10 vėžio simptomų, kurie dažniausiai yra ignoruojami

Kartais reikėtų gerai pagalvoti prieš numojant ranka į nuolatinį kosulį ir manant, kad tai – įprastinis palydovas gripo sezono metu. Pasak naujų Didžiojoje Britanijoje atliktų vėžio tyrimų, daugiau, nei pusė suaugusiųjų yra patyrę ženklų, galinčių reikšti vėžį, tačiau tik du procentai šių žmonių manė, jog juos galėjo sukelti vėžys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:43 AM

Mokslininkai išsiuntė apklausą 5000 Didžiosios Britanijos piliečių, besilankančių pas gydytoją, rašo womenshealthmag.com. Vos 1800 vyrų ir moterų atsakė į klausimus. Penkių iš jų atsakymai nebuvo įtraukti – šiems žmonėms jau diagnozuotas vėžys.

Dalyvių buvo klausiama, ar jie per pastaruosius tris mėnesius patyrė įvairių simptomų – nuo nuolatinio kosulio ir nepaaiškinamo sulysimo iki energijos trūkumo. Jei atsakymas buvo teigiamas, buvo prašoma parašyti, kas, žmogaus nuomone, tai sukėlė, ir ar tai gali būti rimta.

„Nesame tikri kodėl, bet panašu, kad žmonės nepritaiko teorinių žinių sau, – sakė projekto bendraautorė Katriina Whitaker. – Dauguma pastebi įvairius ženklus ir simptomus, bet tik nedaugelis mano, kad vėžys gali būti viena iš jų priežasčių.“

Šiame straipsnyje – 10 simptomų, kuriuos mokslininkai laiko rodančiais pavojų. Jie gali ir nieko nereikšti, bet mokslininkai teigia, kad svarbiausia pripažinti, jog tai gali būti ir vėžys, ir pasikalbėti apie nerimą keliančius simptomus su gydytoju.

1. Nuolatinis kosulys ar užkimimas

Nusikosėjimas nieko nereiškia, bet nuolatinis kosulys – ypač lydimas kraujo – turėtų priversti susirūpinti.

„Dauguma kosulio atvejų nėra vėžys, – teigė profesorė Therese Bartholomew Bevers. – Bet nesibaigiantis kosulys turi būti įvertintas – tai gali būti ir plaučių vėžio simptomas.“

Gydytojas turėtų rekomenduoti krūtinės peršvietimą rentgeno spinduliais, jei įtariamas vėžio pavojus.

2. Ilgalaikis pasikeitimas žarnyno veikloje

„Jei tavo viduriai labiau užkietėję, nei anksčiau, ar išmatos atrodo deformuotos, tai gali reikšti storosios žarnos vėžį, – sakė B.Bevers. – Tai taip pat gali būti ženklas, jog žarnyne yra kliūtis, trukdanti slinkti virškinimo produktams. Žmogus turėtų susisiekti su gydytoju ir susitarti dėl kolonoskopijos.“

3. Ilgalaikis šlapinimosi pasikeitimas

„Jei šlapime yra kraujo, tai gali reikšti šlapimo pūslės arba kepenų vėžį – bet tai paprastai yra šlapimtakių uždegimą rodantis ženklas,“- perspėjo profesorė.

4. Nuolatinis nepaaiškinamas skausmas

„Skausmas paprastai nėra vėžio simptomas, bet reikėtų apsilankyti pas gydytoją, jei tas skausmas nuolatinis, – sakė B.Bevers. – Visada jaučiamas galvos skausmas tikriausiai nereiškia smegenų vėžio, bet visvien reikėtų pasitikrinti. Nuolatinis krūtinės skausmas gali būti plaučių vėžio simptomas, o skaudantis pilvas – kiaušidžių.“

5. Apgamo išvaizdos pasikeitimas

„Ne visi apgamai perspėja apie melanomą, bet pamačius naują ar pasikeitusį apgamą reikėtų užeiti pas dermatologą,“- teigė mokslininkė.

6. Neužgyjanti votis

Jei votis neužgyja daugiau, nei tris savaites, reikėtų pasikalbėti su gydytoju.

„Manoma, kad pats organizmas turi tai išgydyti per tiek laiko, – sakė B.Bevers. – Turi eiti pasitikrinti.“

Tokia votis gali būti karcinomos ženklas.

7. Netikėtas kraujavimas

„Kraujas iš makšties ne mėnesinių metu gali būti ankstyvas gimdos kaklelio vėžio ženklas, o kraujas iš išangės gali reikšti tiesiosios žarnos vėžį,“- įspėjo mokslininkė.

8. Nepaaiškinamas sulysimas

„Dauguma žmonių stengiasi numesti svorio, – pripažino B.Bevers. – Jei svoris krinta pats, tau nesistengiant, tai – nerimą keliantis ženklas, galintis reikšti rimtą medicininę problemą. Vieną iš problemų gali būti piktybinis auglys.“

9. Nepaaiškinamas gumbas

„Atsiradęs ar besikeičiantis gumbas – tai, dėl ko būtinai turi skubiai kreiptis į gydytoją, – teigė B.Bevers. – Tai tikriausiai cistos pradinė stadija, bet yra pavojus, kad gumbas – vėžio audiniuose požymis. Gumbas krūtyje yra dažnas vėžio požymis.“

10. Nuolatinis sunkumas ryjant

„Du vėžiai gali sukelti sunkumą ryjant – kaklo ir stemplės, – aiškino K.Whitaker. – Šį simptomą pajutę žmonės dažniausiai tiesiog pakeičia mitybą, nebevalgo tokio kieto maisto ir nemano, kad tai – rimtesnės problemos požymis.

Nuolat nemalonius simptomus patiriantiems žmonėms svarbiausia apsilankyti pas gydytoją.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.