geležies kiekio taip pat gali nukentėti koncentracija, padidėti dirglumas ir sumažėti fizinė ištvermė. Geležis reikalinga deguoniui į raumenis ir smegenis pernešti, todėl ji yra labai svarbi protiniam ir fiziniam darbingumui.

5. Gerina pažinimo funkciją

Geležies trūkumas neigiamai paveikia pažinimo funkciją. Tyrimai rodo, kad tarp pažintinių gebėjimų ir geležies kiekio mažėjimo yra ryšys [6], t. y. asmuo, kurio geležies kiekis yra žemas, blogiau susikaupia ir nebūna dėmesingas. Organizmas negali pagaminti pakankamai hemoglobino, todėl smegenys negauna pakankamai deguonies.

6. Palaiko sveiką nėštumą

Nėštumo metu labai padidėja bendras kraujo tūris ir suaktyvėja raudonųjų kraujo kūnelių gamyba, nes augantį vaisius būtina aprūpinti maistinėmis medžiagomis ir deguonimi. Todėl nėščiosioms reikia daugiau geležies. Nėštumo metu geležies pasisavinimas yra maksimalus, tačiau nepakankamas geležies suvartojimas gali sukelti sveikatos problemų.

Nepakankamas geležies kiekis nėštumo metu didina riziką, kad kūdikis gims neišnešiotas. Dar blogiau – dėl mažo geležies kiekio gali sutrikti kūdikio pažintinė ar elgesio raida. Be to, nėščiosioms, kurioms trūksta geležies, dėl susilpnėjusios imuninės sistemos kyla didelė infekcijų rizika.

7. Gerina miegą

Prieš kelis metus atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad nepakankamas geležies kiekis organizme yra susijęs su miego problemomis, įskaitant nemigą, neramų miegą ir miego apnėją.

8. Padeda odos grožiui

Kas nenori, kad oda natūraliai žvilgėtų? Tačiau vien odos priežiūros priemonių gali nepakakti. Kartais geležies trūkumas neigiamai atsiliepia odos sveikatai: po akimis atsiranda ratilai, oda papilkėja, formuojasi tamsios dėmės.

Dėl mažo hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių kiekio organizme kraujas atitraukiamas nuo odos ir nukreipiamas aprūpinti gyvybiškai svarbius organus. Taigi, tuomet oda nėra pakankamai maitinama iš vidaus.

Ką daryti?

Geležies gausu riešutuose, džiovintuose vaisiuose, mėsoje, ypač kepenyse, grikiuose, ankštinėse daržovėse, taip pat žalumynuose, pavyzdžiui, špinatuose. Tačiau geležį pasisavinti nėra lengva. Jei įtariate, kad jums gali trūkti šio mineralo, pasitarkite su gydytoju ir atlikite kraujo tyrimą. Tuomet bus lengviau nuspręsti: užtenka mitybos pokyčių ar laikas pradėti vartoti geležies papildus?

Parengta pagal longevity.technology inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.