Sumanūs žemaičiai pasirūpino – A2 pienas tinka visiems

Neįtikėtina: sumanūs AB „Žemaitijos pienas“ perdirbėjai pasirūpino, kad atsirastų banda tokių karvių, kurių piene nėra specifinio A1 baltymo. Be to, jie pieną taip paruošė vartoti, kad jį galėtų gerti ir laktozės netoleruojantys žmonės.

Didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jau galima įsigyti bendrovės „Žemaitijos pienas“ naują gaminį – A2 pieną be laktozės.
Didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jau galima įsigyti bendrovės „Žemaitijos pienas“ naują gaminį – A2 pieną be laktozės.
Didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jau galima įsigyti bendrovės „Žemaitijos pienas“ naują gaminį – A2 pieną be laktozės.
Didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jau galima įsigyti bendrovės „Žemaitijos pienas“ naują gaminį – A2 pieną be laktozės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 12:04 PM

Bėrimas, vokų patinimas, nemalonūs pojūčiai pilve, pykinimas. Tai tik keletas požymių, kurie būdingi karvės piene esančio A1 pieno baltymo sukeltai alergijai.

Panašūs negalavimai vargina ir laktozės netoleruojančius žmones.

Tačiau dabar pieną mėgstantys, bet jo dėl minėtų priežasčių negalintys vartoti žmonės turi pasirinkimą – didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jau galima įsigyti bendrovės „Žemaitijos pienas“ naują gaminį – A2 pieną be laktozės. Tai įmonės rinkos naujiena, vartotojus pasiekusi gegužės pradžioje.

Kas sukelia negalavimus?

Įprastai manoma, kad išgėrus karvės pieno nemalonius pojūčius virškinamajame trakte sukelia būtent laktozė, tačiau tai gali būti ne vienintelė to priežastis. Nes ir geriančius pieną be laktozės kai kuriuos žmones vis tiek vargina virškinimo sutrikimai.

Pasirodo, juos gali sukelti alergija A1 pieno baltymui. Iš pieno jo neįmanoma pašalinti, nes jis gaunamas tiesiog iš karvių, turinčių A1/A1 arba A1/A2 genų derinį.

Pasak įmonės „Žemaitijos pienas“ technologų, alergijos A1 pieno baltymui ir laktozės netoleravimo požymiai organizme labai panašūs, o A2 baltymas tokio poveikio neturi. Todėl „Žemaitijos pienas“ pasirūpino, kad vartotojai pagaliau galėtų įsigyti alergijos nesukeliančio pieno.

Karvių banda

A2 pienas gaunamas tik iš atrinktų karvių, turinčių tik A2/A2 genų derinį ir duodančių pieną, kuriame yra tik A2 pieno baltymas. O piene esanti laktozė yra suskaldoma gamybos technologinio proceso metu.

Specialistai paaiškino, kad seniau karvės turėjo tik A2/A2 genų derinį, tačiau ilgainiui, evoliucijos eigoje, pradėjo vyrauti A1/A2 genų derinys, ir taip piene atsirado žmogaus organizmui „nedraugiškas“ A1 baltymas.

Bendrovė „Žemaitijos pienas“, norėdama pateikti rinkai vartotojų lūkesčius atitinkantį produktą, į projektą pakvietė ūkininkus. Atliekant karvių genetinius tyrimus buvo atrinkta tokia jų banda, kurioje šie galvijai turi tik A2/A2 genų derinį.

A2 pienas iš ūkininko atvežamas atskirame pienvežyje, gamybos procesas griežtai kontroliuojamas, kad nuo žaliavos priėmimo iki produkto išpilstymo nebūtų jokio kryžminio kontakto su įprastu pienu.

Mokslas ir technologijos

Kaip „Žemaitijos pieno“ įmonei kilo mintis imtis A2 pieno be laktozės gamybos? Pasirodo, A2 pienas populiarus daugelyje šalių, pavyzdžiui, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Danijoje, Vokietijoje, Azijos šalyse.

Kodėl Lietuva turi būti išimtis? Juo labiau kad yra paskelbta daug mokslinių straipsnių apie alergiją, kurią sukelia A1 pieno baltymas.

2019-aisiais Australijos nacionalinis universitetas ir Rytų Anglijos universitetas bendradarbiaudami atliko tyrimą, kuriame mokslininkai analizavo A2 pieno poveikį žmogaus organizmui. Jo išvados byloja, kad A2 pienas gali būti geresnė alternatyva tiems, kurie yra alergiški pieno baltymams.

2020 m. šių universitetų tyrėjai atliko tyrimą, kad nustatytų, ar yra kokių nors įrodymų, kad A2 pienas yra sveikesnis nei kitos pieno rūšys. Mokslininkų išvados parodė, kad A2 pieno vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą organizme, pagerinti kaulų mineralų tankį ir padėti išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą.

Taigi atsižvelgdama į laktozės netoleravimo problemą „Žemaitijos pieno“ įmonė iš karto siekė dviejų tikslų: ruošė technologiją ir ieškojo ūkių, kurie sutiktų bendradarbiauti ir tiekti vadinamąjį A2 pieną. „Šis pienas gali sumažinti virškinimo sutrikimų simptomus, tokius kaip pilvo skausmas, pūtimas ir vidurių užkietėjimas“, – moksliniame straipsnyje teigė mitybos mokslininkė dr. Joanna McMillan.

Baltymų savybės

Įmonės „Žemaitijos pienas“ naujas produktas A2 pienas be laktozės – išskirtinis.

Jame yra gerojo A2 baltymo, o laktozė suskaldyta. Todėl žmonėms, geriantiems šį pieną ar naudojantiems jį patiekalams gaminti ar pagardinti, nereikia nerimauti dėl galimų nemalonių pojūčių pilve.

Taigi ši „Žemaitijos pieno“ rinkos naujiena – ne tik naujas produktas, bet ir sprendimas tiems, kurie anksčiau negalėjo vartoti pieno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?