Padidėjęs prakaitavimas – problema, kurią paprasta kontroliuoti

Prakaito dėmės ant drabužių ir nuolatinis diskomfortas – ar žinojote, kad beveik kas antras lietuvis susiduria su padidėjusio prakaitavimo problema? Vis dėlto, medicinos mokslų daktarė, Sapiegos klinikos gydytoja dermatologė Eglė Aukštuolienė teigia, kad šios problemos gėdytis tikrai nereikia, – ją reikia spręsti. Pasak jos, egzistuoja net keli būdai, kurie padeda efektyviai kovoti su nevaldomais prakaito upeliais.

Prakaitavimas neturi nieko bendra su higiena.
Prakaitavimas neturi nieko bendra su higiena.
Sapiegos klinikos gydytoja dermatologė Eglė Aukštuolienė.
Sapiegos klinikos gydytoja dermatologė Eglė Aukštuolienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 8:00 AM

Prakaitavimas neturi nieko bendra su higiena

Gydytoja E.Aukštuolienė pasakoja, kad padidėjusį prakaitavimą, dar kitaip vadinamą hiperhidroze, gali nulemti skirtingos priežastys: genetinis polinkis, kai kurios ligos, menopauzė ir net vaistai.

Pasak gydytojos, vienas mitų, su kuriuo susiduria šią problemą turintys žmonės, – dėl nevaldomo prakaitavimo kalta nepakankama higiena, tačiau iš tiesų ši nuomonė klaidinga. Varginantis padidėjęs prakaitavimas niekaip nėra susijęs su tuo, kiek kartų per dieną einame į dušą.

Kenčiančius nuo hiperhidrozės intensyvus prakaitavimas gali varginti ištisus metus. Tai ne tik sukelia emocinių sunkumų, bet ir verčia dažniau keisti drabužius, nes įsigėręs į audinį prakaitas ima skleisti nemalonų kvapą.

„Ant drabužių nuolat matyti prakaito žymes niekam nėra malonu. O juk vasarą gausiau prakaituoja ir tie, kurie šios problemos neturi. Kad išvengtume nemalonių su prakaitavimu susijusių pojūčių, galime pasitelkti net keletą efektyvių priemonių“, – pasakoja E.Aukštuolienė.

Kaip geriausia spręsti šią problemą?

Kaip teigia medicinos mokslų daktarė, kovojant su padidėjusiu prakaitavimu pirmiausia atsižvelgiama į tai, kokio jis laipsnio ir kaip vargina žmogų.

Pirmasis pasirinkimas kovojant su šia problema yra visiems puikiai pažįstami antiperspirantai. Juose esanti aliuminio druska užkemša prakaito latakėlius, ir prakaitas nebeišsiskiria. Dar viena priemonė, padedanti kovoti su padidėjusiu prakaitavimu, anot E.Aukštuolienės, yra jonoforezės procedūra, kuri nuslopina prakaito liaukų veiklą.

„Viena veiksmingiausių ir ilgalaikių priemonių hiperhidrozės problemai spręsti galėčiau įvardinti botulino toksino injekcijas. Ši procedūra visiškai saugi ir Lietuvoje praktikuojama jau daugiau nei 20 metų. Botulino toksino injekcijos yra suleidžiamos į odą ir veikia vietiškai. Botulino toksino injekcijos blokuoja nervinio impulso perdavimą į prakaito liauką, kuri tokiu būdu negauna signalo gaminti prakaitą ir jį išskirti. Atlikus šią procedūrą rezultatai pastebimi jau po kelių dienų – prakaitavimas ima slopti, o po 2–4 savaičių dažnai ir išvis nebeprakaituojama“, – pabrėžia gydytoja.

Vis dėlto, pasak gydytojos, tai nėra vienkartinė procedūra. Kad būtų veiksmingos, botulino toksino injekcijas reikia kartoti. „Dažniausiai nurodomas botulino toksino injekcijų veikimo laikotarpis – 6–12 mėnesių, tačiau noriu pabrėžti, kad šios, kaip ir kitų procedūrų, poveikis labai individualus.

„Pastebiu, kad dažniausiai dėl šios procedūros kreipiasi 30–45 metų žmonės. Ja domisi tiek moterys, tiek vyrai. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad pacientai šios procedūros kartoti dažniausiai sugrįžta tik kartą per metus“, – sako gydytoja.

Parengta bendradarbiaujant su „Ipsen Pharma“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.